Ili pak osjetite nalet nostalgije kada na radiju čujete pamtljive gitarske rifove poput Led Zeppelinove pjesme ''Whole Lotta Love'', a a nerijetko vam dođe onaj osjećaj da zaplešete u ritmu bezvremenskog diskohita "Daddy Cool"?

Što više vrijeme odmiče pjesme, spotovi, glazbene ere postaju legendarni i kultni.

Upravo ti glazbeni uradci koji su izdani u prošlom stoljeću imaju velik utjecaj na sve generacije, u svom utjecaju i imaju veliku bazu obožavatelja koja ih još uvijek sluša. Voljeli ih mi ili ne, ovo su neke od pjesama koje su obilježile živote naših roditelja, nas, ali i budućih naraštaja. Prisjetimo se velikih hitova čije refrene zasigurno znate napamet i uz koje ćete sigurno zaplesati i na ovogodišnjoj RetrOpatiji.

1. "Aquarius/Let The Sunshine In" - The 5th Dimension

 

Možete li vjerovati da je ova pjesma bila na vrhu top-liste Billboarda pop-pjesama prije točno 50 godina? Članovi benda otkrili su kako su smatrali da originalnoj verziji pjesme, koja se nalazi u mjuziklu ''Kosa'', nedostaje nešto pa su odlučili napraviti svoju verziju. Štoviše, uzeli su čak dvije pjesme iz mjuzikla i pretvorili ih u jednu.

RetrOpatija - 3 RetrOpatija - 3 (Foto: Turistička zajednica grada Opatije)

2. "I Will Survive" - Gloria Gaynor

 

Najveći hit Glorije Gaynor i najbolji odabir za karaoke ''I Will Survive'' izdan je davne 1978. godine, a sama pjesma je proglašena je simbolom ženske snage. Zanimljiva je činjenica kako pjesma nikad nije planirana biti objavljena kao singl, već kao B strana Glorijina singla ''Substitute''. Srećom, radijskim DJ-evima jako se svidjela te su ju puštali više od A strane. Originalna pjesma traje čak 8 minuta.

3. “Help!” – The Beatles

 

Iako vam se na prvu, zbog zarazog i veselog ritma čini kako se radi o veseloj pjesmi, pozadina same priče ipak je nešto drukčija. Nakon dvije godine neprestanih turneja i snimanja albuma John Lennon polako je pucao po šavovima zbog umora, a i prvi mu je brak bio na klimavim nogama. Help! je bio svojevrsni poziv u pomoć.

4. “Dancing Queen” - ABBA

 

Poznata i kao omiljena pjesma britanskih vozača, Dancing Queen jedan je od najvećih hitova švedske pop-grupe ABBA. Agnetha Fältskog, glavna pjevačica, izjavila je kako je odmah znala da se radi o hitu. Proces snimanja trajao je gotovo pola godine, a pjesma se u originalu zvala ''Boogaloo''.

RetrOpatija - 4 RetrOpatija - 4 (Foto: Turistička zajednica grada Opatije)

5. „We Will Rock You“ - Queen

 

Pjesma koja se našla na A strani singla "We are the Champions", britanskog popularnog benda Queen, uvrštena je na top-listu 500 najboljih pjesama svih vremena časopisa The Rolling Stone, a i izabrana je za rock-himnu svih vremena. Freddy Mercury izjavio je kako mu je inspiracija za ovu pjesmu bila – nogomet. Htio je natjecateljsku pjesmu, koju je napisao bez muzičke podloge uz prepoznatljiv ritam, dok je Brian May napisao svoju dionicu koju je odsvirao na električnoj gitari.

Ako vam ni ovaj kratki izlet u retrovode nije dovoljan, zaputite se na najluđi retrotulum koji će se održati u Opatiji. Ove će godine upravo taj grad biti centar zabave gdje će nas prisjetiti na drugi način života te nam probuditi nostalgiju. Dok će na RetrOpatiji neki uživati u modnim izričajima druge polovice prošlog stoljeća, drugi će izvući stara prijevozna sredstva i zabaviti se uz lako pamtljive note zlatnog doba muzike. Organizatori Turističke zajednice grada Opatije najavili su kako će ova ljetna manifestacija od 22. do 29. lipnja okupiti sve ljubitelje dobre glazbe i odličnog provoda, a ove godine spremaju mnoštvo retroiznenađenja.

Tko, kada i gdje nastupa, možete pronaći na stranicama Turističke zajednice grada Opatije.

TZ Opatija TZ Opatija

 

 

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju