1. Air Force One nije ime određenog zrakoplova
Naprotiv, ono se daje svakom zrakoplovu u kojem putuje predsjednik Sjedinjenih Američkih Država u određenom trenutku. Riječ je zapravo o imenu koje koristi zračna kontrola kako bi se izbjeglo eventualno miješanje s nekim drugim avionima koji putuju u isto vrijeme u istom smjeru. Vojni zrakoplov u kojem se nalazi predsjednik naziva se Army One, a helikopter Marine One.

2. Predsjednik ima dva ista Boeinga 747-200B
Predsjednik Sjedinjenih Američkih Država obično leti u jednom od dva identična preuređena Boeinga 747-200B, koji su napravljeni kako bi zaštitili vrhovnog zapovjednika zemlje od svih eventualnih opasnosti.

3. Air Force One tehnološka je utvrda
Avion je napravljen tako da može izdržati elektromagnetski puls, ima sustav koji blokira radare, pa nitko ne može pratiti putanju predsjednikova putovanja, ali i mogućnost razoružavanja projektila iz potencijalnih neprijateljskih letjelica. Opremljen je svim naprednim tehnološkim spravama koje su potrebne predsjedniku SAD-a u njegovu pokretnom uredu. Upravo zato Air Force One naziva se i "letećom bijelom kućom".

Air Force One nazivaju i letećom Bijelom kućom Air Force One nazivaju i letećom Bijelom kućom (Foto: Getty Images)

4. Air Force One ne mora nikad sletjeti
Air Force One može prevesti predsjednika gdje god treba bez zaustavljanja. To je ostvarivo jer se dopuna goriva odvija u zraku pomoću posebnog zrakoplova.

5. Air Force One leti više nego drugi avioni
Maksimalna brzina preuređenih Boeinga 747 iznosi 1126 kilometara po satu, a može letjeti na visini od 13.700 metara. Klasični putnički zrakoplovi lete na visini od oko 10.000 metara.

6. Air Force One ima i minibolnicu

Dva identična Boeinga 747-200B preuređena su tako da je unutrašnjost aviona podijeljena na tri razine i sveukupno 370 četvorna metra. Sastoji se od životnog prostora za predsjednika sastavljenog od spavaće sobe, kupaonice, teretane, ureda i minibolnice s operacijskom dvoranom. U zrakoplovu se nalazi i kuhinja koja odjednom može nahraniti stotinu osoba.

Air Force One Air Force One (Foto: AFP)

7. Samo za odabrane kuhare
Air Force One može odjednom primiti 70 putnika i 26 člana posade. Svi članovi posade odabrani su iz vojnih redova te prolaze posebne sigurnosne provjere. Od toga nisu isključeni ni kuhari. Kada primjerice idu u nabavku namirnica za avion, čine to u tajnosti kako bi smanjili mogućnost od eventualnog pokušaja trovanja predsjednika. U zraku su pak na raspolaganju 24 sata dnevno i pružaju uslugu kao iz najboljih svjetskih restorana.

Pentagon: 5 stvari koje trebate znati o najčuvanijoj petorokutnici na svijetu Zgrada Pentagona - 5 Zgrada Pentagona - 1 Zgrada Pentagona - 3 +1 Zgrada Pentagona - 4

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju