Centar Singapura, otočnog grada-države u jugoistočnoj Aziji, 2012. godine uvelike je promijenio svoj izgled zahvaljujući ekološkim projektima vrijednih i odgovornih poštovatelja i zaljubljenika u botaniku. Staklene poslovne nebodere otad krase jedinstveni botanički vrtovi, poznatiji kao Vrtovi kraj zaljeva (Gardens by the Bay).

100 hektara zelene površine usred grada

Vrtovi kraj zaljeva zapravo su cjelina koja se sastoji od 3 zasebna vrta: Istočnog, Središnjeg i najvećeg Južnog, otvorenog 2012. godine. Prostiru se na 100 hektara površine usred grada i tako čine pravi ekološki dragulj grada. Carstvo biljaka u ovim je vrtovima prikazano na potpuno novi način, zabavan i edukativan, posebno zbog biljaka koje u tom kraju svijeta rijetko imaju prilike vidjeti.

Iz mediteranske u tropsku klimu

Šetnjom po staklenim vrtovima naziva Cvjetna palača i Oblačna šuma moguće je u samo nekoliko koraka prijeći iz mediteranske u tropsku klimu. Planina unutar Oblačne šume oduševit će vas 35 metara visokim slapom i planinskim biljkama, a ulaz u ove vrtove platit ćete 12 dolara. To su ujedno, uz Nebesku šetnicu, jedini dijelovi vrtova koji se naplaćuju.

Singapur - 1 Singapur - 1 (Foto: Getty Images)

Vrtna rapsodija

U Južnom dijelu vrta dominiraju stakleni vrtovi i Super stabla (Supertrees), umjetne konstrukcije visine do 50 m, prekrivene s raznim biljnim vrstama. Osim biljkama, grane drveća prekrivene su solarnim ćelijama, kojima preko dana skupljenu energiju pretvaraju u fascinantno osvjetljenje i ozvučenje tijekom večeri, naziva Vrtna rapsodija. Super stabla super su iz još nekoliko razloga. Npr. skupljaju kišnicu te tako služe kao ventilacijski sustav Singapura.

Prošećite među stablima

Među spomenutim stablima moguće je prošetati cesticom koja spaja dva stabla na visini od 22 metra. Taj će vam Zračni put (Skyway) dugačak 128 metara priuštiti najljepše poglede na park, a poseban doživljaj bit će noću sa svijetlima sa Super stabala.

Uložen izniman trud

Za izgled, veličinu i ljepotu Vrtova kraj zaljeva zaslužni su krajobrazni arhitekti, botaničari, vrtlari, inženjeri, istraživači i mnogi drugi. Vizija vrtova je da svatko u njima uživa i da ih cijeni, a ujedno ukazuju na važnost brige o okolišu.  

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju