Namirnica koja je othranila čovječanstvo nekoć je bila sinonim zdravlja, ali danas su zbog ubrzane proizvodnje, aditiva i umjetnih dodataka asocijacije na kruh sve negativnije.

U moru masovne proizvodnje bude se male oaze, a njihova su odlika domaći sastojci za pripremu pekarskih proizvoda. Kako se koriste namirnice s tržnica, prava jaja i pravi sir (a ne zamjene), maslac (a ne margarin), nakon takvog obroka ne moramo imati grizodušje. Naravno, pod uvjetom da ne pretjeramo s količinom i ne ugrozimo zdravlje zbog previše ugljikohidrata i zdravijih, ali ipak - šećera.

Iako smo svjetlosnim godinama udaljeni od sjevera Europe gdje je holistički pristup kruhu način života i u Hrvatskoj, dolazi do pomaka. I zbog zdravlja, i zbog osvješćivanja važnosti kvalitete hrane na tanjuru, sve se više ljudi zanima za kruh od prirodnog kvasa.

Za sourdough, koji se naziva i kruh od kiselog tijesta, potrebno je dosta strpljenja i vještine, ali rezultat se nagrađuje – boljim okusom, ali i boljim zdravljem s manje alergija i probavnih tegoba. Valja imati na umu da naziv „kiselo tijesto“ nema veze s okusom pa nemojte da vas navede na pogrešan trag.

Bread Club Bread Club (Foto: Facebook: Bread Club Zagreb)

Najnoviji „klub“ ljubitelja zdravog kruha bez aditiva otvorio se prije nekoliko tjedana na Trešnjevci, a oni koji su jeli u Kroštuli imali su priliku „namirisati“ novi projekt. Anamarija Zajec Palić, Zrinka Zajec i Karlo Vulin stručna su ekipa iza Bread Cluba, pekarnice koja će u uskoro dobiti i prostor za sjedenje - a u planu je i zid s kojeg će se brati salate, klice i mikrozelenje te koristiti u recepturama.

Njihov je glavni adut kruh od prirodnog kvasa, bez aditiva i štetnih dodataka, a sve što mogu rade ručno. To možete provjeriti "naluknete" li se u otvorenu kuhinju. U Bread Clubu nema tajni niti misitifikacija; pitajte sve što vas zanima.

Doznali smo da im je focaccia s crnim maslinama totalni hit, kao i didov kruh od prirodnog kvasa te druge rustikalne, kukuruzne ili nešto svjetlije divotice. Uz dnevnu ponudu svaki tjedan spremaju nešto novo, neumorno se igrajući kašama od pira, ječma, zobi… jer daju svježinu i fini okus. Dnevno prodaju 400 – 500 komada kruha, pa tko rano rani sigurno ugrabi dnevni ulov.

Bread Club Bread Club (Foto: Facebook: Bread Club Zagreb)

Kuhinja Bread Cluba miriše na crvene naranče, tostirane lješnjake koji se pretvaraju u namaz, a kad se Trešnjevački plac zarumeni od jagoda – očekujte kroasane s domaćom marmeladom.

Sudeći po najavi, uskoro bi se Bread Club mogao naći i na popisima pekarnica s najboljim pizzama. Romane s prirodnim kvascima i finim nadjevima nestrpljivo se očekuju. U njihovim recepturama margarinu je ulaz zabranjen; svoj sourdough maze, paze i redovito hrane i ne zanima ih hiperprodukcija jer sve dolazi u svoje vrijeme.

Kak se šika - 9 Putovanja 30 najboljih kvartovskih kafića u Zagrebu

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju