„Školjka je izuzetno zahvalna i raznovrsna namirnica, a zimsko razdoblje je savršeno vrijeme za pripremu raznovrsnih jela, pošto su školjke najbolje i najsvježije upravo zimi. Bilo da se radi o klasičnim receptima poput buzare, pašte, rižota ili kreativnim modernim kombinacijama, s namirnicom poput školjke teško je pogriješiti“, istaknuo je Lorenzo Marušić.

Istarske školjke, poznatije lokalnom stanovništvu kao kapešante (Jakobove kapice), pedoći (dagnje), dondole (brbavice), mušule (kunjke), kanaštrele (češljarke) i oštrige (kamenice) posebnog su okusa zahvaljujući čistom podmorju. Na tanjur stižu iz izlova i uzgoja čija tradicija seže u antičko doba.


Dani školjaka jedna su od četiri ključne gourmet manifestacije turističkog klastera sjeverozapadne Istre, uz Dane švoja, jadranskih lignji i istarskih šparuga. Kroz jedinstveni koncept gourmet manifestacija sjeverozapadna Istra predstavlja bogatu ponudu jela na bazi prepoznatljivih lokalnih namirnica, i to upravo u njihovoj sezoni.

„Gourmet ponuda pridonosi ne samo produženju sezone, nego i jačanju identiteta sjeverozapadne Istre kao destinacije koja gostima pruža puno više od sunca i mora“, pojasnila je direktorica Turističke zajednice Grada Novigrada Vesna Ferenac, te pozvala sve ljubitelje istarske kuhinje u restorane u čijoj će se ponudi do 23. ožujka naći specijaliteti na bazi školjaka.


Uz restoran Da Lorenzo, u Danima školjaka sudjeluje još 11 restorana i konoba na području sjeverozapadne Istre: Ancora, Porto Salvore i Pergola iz Savudrije, Astarea iz Brtonigle, Badi iz Lovrečice, Melon, Nono, Villa Rosetta i Villa Viola iz Umaga te Navigare i San Benedetto iz Novigrada.
 

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju