Šparoga je jedna od najcjenjenijih samoniklih kultura na području Istre. Bere se od sredine ožujka do konca travnja, a kako raste na teže dostupnim mjestima, preduvjeti za njeno branje su oko sokolovo, čelična volja i spremnost na pokoju ogrebotinu i blatne hlače.

Poznato je da je šparoga čuvar zdravlja i nutritivno gledano, vrlo uravnotežena namirnica, ali ne treba zanemariti ni činjenicu da se ova čudesna biljka od davnina smatra afrodizijakom zbog visokog udjela vitamina E.
 
Pozivamo vas stoga da obavezno posjetite sjeverozapadnu Istru u vrijeme Dana istarskih šparuga i uživate u svim delicijama spravljenih na bazi šparoge uz čašicu dobrog vina vrhunskih istarskih vinara, sve to u organizaciji turističkih zajednica Umaga, Novigrada, Brtonigle i Buja.

Birani restorani i konobe područja, njih čak 34, u ovom će razdoblju nuditi maštovite, ukusne i mirisne delicije u posebnim menijima.
 
Dani istarskih šparuga predstavljeni su u restoranu Stari Kaštel u Bujama gdje su okupljeni, uživajući u delicijama mladih chefova Kristijana Budiše i Nikole Tadijanoviće, imali priliku doživjeti djelić ponude koja očekuje posjetitelje.

Uz vrhunska jela poslužena su vina Veralda Luciana Visintina i maslinova ulja Oleum Vitae, koje je predstavio Nino Činić. Svoj vrhunski med, korišten za pripremu deserta, predstavio je Marčelo Melon iz API Melona. Šparoge u Istri su poput janjetine na pagu, gusje jetre u francuskoj ili hot-doga u Central parku u New Yorku.

Ako ih ne probate, ne znate što ste propustili. I zato, jedan vikend u sljedeća tri mjeseca planirajte za posjet sjeverozapadnoj Istri - nema opravdanja! Sve detalje potražite na stranicama Colours of Istria, kao i na njihovom Facebook profilu. Očekujte i testiranje gorkih piva i šparoga, slutimo favorita i to upravo iz Istre!

 

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju