Krajem srpnja, u Lici se održalo tjedan dana hipijevske idile, ove godine uz malo lošije vremenske uvjete no prijašnjih, što svejedno nije znatno narušilo doživljaj. Lost Theory festival, unatrag četiri godine, okuplja oko 5000 psytrance zaljubljenika iz cijelog svijeta, a tako je bilo i ove.

Oni koji su posjetili indijsku Gou, američki Burning Man, ili susjednu mađarsku Ozoru znaju posebnost ovakvog festivala koji je namjerno skriven od srednjostrujaša, ruke komercijale i istih očiju. Ne žele previše pogleda, već vlastiti mir, ljubav i zajedništvo koje se osjeća u zraku od samog ulaska na lokaciju. Tajnoviti festival je u duhu starog plemenskog sela kakve smo mogli gledati u avanturističkim filmovima gdje su nas junaci vodili u potragu za izgubljenim blagom, ponekad i izgubljenom rodbinom.

Atmosfera je vrlo prijateljska. Kuhaju se domaći i vege obroci. Radionice yoge smijeha, plesa na svili, zmajarenja, dnevni su sadržaj koji popunjava program kroz cijeli tjedan. Umjetničke instalacije, ples u transu, upoznavanje, mir, odmor u šumskom hladu i osvježenje uz rječicu, spavanje u visećim ležaljkama (eng. hammock) – to su sve kadrovi koji su dio vizualnog doživljaja festivala.

Posjetitelji dolaze iz cijelog svijeta pa smo imali priliku popričati i sa ljudima iz Japana i SAD-a koji nakon naporne radne godine izabiru ovaj način odmora. Posebnost festivala su umjetničke instalacije kojih je na pretek i koje pojačavaju osjećaj festivalske idile, a prate isti stil koji je često i duhovit. Sam ulazak na festival dobro to naslućuje – pogledajte instagram video i pratite nas i tamo.

Gračac, grad duhova

Prošetali smo po Gračacu gdje lokalno stanovništvo po dućanima i kafićima priča samo o festivalu i zadovoljno trljaju brk. Debelo se osjeti oživjela ekonomija koje i nije bilo do Festivala. Iako se to ne čini mnogo, obzirom da su takva mjesta unatrag dvadesetak godina izgubila velik broj stanovništva.

Osim što je festival digao gotovo zaboravljeni Gračac, lokalnom stanovništvu je donio nadu u bolje sutra. Za sam Deringaj, u kojem se odvija festival, Wikipedija kaže da je 2011. godine izbrojano 77 stanovnika. dakle, vidimo se i dogodine, navratitze i vi, ovo je sjajno!

Autor: Edo Plovanić
Foto: Borna Subota
 

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju