I dok donedavno tajanstveni Island, turisti pohode sve više i više, jedno udaljeno otočje u sjevernom Atlantiku još uvijek je nepoznato prosječnom turistu. Riječ o još uvijek, bar za većinu, neotkrivenim Farskim otocima – koji itekako oduzimaju dah.

Osamnaest vulkanskih otoka koji čine Farske otoke ipak su proglašeni destinacijom od koje se u idućoj godini očekuje turistički boom. A nevjerojatne obale, kuće prekrivene travom i mnoge druge stvari, samo čekaju na goste. Kad je tako, donosimo 7 razloga za posjetu ovom famoznom otočju!

Litla Dimun

Jedan od velikih pluseva ovog otočja svakako je ukupni broj stanovnika, koji ne prelazi brojku od 50 tisuća. Svi oni žive na prostoru od 1400 kilometara kvadratnih, tako da kad još pribrojite udaljenost, možete biti sigurni kako vam drugi gosti neće smetati. A Litla Dimun? Tek je ovaj otok idealan za mir, jer na njemu nema niti jednog stalnog – stanovnika.

Kroz prizmu ovaca

S namjerom da što bolje prikažu otok na svojim mapama, Google je, s obzirom na količinu ovaca na Farskim otocima, od lokalnog stanovništva zatražio da prikupe slike krajolika koristeći – ovce. Naime, 2016. godine priključili su čak 360 kamera na stado ovaca, pa su se na otoku počeli šaliti kako ne koriste Google View, već – Sheep View.

Farski otoci - 3 Farski otoci - 3 (Foto: Getty Images)

Prijestolnica Torshavn

Iako mu ime zvuči poput predvorja Valhalle, riječ je o jednom malom i slatkom gradu. Šarolike građevine pratit će vas na putu do luke, a šečući, naići ćete na pozamašan broj muzeja i crkava.

Podvodni tuneli

Dok šećete otocima, često imate dojam kako je vrijeme ovdje stalo. No, kad siđete ispod zemlje i ugledate moderni sistem transporta, shvatite kako je to sasvim – druga priča. Tuneli pod morem tako povezuju zapadni otok Vagar s jedinim aerodromom u državi koji se nalazi na otoku Streymoy i Torshavn, a drugi tunel povezuje sjeverni otok Bordoy i Eysturoy. Cestarina iznosi oko 20 dolara, a trenutačno se radi i jedan tunel u duljini od 7 kilometara, koji će voditi do glavnog grada.

Farski otoci - 1 Farski otoci - 1 (Foto: Getty Images)

Tupik – zaštitni znak otočja

Gdje god se okrenete vidjeti ćete ove ptice, koje su postale toliko popularne da su već zaštitni znak otočja i neslužbena maskota. Riječ je zapravo o morskoj ptici, a s obzirom na neobičan izgled, nema šanse da je ne prepoznate.

Svjetionik Kallur

Otok Kalsoy raj je za zaljubljenike u duge šetnje. No, jedna je šetnja posebna, ona na sjeveroistoku otoka. Naime, tamo se smjestio svjetionik Kallur, a šetnja od njega jedna je od najboljih jer nudi nevjerojatne poglede svud uokolo.

Michelinov restoran

Restoran KOKS vjerojatno je najudaljeniji restoran (od obale) koji nosi Michelinovu zvjezdicu. Već to govori kako vas hrana ovdje neće razočarati, a restoran ćete pronaći u jednoj neobičnoj zgradi. Ovdje vam se nude sezonske delicije, a tko god je posjetio restoran, kaže kako je ovo slavna kopenhaška NOMA u mini izdanju.

(Ne)očekivani izbor: Ovo je 10 najljepših zemalja svijeta Brazil Meksiko Kostarika +4 Peru

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju