Lost Theory Festival 2014. održava se u Deringaju pored Gračaca, i samo je produljena ruka ljetnih elektronskih festivala koji su se proširili našom obalom i zaleđem. Iako su partijaneri uglavnom ekipa koja je navikla na fine restorane, njih ovdje baš i nema u izobilju, pa će se umjesto fonduea, gusjih jetara i kavijara morati zadovoljiti uglavnom - janjetinom. Ovo meso neprovjerenog porijekla okreće se u svakoj rupi od Bregane do Prevlake, na veselje domaćeg i balkanskog življa i opći užas i zgražanje plavokrvnih Britanaca, Flamanaca i pogotovo Skandinavaca. Sve dok ga ne probaju. Nemamo posebnu adresu, ali pripazite da naletite kad se skida s ražnja, ili barem ima žara ispod kolca... Nikada ne znate koliko će janje biti staro, kojeg spola, i je li uopće janje, ali vjekovne tradicije služe da ih se poštuje i na putu kroz Liku janjetina se jednostavno mora pojesti. Točka.

Od onoga što smo pronašli na Facebooku i čuli od lokalaca, u Gračacu svakako treba posjetiti restoran Zagi, dok bi se kod Obrovca u selu Drage, na seoskom gospodarstvu "Mićanovi Dvori" itekako isplatilo omastiti brk nekom domaćom pekom ili roštiljem. Ne budi vam lijeno prijeći granice županije i posjetiti Knin i Drniš (The pršut), također prvo s janjetinom i jaretinom na pameti, a onda i svim ostalim. Benkovac se ponosi svojim slanim kolačem prisnac.

Od prirodnih ljepota oko Gračaca, svakako u pauzi đuskanja trebate posjetiti znamenite Cerovačke pećine, izvor Zrmanje uz kajaking i kanuing i na Uni, ostatke starohrvatske kraljevske utvrde Zvonigrada nad gornjom Zrmanjom, župnu crkvu Sv. Jurja mučenika u Gračacu (1715.), gradinu Otuču te Franjevački samostan...

Da ne spominjemo planinarenje i trekking po Velebitu, i naravno - cjelodnevne koncerte. Ljudi, zadarsko zaleđe i Lika su zakon, samo ih treba krenuti osvajati. Vidimo se!

 

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju