Maputo, Mozambik

Ovaj grad pod UNESCO-vom zaštitom možda je sitan, ali ima bogatu povijest. Njegove kamene ulice i samostani iz 16. stoljeća u prošlosti su bili bogato trgovačko središte, ali i glavni grad kolonijalne portugalske Istočne Afrike.

Lübeck, njemačka
Ovaj simpatičan grad možda je izgubio čari koje je imao u srednjem vijeku, ali ostalo mu je besprijekorno sačuvano središte koje obavija rijeka Trave, i koje danas stoji kao spomenik i dokaz nekada blistave povijesti.


Male, Maldivi
Glavni grad Maldiva možda dijeli isto tirkizno more kao i glasovita all-inclusive turistička naselja, ali to je sve. Grad Male danas je središte trgovine i politike, s populacijom koja se udvostručila u posljednjih 20 godina.

Key West, Florida
Opušten ali i ekscentričan, riječi koje u suštinu opisuju ovaj grad. Koso natkrivene kuće i bajkovite vile, glavne su značajke palminih ulica kojima je nekada šetao Tennessee Williams, a tu su i barovi gdje je Ernest Hemingway ispijao svoje brojne koktele.

Mexcaltitán, Meksiko
Ovaj maleni otok, kojeg mnogi nazivaju Venecijom Meksika, dostupan je samo brodom i to tijekom kišne sezone. Mnogi povjesničari smatraju ovaj grad jednim od rodnih mjesta meksičkog identiteta, odavde su Asteci krenuli za Tenochtitlan, koji kasnije postaje Mexico City.

Tromsoe, Norveška
Ovaj predivan grad u Arktičkom krugu nalazi se nasuprot snijegom pokrivenih fjordova. U kombinaciji sa spektakularnom Aurorom Borealis i modno osviještenim stanovnicima, ovaj grad naziva se i Parizom sjevera. Centar grad prepun je šarmantnih starih drvenih kuća.

Lindau, Njemačka
Plutajući usred kobaltnog jezera Constance, Lindau krase stoljetne ulice i stupovi koji se uzdižu u nebo. Najbolji način da uđete u ovaj grad je kroz luku koju čuvaju divovski kameni kipovi lavova.

Santa Cruz del Isolte, Kulumbija
Za ovaj otok vjeruje se da je najgušće naseljen otok na svijetu, ali i da je definicija urbanosti. Čak 1200 ljudi živi na svega 2,5 hektara površine.

Florianapolis, Brazil
Sa 42 plaže i bogatim zelenilom savršeno uklopljenim u urbanu sofisticiranost, surferi i poslovnjaci ovdje se osjećaju kao kod kuće. Ma, i bolje!

Trogir, Hrvatska
Popodnevna šetnja sa sladoledom kroz ovaj srednjevjekovni grad blagoslovljen zapanjujućom prirodom i jednostavnim načinom života, može biti toliko umirujuća, ali i toliko uzbuđujuća da vas potjera na skok s rive direktno u more. A tu je i neizostavno nogometno igralište...

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju