Hrvatska se može pohvaliti sa sedam dobra na UNESCO-vom Popisu svjetske baštine. Jedno od njih nalazi se u središtu grada koji s razlogom nosi naziv najljepšeg mjesta u Istri.

Povijest Poreča seže u davno 2. stoljeće prije Krista, kada su Rimljani ovdje podigli vojnu utvrdu na čijim temeljima stoji i današnja jezgra grada. Bogata povijest utjecala je na razvoj Poreča, no zanimljivo je da je stara gradska jezgra sačuvala isti raspored ulica kao i u vrijeme kada je na tom mjestu stajala vojna utvrda. A danas Poreč živi od svoje povijesti, vješto prezentirajući posjetiteljima detalje iz burnog života grada. A upravo ti detalji jedan su od glavnih razloga zbog kojih posjetitelji rado dolaze u ovaj dio Istre. Jedan od tih spomenika je i Eufrazijeva Bazilika.

Danas je ova građevina jedan od najljepše sačuvanih spomenika rane bizantske umjetnosti na Sredozemlju. Iako je na njenom mjestu postojala ranokršćanska crkva, svoj oblik duguje biskupu Eufraziju i caru Justinijanu, koji su je podigli na starim temeljima u 6. stoljeću. Bazilika se nalazi u biskupskom kompleksu, a od 1997. godine uvrštena je na UNESCO-v Popis svjetske baštine.

Sam kompleks sastoji se od nekoliko znamenitih građevina: Eufrazijeve bazilike, Župne crkve, Sakristije, Krstionice sa zvonikom, Maurovog oratorija i biskupskih dvora.

Iako je u 6. stoljeću bazilika nanovo podignuta, ipak su sačuvani neki primjerci ranokršćanskog slikarstva iz 5. stoljeća koji prikazuju Krista, likove mučenika i mučenica te kompoziciju Bogorodice na prijestolju. Najstariji fragment koji je sačuvan dio je mozaika koji datira iz 3. stoljeća. Cijela unutrašnjost i pročelje crkve oslikani su blještavim mozaicima koji se ubrajaju u najljepša očuvana djela bizantske umjetnosti. Remek djela ne prestaju dovršetkom njene gradnje. Sedam stoljeća nakon Eufrazija, porečki biskup Oton dao je izvesti veliki mramorni ciborij, koji je izgrađen 1277. godine.

Važnost Eufrazijeve bazilike nije samo u njezinoj estetskoj vrijednosti, nego i u dokumentiranju povijesti i detalja sadržanih u samom objektu.

Turistički obilazak moguć je svakodnevno, osim u vrijeme vjerskih obreda. Moguće je popeti se na zvonik s kojeg se pruža prekrasan vidik na Poreč i okolicu.

Kompleks je otvoren kroz cijelu godinu, svakim danom osim nedjeljom i crkvenim blagdanom. Radno vrijeme od siječnja do ožujka je od 9 do 16, od travnja do lipnja te od rujna do prosinca od 9 do 18 sati, a tijekom srpnja i kolovoza od 9 do 21 sat. Za razgledavanje se naplaćuje ulaznica, pa će odrasli trebati platiti 40 kuna, dok će školarci i studenti za ulaznicu trebati izdvojiti 20 kuna.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju