Ono što je šampanjac francuskoj regiji Champagne ili parmezan u Italiji, to je blaa Waterfordu u Irskoj. Da, pecivo takvog imena zaista postoji, a lokalni Irci konzumiraju ga na dnevnoj bazi već nekoliko stoljeća.

U trendu Složenac od naribanih tikvica Najlakši recept Izvana hrskav, a iznutra mekan i sočan: Naribajte tikvice i napravite ovaj neodoljivi ljetni složenac Orebić - 1 Baza iz snova Gradić na Pelješcu s fasadama boje sunca što diše ritmom prošlih vremena Pečeno pile s krumpirom Tjedni jelovnik Ne koštaju puno: 7 zaboravljenih, ali jako finih jela za svaki dan ovoga tjedna koja smo jeli u 80-ima

Ovo bijelo spužvasto pecivo toliko je dio lokalne kulture da mu je 2013. Europska unija dodijelila oznaku izvornosti, iako su ga, zapravo, prije više stoljeća u Irsku donijeli Francuzi. No kako je u gradu Waterfordu dobio svoj konačan oblik, a stanovnici su čak i prozvani po njemu, "the blaas", njegov status ipak je priznat ovdje.

Za izradu su potrebna samo četiri sastojka: brašno, kvasac, sol i voda, a rezultat je pecivo koje je slasno samo, ali idealno i za punjenje. Možete ga jesti punjena jajima i slaninom, sirom i šunkom, ali i u slatkoj verziji, s pekmezom. Neke stvari ipak ne prolaze. Lokalci nikad neće pojesti hamburger u blaa pecivu.

Irski kruh blaa - 1 Irski kruh blaa - 1 (Foto: Getty Images)

Najpopularniji je ipak serviran samo s maslacem, a lokalci ga jedu uglavnom za doručak ili najkasnije do podneva. To je djelomično zato jer su najbolji tek koji sat nakon pečenja, a kasnije gube na okusu i teksturi.

Kako je ovo pecivo neobičnog imena postalo toliko popularno? Prije više stoljeća pšenica se teško uzgajala u irskoj klimi pa su se kruh i slični proizvodi uglavnom radili od zobenog brašna. Francuzi, koji su krajem 17. stoljeća bježali od progona vlastodržaca, sa sobom su donijeli i tradiciju pravljenja bijelog kruha. Blaa se posebno odnosio na komadiće tijesta koji su bili višak u formiranju štruce kruha i pekli se zasebno, a navodno i bili finiji.

A taj dio tijesta pain blanca odnosno bijelog kruha, postao je blaa. Francuzi su nastavili svoju tradiciju, a bijeli kruh više nije bio luksuz u Irskoj.

Relikvija iz hladnog rata: Monumentalna građevina na vrhu planine na koju su svi zaboravili