Mjesec i zvijezde su uvijek na nebu, ali svi znamo da ih ne možemo uvijek vidjeti. No ponekad, tijekom dana možemo istovremeno vidjeti i Sunce i Mjesec.

Mjesec ne svijetli zahvaljujući svojoj svjetlosti nego zato što se s njegove površine reflektiraju sunčeve zrake.

"Sunčeva svjetlost je tako snažna tijekom dana da na neki način prigušuje svjetlost Mjeseca i zvijezda", objašnjava astrofizičarka Cheyenne Polius.

Dok je mjesec mlad nalazi se između Sunca i Zemlje, a strana mjeseca koja je osvijetljena suncem okrenuta je od našeg planeta. To znači da je mjesec još uvijek gore, ali ga ne možemo vidjeti danju, jer se sva sunčeva svjetlost odbija od nas.

Može vam pomoći da zamislite Sunce kao veliku žarulju, a Mjesec kao ogledalo. Pod nekim kutovima žarulju ne vidimo, ali svjetlost možemo vidjeti zahvaljujući zrcalu koje je reflektira. To se događa kad vidimo Mjesec tijekom noći. Ne možemo izravno vidjeti Sunce jer se Zemlja ispriječila da ga vidimo, ali svjetlost se reflektira s Mjeseca. Postoje situacije u kojima možemo vidjeti i žarulju i ogledalo, a upravo se to događa kada Mjesec vidimo tijekom dana.

Kako Mjesec nastavlja svoju orbitu oko Zemlje, daleko od Sunca, vidljivo je sve više njegove osvijetljene površine. Zbog toga Mjesec ponekad vidimo kao mlađak ili sjajnu polovicu. Što je Mjesec dalji od Sunca i vidljivo iznad horizonta, lakše ga je uočiti tijekom dana.

“Mjesec se najlakše vidi tijekom dana je kada je u prvoj i posljednjoj četvrti (90 stupnjeva udaljen od Sunca). Tada možemo vidjeti polovicu osvijetljene strane Mjeseca dok je sunce još uvijek gore”, kaže Polius.

Na polovici orbite, Mjesec je "iza" Zemlje u odnosu na Sunce, a mi možemo vidjeti cijelu njegovu površinu kao pun Mjesec.

Okruženo strujama: Jedino more na svijetu koje nema obala Sargaško more - 5 Sargaško more - 2 Sargaško more - 3 +1 Sargaško more - 4

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju