Pučka jela s kravatom i frakom zvijezde su zimskog jelovnika koji je chef Zdravko Tomšić predstavio u omiljenom zagrebačkom restoranu. Vinodol se čvrsto smjestio na gurmanskoj sceni kao provjerena destinacija za sve one koji žele uživati u preciznoj, čistoj i zanimljivoj kuhinji, a jedan od najboljih hrvatskih kuhara svojim je tanjurima pokazao da domaće specijalitete ne treba maskirati ili „šminkati“ egzotičnim sastojcima kako bi postala dopadljivija.

Dobra stara jela u Tomšićevoj izvedbi popratile su mlade kapljice ponajboljih međimurskih vinara.

Uz vrhunske namirnice jela su intrigantna sama po sebi jer osim slasti kriju i priču o prošlosti, utjecajima te navikama slagalice hrvatskih običaja. Ajngemahtec koji svakim zalogajem vraća u sjećanje baku za štednjakom kako bez imalo muke oblikuje kirurški precizne noklice, uštipak s mišinim sirom i pršutom te lučnica, posluženi za dobrodošlicu, podsjetili su goste na slasti okusa što griju poput zagrljaja.

Vinodol - 10 Vinodol - 10 (Foto: Sanjin Kaštelan)

Pura s lučnicom nekoć se jela puno češće jer se živjelo sporije; palenta se neumorno miješala da bi se prelila kiselim mlijekom i poprženim češnjakom od kojeg bi zamirisala cijela kuća.

Slijedili su okusi Jadrana u kvartetu trlja, brbavica, tune i kvarnerskih škampa gdje je glavnu ulogu odigrala svježina namirnica. Moćna, ali umiljata kaštradina jedno je od jela koje je prikupilo najviše lovorika; Tomšićevo umijeće balansiranja okusa u neodoljivu cjelinu izmamilo je brojne komplimente.

Prekomurska gibanica Prekomurska gibanica (Foto: Sanjin Kaštelan)

Sarma je poslužena sa svinjskim jezikom, toliko mekim da se gotovo sam reže od oštrijeg pogleda, a za svaku preporuku je i švargla u mrvicu modernijem ruhu. Prekomursku gibanicu u ponešto laganijem ruhu od originala chef je složio u roladu koja se savršeno sljubila s digestivom od ljekovitog bilja s goranskih livada i šuma; Papra – Hortus Diabolicus gospodina Vida Arbanasa rakija je od muškata s 14 vrsta bilja i korijenja koji lijepo žari, ostavljajući dugačak aftertaste.

Tko navrati u Vinodol tijekom zime ugrijati se može i tripama od grdobine, telećom pekom, podravskim jelenom s bijelim žgancima i drugim divotama koje su najbolji lijek protiv zimske mrzovolje.

Neotkrivena ljepota usred oceana: Europski otoci za koje rijetki znaju gdje se nalaze Farski otoci - 1 Farski otoci - 2 Farski otoci - 3 +2 Farski otoci - 4

 

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju