Ručna izrada papira, u vijetnamskom selu Suoi Co, nedaleko od Hanoija, tradicija je koja postoji još od 13. stoljeća. Ova metoda izrade prava je umjetnost, a za nju je potrebno puno strpljenja i vremena.

Papir Dó proizvodi se od visoko celuloznog drveta roda ramnoneuron, točnije, grma iz porodice likovaca, koji raste u zapadnom Vijetnamu i kineskoj provinciji Yunnan.

 

A photo posted by Pan Linh (@linhpan) on

Tradicionalno, kora drveta namače se u vapnenoj vodi otprilike tri mjeseca, dok se ne smekša dovoljno da se razdvoji od pulpe, ali danas su proizvođači uspjeli skratili postupak na 24 sata.

Pulpa se tada izravna i izgladi, a njeni slojevi formiraju plahte papira koje se tjednima suše prirodno, na suncu. Rezultat je mekani papir rustikalnog izgleda koji ne mrlja tintu i visoko je otporan na vlagu, ne sadrži kiseline, privlači manje termita i ono glavno, može trajati 800 godina.

 

A photo posted by Zó Project (@zoprojecthanoi) on

Ovu umjetnost izrade papira, koja je već gotovo izumrla, oživjela je poduzetnica iz Hanoija, Tran Hong Nhung, koji je prije tri godine pokrenuo socijalno poduzeće Zó projekt. Okupio je preostalih nekoliko obitelji u selu, koje su jedva preživljavale baveći se ručnom izradom papira, te su počeli proizvoditi razglednice, kalendare i različite vrste čvrstog, robusnog papira koje umjetnici mogu koristiti kao platno. Papir distribuiraju diljem svijeta.

 

A photo posted by Zó Project (@zoprojecthanoi) on

 

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju