Ako ne govorite francuski, velika je vjerojatnost da ste jedan od onih koji na prvu neće dobro izgovoriti ime ovog francuskog gastronomskog vodiča koji u kulinarskom svijetu vole nazivati 'Biblijom gastronomije'.

Na popularnom zagrebačkom Fuliranju, prilikom predstavljanja vodiča, isto smo upitali i prolaznike. Koliko vješto barataju ovim, na prvi pogled kompliciranim nazivom pogledajte u videu.


Gault&Millau prije 60-ak godina osnovala su dva gastronovinara čija su prezimena, već zaključujete - Gault i Millau. Nakon posjeta mnogobrojnim pariškim restoranima počeli su opisivati svoje doživljaje i iskustva. Njihovi gastropohodi proširili su se po restoranima cijele Francuske i tada je nastao jedan od najutjecajnijih svjetskih gastronomskih vodiča.

"Imamo čast da će u novoj godini izaći hrvatski vodič Gault&Millau koji će sadržavati 100 najboljih hrvatskih restorana, i to po izboru inspektora koji rade na isti način kao i ostali u drugih 27 zemalja svijeta", rekla je Ingrid Badurina Danielsson, direktorica Gault&Millau Hrvatska.

Tko su inspektori restorana?

Inspektori koji ocjenjuju restorane potpuno su nezavisne osobe, trenirane kako bi njihova ocjena bila potpuno objektivna i temeljena na znanju, a ne osobnom ukusu. Kako bi se osigurala potpuna neovisnost vodiča, inspektori restorana ne mogu biti ni gastronovinari ni šefovi kuhinja.

 

"To su gosti restorana, poput svakog drugog normalnog gosta. Oni dođu, naruče što žele jesti, plate svoj račun i odu. Niti prije niti poslije neće reći da su oni inspektori za Gault&Millau. To im je posao koji rade u tajnosti", objašnjava Badurina Danielsson.

Sa sobom nose standardiziranu tablicu kojom se precizno ocjenjuje svaki detalj. Prije svega hrana, odnosno kvaliteta obroka koji su naručili. Hoće li se restoran naći u 100 najboljih, ovisi i o cjelokupnom doživljaju, ljubaznosti osoblja, odnosu kvalitete i cijene, izboru pića i sličnim detaljima.

Gault&Millau Gault&Millau (Foto: Gault&Millau)

Važno je istaknuti da su kriteriji ocijenjivanja jednaki u svih 27 zemalja svijeta u kojima vodič postoji, što bi značilo da je ocjena restorana u Hrvatskoj jednako vrijedna kao ona u Austriji, Njemačkoj ili Japanu i Kanadi.

Ulazak u vodič poticaj je chefovima da teže boljoj kuhinji i edukaciji

Uđe li restoran u vodič, osim goleme promocije, dobiva i veliko priznanje za trud i rad, a njegova popularnost samo raste. Hrvatski vodič i mobilna aplikacija Gault&Millau bit će dostupni i na engleskom jeziku, što znači da će biti od koristi svim turistima koji u Lijepu Našu neprestano dolaze u sve većem i većem broju.

Osim 100 najboljih restorana, u vodiču će se naći 50-ak popularnih slastičarnica, barova i bistroa koji privlače velik broj posjetitelja.

Posebna su kategorija i restorani koji dobiju oznaku vrhunske usluge u obliku francuske kuharske kape. Za primjer koliko je teško do te prestižne kategorije govori podatak da od 3800 francuskih restorana koji se nalaze u vodiču, samo dva imaju dodjeljenih svih pet francuskih kapica, što je pokazatelj najviše usluge i kvalitete.

Tko će se naći na prestižnom popisu najboljih hrvatskih restorana, saznat ćemo na proljeće te tada biti sigurni tko se svojom uslugom i radom zavrijedio naći rame uz rame s velikim gastronomskim stručnjacima iz cijelog svijeta.
 

 

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju