Dr. Ernst Loosen, vitalni čičica duge kose i sjajnog smisla za humor, predstavio je svoju vinariju Dr. Loosen iz doline Mosel, koja u vlasništvu iste obitelji već preko 200 godina. Okupljeni gosti jedva su dočekali početak večere od pet slijedova, koju je specijalno osmislio Chef Bistroa Apetit u Jurjevskoj ulici, Talijan Gregorio Mannucci. Spariti pet rizlinga s hranom koja ne smije biti prenaglašena i nadjačati vino? E, to smo željeli vidjeti i isprobati!


Aperitiv iznenađenja bio Sekt od Dr. Loosena, lepršav i svjež, uz kojeg su posluženi grisini sa San Daniele pršutom te šunka crne svinje. Kako smo neki dan bili na pizzi s lardom, samo smo zahvalili nebesima što smo živi i znamo uživati u ovakvim stvarima.

No, trebalo je vidjeti što nam je sljedeće uz njemačko vino smislio talijanski chef usred Zagreba. Delikatesa koja je uslijedila bio je tartar od sabljarke na kremi od patlidžana, i s uljem od bosiljka. Uz to smo pili Dr. Loosen Red Slate 2012. Jednostavnost izvedbe na kocke narezane ribe i snaga živahnog vina služe za svaku pohvalu i vinaru i Chefu za prepoznavanje i kombinaciju. Odličan, pet! Nastavili smo s domaćim raviolima punjenim rombom na fondueu od chevre sira i brunoiseu od buče. Pili smo potpuno neobuzdan, čas sladak, čas kiseo Dr. Loosen Blue Slate 2013., dakle, vino koje živi u čaši. Ernst Loosen je tada napomenuo da je regija Mosel jedina u tadašnjem vinogradarskom svijetu bila pošteđena napada filoksere, pa je i danas ponosan na loze stare preko stotinu i dvadeset godina.


Uslijedilo je jelo dana, foie gras na pjeni od kestena s karameliziranom kruškom s timijanom. Pio se Dr. Loosen Erdener Treppchen spatlese 2012. Okus gusje jetre, mekoća, prpošnost, ma ono je bila čista svila zarobljena u malom mesnom zamotuljku, položena na posteljicu od kestena poput netom zaspale bebe u kinderbet. Trenutna ljubav i dubok naklon mladom Talijanu, odmah sam im oprostio sve ulete mojim djevojkama na godišnjim odmorima.

Između svakog slijeda, Dr. Loosen priča kako je vino nastalo, uz koju ga prigodu piju kući u Moselu, i pritom se hvali svojim podrumom. Najviše nas je zaboljela priča o arhivi koju posjeduje, kako njegov ujak ne pije ništa mlađe od 1971. godišta, i kako ne zna u kojoj bi prilici pio bocu iz 1921. godine... Kakav pozitivni luđak!


File lososa s povrćem u tempuri, creme fraiche s mentom i vlascem uz Dr. Loosen Wehlener Sonnenuhr 2012., ostao je pod dojmom gusje duše, ali me onda do kraja dotukao desert. Bavarese od zelene jabuke, bijela čokolada i limeta same po sebi i nisu neka fatalna privlačnost. Čak i izgleda kao kremšnita kojoj je netko ukrao lisnato tijesto. Ali od prvog mirisa bogatog sloja limete, do zanosnog okusa i želje da odem u kuhinju i poližem rajnglu – do spajanja s Dr. Loosen Erdener Pralat auslese 2012., izbornom berbom, totalnim bingom ove prekratke srijede. Apsolutno sve se našlo u tom spoju, slatkoća i kiselina kolača s ledenom mednošću rizlinga. Dakle, neopisivo, za svaku preporuku.

Rizlinzi su inače čuđenje u vinogradu, teški za dotjerivanje, neukrotivi i divlji. Dr Loosen jako dobro barata njima, i skidamo mu kapu za sjajnu prezentaciju. Kupio me pričom da nakon ovakve vinske večeri s prijateljima najbolje sjedne jedno dobro pivo, i da je svom glavnom vinaru za rođendan kupio mikropivovaru. Pa se u podrumu znaju zaigrati...


Chef Bistroa Apetit je imao dva vrhunca, a malo mu zamjeram što nije bilo više mesa, kobasa, nečeg karakterističnog za Nijemce. Naravno, trebalo je prilagoditi pet jela toliko raznovrsnim, a po defaultu laganim rizlinzima, ali eto, uostalom, ona pjenica od jetre. Bože... Uglavnom, Apetit is it. Naletite, sigurno nećete pogriješiti...

http://bistroapetit.com
www.drloosen.de
 
Sve slike s eventa pogledajte u našoj fotogaleriji...

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju