Ovogodišnji gourmet program sjeverozapadne Istre počeo je 10. veljače drugim Danima školjaka, a trajat će do 23. ožujka u deset biranih restorana i konoba ovog područja. Dani se održavaju u organizaciji turističkih zajednica Umaga, Novigrada, Brtonigle i Buja te su jedan od četiri ključna gastronomska događanja klastera, uz Dane istarskih šparuga, jadranskih lignji i švoja.

Drugi Dani školjaka predstavljeni su u Hotelu Villa Rosetta u Zambratiji kod Umaga gdje je sljedove na bazi školjaka pripremala Snježana Hosjak. Svaki slijed pratila su posebno odabrana vina Morena Degrassija i CUJ maslinova ulja, u prezentaciji Danijela Kraljevića.

Iako smo bili razočarani što Zambrotta nije porijeklom iz Zambratije, to nas nije smetalo da se plemenito najedemo (plodova mora se ne možeš prejesti) pohanih dagnji na posteljici od rukole, kao i rezanaca u crnilu od sipa s malim kapicama i cherry rajčicama.

Iako se vaš urednik zarekao da neće više jesti dagnje nakon što je jedan dan na Pagu radio kao najamni radnik na uzgajalištu istih – nisam ih mogao odbiti...

Drugoga smo se dana za novi morski užitak popeli na prekrasno renoviranu kućicu na samoj granici sa Slovenijom.

Restoran Stari Kaštel iznad Buja očarao nas je interijerom i podrumom kombiniranim s pravim iskopinama, no najbolje je uslijedilo kad nam je naš domaćin Alex počeo donositi čudesa od školjaka i prijatelja.

Za druge Dane školjaka ovdje vam od srca preporučamo dondole koje pristižu u zapaljenom oblogu od crno-bijele soli.

Kad Alex (kapa do poda na duhovitosti i usluzi - The konobar!) razbije stožac soli, školjka se otvori sama od sebe, i imate pravo prvog poljupca zatočene sirene... Nakon vatre došao je red na led i divlje oštrige na mokrom kamenu.

Nisam prepoznao razliku između divlje i pitome, ali je skroz romantično gledati kako dim suklja kroz slasne kamenice. Tomaz rose paše kao biser uz dondole, a Degrassijeva malvazija oštro sječe oštrige, no tada nas osvaja pobjednik dana – flambirana kapešanta u krumpirovoj kremi s dvije vrste tartufa.

Tražimo meso kao dijete autić u pješčaniku, ali ta sekunda zagriza pečenog školjkastog mišića (čisti morski lungić!) ide u top 10 najboljih okusa u povijesti. Uz Nevinu od Saint's Hillsa uživamo u najobilnijem obroku – rižotu s kanaštrelama i crnim oblakom od palente i crnila od sipe.

I Posejdon bi sjeo na verandu i zapalio jednu nakon ovakvog obroka, kakav dobar dojam, svaka čast kuharima!

Svoje će umijeće u pripremanju školjaka na drugim Danima školjaka uz Hotel Villu Rosetta i Stari Kaštel, pokazati još i Badi, Melon, Nono i Vila Villola iz Umaga, Navigare i San Bendetto iz Novigrada, Astarea iz Brtonigle te Porto Salvore iz Savudrije. Ako volite školjke i ne dođete do sjeverozapadne Istre u sljedećih mjesec dana, stvarno ne znamo što bismo vam rekli – ovo se jednostavno ne smije propustiti! Sve informacije i menije svih restorana potražite ovdje!

 

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju