Na Venecijanskom bijenalu, međunarodnoj izložbi moderne umjetnosti koja će se ove godine predstaviti u 58. izdanju umjetnici se bave svjetskim krizama i nesigurnostima - inspirirani kineskom kletvom: “Živite u zanimljivim vremenima!”.

Među brojnim događanjima mnogo se pozornosti pridaje izložbi u Arsenalu, gdje će posjetitelji moći vidjeti olupinu ribarskog broda koji se ploveći iz Libije i prevozeći migrante, 18. travnja 2015. godine sudario s portugalskim brodom koji je prišao pomoći.

Pritom je spašeno tek 28 ljudi, a procjenjuje se da je u tragediji poginulo oko 800 migranata. Najveći dio putnika bio je zatvoren u potpalublju, a nakon što je brod počela gutati voda - nije im bilo spasa.

Umjetnik švicarsko-islandskih korijena Christoph Büchel, koji stoji iza projekta na Bijenalu, brod opisuje kao relikviju ljudske tragedije. Pod nazivom „Barca Nostra“ predstavit će spomenik suvremenim migracijama, stvarnim, ali i simboličnim granicama te (ne)mogućnostima slobode kretanja informacija i ljudi.

Nakon izvlačenja, brod je prevezen u luku na Siciliji, kako bi se pobrinulo za posmrtne ostatke žrtava. Među preživjelima je bio i kapetan broda, koji osuđen na 18 mjeseci zatvora

Četiri godine kasnije započeo je projekt Barca Nostra, a nakon Bijenala brod će postati "vrt sjećanja", odnosno muzej na otvorenom u Augusti.

Daorson - 9 Putovanja Mitski Daorson: Drevni grad u Hercegovini koji je obavijen velom tajne

 

 

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju