Čak i kad letite u prvom razredu, ne možete promijeniti činjenicu da se nalazite na 11.000 metara visine i da tijelo radi drukčije nego što je naviknulo. Pritom ne pomažu ni turbulencije niti red ispred WC-a (osobito na dužim putovanjima). Nekima će biti utješno da uvijek može biti gore, pogotovo ako zavirimo u prošlost.

Bez listanja...
 
Zastrašujuće ali istinito je da se u tridesetim i četrdesetim godinama prošlog stoljeća umjesto zahoda koristila obična kartonska kutija. Tad još nije postojao ograđeni dio koji bi omogućio privatnost pa je veći problem od nedostatka mjesta za pranje ruku bila činjenica da svi putnici mogu vidjeti što radite. U tom je položaju bilo nemoguće listati novine. Zamislite samo što se zbivalo s kutijom kad bi zrakoplov ušao u oluju.




Slobodni kao ptice 

Piloti koji su letjeli supermarine stranraerom u sklopu Britanske kraljevske ratne mornarice, imali su i kraljevsko olakšanje. U letećem čamcu, kako su ga zvali, bila je rupa pomoću koje bi piloti to mogli činiti slobodni poput ptice. Ako bi poklopac kojim slučajem ostao otvoren, avion bi pištao u zraku.

> Zašto zrakoplovi lete tako visoko?

 

Tajna plave tekućine 

U osamdesetima su zrakoplovi postali sofisticiraniji, a za čistoću toaleta bila je zaslužna plava tekućina koja je uništavala bakterije. Nažalost, tekućina u kombinaciji s otpadom znala bi se zalediti na velikim visinama, a kako bi se zrakoplov približavao tlu – odlediti. U to je vrijeme bilo slučajeva u kojima su uplašeni stanovnici prijavljivali pojavu apokaliptičnih lopti koje padaju s neba i razbijaju automobile.

> Misterije riješene: Odgovori na 13 pitanja koja ste sigurno postavili tijekom putovanja avionom


Strah od usisavanja

Danas zahodi u avionima imaju pneumatični vakuumski sistem koji ne traži puno tekućine, čime se sprečava da avion nepotrebno nosi dodatnu prtljagu. Iako je glasni zvuk usisavanja pomalo zastrašujuć, sistem je siguran za putnike.




Bez diranja 

Predviđa se da će zrakoplovi novih generacija imati još manje WC-e, što bi mogao predstavljati problem trudnicama, osobama s invaliditetom ili pretilosti. Aeronautičke tvrtke objavile su i kako bi WC-i koji se automatski čiste ultraljubičastim svjetlom mogli biti budućnost avionskih sanitarija, a vrata i daska aktivirali bi se pomoću senzora, što bi smanjilo rizik od zaraze.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju