Budimo realni – jedna od dosadnijih stvari prilikom ukrcaja na let jest prolaženje sigurnosnih mjera na aerodromu. Nerijetko se događa da traže od vas da otvorite svoj kufer i potom osiguranje provjerava sadržaj. Uskoro bi to moglo postati stvar prošlosti, barem što se tiče prijenosnih računala i ograničavanja količine tekućine...

Naime, u zračnim lukama JFK u New Yorku i Hethrow u Londonu traje testiranje novog skenera, koji je implementiran na manji broj traka za pregled prtljage. Skeneri imaju prikaz 3D slike, tako da omogućavaju osoblju kompletan uvid sadržaja u kuferu iz svih kutova. Uz to, napravljeni su tako da mogu i otkriti, primjerice, skriveni eksploziv.

To su dosta dobre vijesti, jer ako stvar zaživi, može se očekivati da će se najprije ukinuti ograničenje unosa tekućine, koje sad iznosi 100 ml po boci. Također, u budućnosti možemo i očekivati kako će zahvaljujući pametnim skenerima nestati potreba za otvaranjem i pretraživanjem kufera, pa će i sam proces ukrcaja postati brži.

Prije Londona i New Yorka, skeneri su već testirani u amsterdamskoj zračnoj luci Schiphol, a mi jedva čekamo i daljnji napredak skenera i nadam se da se jednog dana nećemo morati gnjaviti otvaranjem kufera i skidanjem cipela prilikom ukrcaja u avion.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju