Pomrčina od 29 travnja bila je prstenasta, a ne totalna, jer je u tom trenu Mjesec bio u najudaljenijem položaju od Zemlje. Kako je i prividno manji u odnosu na Sunce - ne može ga potpuno prekriti. Većina ljudi nije vidjela cijelu pomrčinu. Jedino mjesto na svijetu gdje se vidjela skroz, je bio mali dio Antarktike gdje su jedini svjedoci bili, nažalost, tek pingvini.

Međutim, djelomične faze pomrčine bile su vidljive na i drugim mjestima. Većina tih područja je na oceanima – i to na onim dijelovima gdje se rijetko putuje. Jedino je kompletna Australija imala prilično dobar pogled.
Najbolji pogled na pomrčinu bio je s Tasmanije. U Hobarthu, glavnom gradu Tasmanije, pomrčina je počela u 15:51 po lokalnom vremenu.

Upozorenje za one koji će kad tad biti u prilici svjedočiti ovakvom prizoru - nikada ne gledajte izravno u Sunce za vrijeme pomrčine bilo s teleskopom ili golim okom. Djelomične pomrčine imaju najveći potencijal za oštećenje očiju, jer sunce niti u jednom trenutku nije u potpunosti prekriveno Mjesecom.

Dvije online skywatching skupine, Slooh i Virtual Telescope Project - pružit će live web-prijenose Australije koje možete pratiti na portalu Space.com. Potpuna pomrčina Mjeseca dogodit će se 8. listopada, a djelomična pomrčina Sunca (vidljiva iz većeg dijela SAD-a i nekih dijelova Kanade) 23. listopada 2014. Uvijek možete gledati zvijezde padalice s vaše omiljene plaže...
 

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju