• Hrana i piće
  • Putovanja
  • Aktualno
  • Zanimljivosti
  • Škola kuhanja
  • Želim više
  • Preporuke
Upravljaj obavijestima

Prati nas

  • Impressum
  • Uvjeti korištenja
  • Zaštita privatnosti
  • Politika o kolačićima
close image
  • Dnevnik.hr
  • Vijesti
  • Sport
  • Showbizz
  • Lifestyle
  • Tech
  • Zdravlje
  • Biznis
  • Zabava
  • Teen
  • Tv
Hrana i piće #gdje sjesti

Bistro Apetit – brutalno fino carstvo spajanja okusa

Ovih je dana predstavljen sezonski meni u jednom od najpopularnijih i najpoznatijih zagrebačkih elitnih restorana. Gotovo paralelno, krenulo se s gostovanjima poznatih svjetskih vinara, a čast da bude prvi među njima imao je njemački majstor rizlinga – Dr. Ernst Loosen. Na pet rizlinga išlo je pet jela. Ovim redom...

Domagoj Jakopović Ribafish 14.11.2014 09:41 komentari
viber Created with Sketch.
Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

U trendu Pileći paprikaš Tjedni jelovnik Zasitna su, fina i rade se bez puno muke: Sedam predobrih jela za svaki dan ovog tjedna Šumske gljive Odaberite stranu Kulinarski grijeh ili ipak ne? Treba li prati gljive prije kuhanja? Park Papuk - 5 Ogromna zabava! Odlična ideja za izlet: Otvoreno najveće dječje igralište u Hrvatskoj


Dr. Ernst Loosen, vitalni čičica duge kose i sjajnog smisla za humor, predstavio je svoju vinariju Dr. Loosen iz doline Mosel, koja u vlasništvu iste obitelji već preko 200 godina. Okupljeni gosti jedva su dočekali početak večere od pet slijedova, koju je specijalno osmislio Chef Bistroa Apetit u Jurjevskoj ulici, Talijan Gregorio Mannucci. Spariti pet rizlinga s hranom koja ne smije biti prenaglašena i nadjačati vino? E, to smo željeli vidjeti i isprobati!


Aperitiv iznenađenja bio Sekt od Dr. Loosena, lepršav i svjež, uz kojeg su posluženi grisini sa San Daniele pršutom te šunka crne svinje. Kako smo neki dan bili na pizzi s lardom, samo smo zahvalili nebesima što smo živi i znamo uživati u ovakvim stvarima.

No, trebalo je vidjeti što nam je sljedeće uz njemačko vino smislio talijanski chef usred Zagreba. Delikatesa koja je uslijedila bio je tartar od sabljarke na kremi od patlidžana, i s uljem od bosiljka. Uz to smo pili Dr. Loosen Red Slate 2012. Jednostavnost izvedbe na kocke narezane ribe i snaga živahnog vina služe za svaku pohvalu i vinaru i Chefu za prepoznavanje i kombinaciju. Odličan, pet! Nastavili smo s domaćim raviolima punjenim rombom na fondueu od chevre sira i brunoiseu od buče. Pili smo potpuno neobuzdan, čas sladak, čas kiseo Dr. Loosen Blue Slate 2013., dakle, vino koje živi u čaši. Ernst Loosen je tada napomenuo da je regija Mosel jedina u tadašnjem vinogradarskom svijetu bila pošteđena napada filoksere, pa je i danas ponosan na loze stare preko stotinu i dvadeset godina.


Uslijedilo je jelo dana, foie gras na pjeni od kestena s karameliziranom kruškom s timijanom. Pio se Dr. Loosen Erdener Treppchen spatlese 2012. Okus gusje jetre, mekoća, prpošnost, ma ono je bila čista svila zarobljena u malom mesnom zamotuljku, položena na posteljicu od kestena poput netom zaspale bebe u kinderbet. Trenutna ljubav i dubok naklon mladom Talijanu, odmah sam im oprostio sve ulete mojim djevojkama na godišnjim odmorima.

Između svakog slijeda, Dr. Loosen priča kako je vino nastalo, uz koju ga prigodu piju kući u Moselu, i pritom se hvali svojim podrumom. Najviše nas je zaboljela priča o arhivi koju posjeduje, kako njegov ujak ne pije ništa mlađe od 1971. godišta, i kako ne zna u kojoj bi prilici pio bocu iz 1921. godine... Kakav pozitivni luđak!


File lososa s povrćem u tempuri, creme fraiche s mentom i vlascem uz Dr. Loosen Wehlener Sonnenuhr 2012., ostao je pod dojmom gusje duše, ali me onda do kraja dotukao desert. Bavarese od zelene jabuke, bijela čokolada i limeta same po sebi i nisu neka fatalna privlačnost. Čak i izgleda kao kremšnita kojoj je netko ukrao lisnato tijesto. Ali od prvog mirisa bogatog sloja limete, do zanosnog okusa i želje da odem u kuhinju i poližem rajnglu – do spajanja s Dr. Loosen Erdener Pralat auslese 2012., izbornom berbom, totalnim bingom ove prekratke srijede. Apsolutno sve se našlo u tom spoju, slatkoća i kiselina kolača s ledenom mednošću rizlinga. Dakle, neopisivo, za svaku preporuku.

Rizlinzi su inače čuđenje u vinogradu, teški za dotjerivanje, neukrotivi i divlji. Dr Loosen jako dobro barata njima, i skidamo mu kapu za sjajnu prezentaciju. Kupio me pričom da nakon ovakve vinske večeri s prijateljima najbolje sjedne jedno dobro pivo, i da je svom glavnom vinaru za rođendan kupio mikropivovaru. Pa se u podrumu znaju zaigrati...


Chef Bistroa Apetit je imao dva vrhunca, a malo mu zamjeram što nije bilo više mesa, kobasa, nečeg karakterističnog za Nijemce. Naravno, trebalo je prilagoditi pet jela toliko raznovrsnim, a po defaultu laganim rizlinzima, ali eto, uostalom, ona pjenica od jetre. Bože... Uglavnom, Apetit is it. Naletite, sigurno nećete pogriješiti...

http://bistroapetit.com
www.drloosen.de
 
Sve slike s eventa pogledajte u našoj fotogaleriji...

  • #gdje sjesti
  • #dr. loosen
  • #bistro
  • #apetit
  • #Zagreb
  • #Vino
  • #rizling
viber Created with Sketch.
inspirativno najčitanije
Dan šljiva i Dan jabuka: Vikend okusa i priča u Gorskom kotaru
Kamo za vikend
Dan šljiva i Dan jabuka: Dođite na vikend okusa i priča u Gorski kotar
Najveće dječje igralište u Hrvatskoj
Ogromna zabava!
Odlična ideja za izlet: Otvoreno najveće dječje igralište u Hrvatskoj
HIGHLANDER Velebit okupio 550 sudionika iz 21 zemlje svijeta
Avantura života
Highlander Velebit okupio 550 sudionika iz 21 zemlje svijeta
Mayflower: Brod čiji su putnici "iz zahvalnosti" pobili one koji su ih naučili preživjeti
Na današnji dan
Mayflower: Brod čiji su putnici "iz zahvalnosti" gotovo istrijebili one koji su ih naučili preživjeti
Jetrica na venecijanski recept Gorana Kočiša
Ma, savršenstvo!
Teleća jetrica na venecijanski: Recept za slasno jelo po receptu chefa Kočiša
Izlazak, druženje i stvaranje uspomena: Gastro užitak za kraj ljeta na Bundeku
Baš Naš festival
Izlazak, druženje i stvaranje uspomena: Gastro užitak za kraj ljeta na Bundeku
Tjedni jelovnik fina i brza jela 15. 9. do 21. 9. 2025.
Tjedni jelovnik
Zasitna su, fina i rade se bez puno muke: Sedam predobrih jela za svaki dan ovog tjedna
Indijanska banana u Hrvatskoj
Ljekovito blago
U lišću ovoga voća nalazi se tvar koja ubija stanice raka, raste i u Hrvatskoj, a kilogram plodova košta oko 10 eura
Zelena oaza Sveti Ivan Zelina, Airbnb
Mir i tišina
Pola sata od Zagreba: Kuća s bazenom za vikend-odmor u kojoj vam nitko neće smetati
Kulinarski grijeh ili ipak ne? Treba li prati gljive prije kuhanja?
Odaberite stranu
Kulinarski grijeh ili ipak ne? Treba li prati gljive prije kuhanja?
Najveća greška koju radimo kad kupimo sir u trgovini i donesemo ga kući
Nemojte ovo raditi
Najveća greška koju radimo kad kupimo sir u trgovini i donesemo ga kući
Korčula okom fotografa: Grad kontrasta, između mora i povijesti
Kao brod od kamena
Pogledajte nevjerojatne prizore Korčule: Grad kontrasta, između mora i povijesti

Nastavi čitati

Ne propustite ni ovo
vijesti
Merz dirnut do suza na otvaranju obnovljene sinagoge u Muenchenu
Friedrich Merz
VIDEO Njemački kancelar u suzama: "Sram me što se to događa i zato objavljujem rat..."
Čelnik splitskog kotara upozorio sugrađane da se muškarac s kalašnjikovom šeće ulicom
Istraga u tijeku
Stigla dojava da se muškarac s kalašnjikovom šeće Splitom. Oglasila se policija i HDZ-ovac koji je digao uzbunu
Čovjek proglašen mrtvim i odvezen u mrtvačnicu; obitelj se došla oprostiti pa doživjela šok
Rijedak slučaj
Čovjek proglašen mrtvim i odvezen u mrtvačnicu: Obitelj se došla oprostiti pa doživjela šok za šokom
show
U prvoj epizodi MasterChefa pregaču dobila majka Ivice Zubca,
kakva čast!
Majka našeg svjetski poznatog sportaša privukla je pažnju u prvoj epizodi MasterChefa!
Jagoda Kumrić i Konstantin Haag odlaze iz ''Kumova''
''Arrivederci...''
Zvijezde Kumova rastužile fanove: ''Vrijeme je za okrenuti novu stranicu...''
Maja Šuput u mini-haljini zaplesala na Vinkovačkim jesenima
na vinkovačkim jesenima
Kako joj stoji? Na ovako jednostavnu kombinaciju Maje Šuput nismo navikli
zdravlje
Skrivena prijetnja u vodi može ubiti vašeg psa u samo par minuta!
Upozorenje veterinarke
Skrivena prijetnja u vodi može ubiti vašeg psa u samo par minuta!
Šokantna istina o slanini: Povezuje se s rakom i demencijom – ali postoji sigurna granica
Nutricionisti otkrivaju
Šokantna istina o slanini: Povezuje se s rakom i demencijom – ali postoji sigurna granica
Ajvar: Došlo je to doba godine! Otkrivamo kako i koliko dugo se kuha, a imamo i nekoliko recepata za najbolji domaći ajvar
omiljena zimnica
Ajvar: Došlo je to doba godine! Otkrivamo kako i koliko dugo se kuha, a imamo i nekoliko recepata za najbolji domaći ajvar
zabava
Samo u Dalmaciji! Scena ispred trgovine oduševila društven mreže
Zanimljivo
Samo u Dalmaciji! Scena ispred trgovine oduševila društvene mreže
Matematička zagonetka koja prkosi logici – samo rijetki nađu odgovor
Pokažite što znate!
Matematička zagonetka koja prkosi logici – samo rijetki nađu odgovor
Vlasnik problijedio kad je vidio srušeno stablo na autu, a onda je uslijedilo iznenađenje
Za dlaku!
Vlasnik problijedio kad je vidio srušeno stablo na autu, a onda je uslijedilo iznenađenje
tech
Ako imate ove modele telefona, možda je vrijeme da ih zamijenite i kupite nove
Vrijeme radi svoje…
Ako imate ove modele telefona, možda je vrijeme da ih zamijenite i kupite nove
NASA zagolicala maštu javnosti: U dolini Neretve pronađeni tragovi izvanzemaljskog života?
Na Marsu
NASA zagolicala maštu javnosti: U dolini Neretve pronađeni tragovi izvanzemaljskog života?
Slijedi velika promjena na tržištu rada: Evo tko će prvi ostati bez posla, prema Samu Altmanu
Mnoge su industrije ugrožene
Slijedi velika promjena na tržištu rada: Evo tko će prvi ostati bez posla, prema Samu Altmanu
sport
UFC neugodno iznenadio Antu Deliju! Kako je ovakvo što uopće moguće?
TJEDAN NAKON POBJEDE
UFC neugodno iznenadio Antu Deliju! Kako je ovakvo što uopće moguće?
Bobanovo zvono za uzbunu: Kako je moguće da u Dinamu to nisu vidjeli?
Komentar Ivice Mede
Bobanovo zvono za uzbunu: Kako je moguće da u Dinamu to nisu vidjeli?
Modrićev suigrač otkrio što je Luka napravio s nagradom za igrača utakmice: Italija ovo ne pamti
tako to rade vođe
Modrićev suigrač otkrio što je Luka napravio s nagradom za igrača utakmice: Italija ovo ne pamti
tv
U dobru i zlu: Dala mu je antibiotike, ali hoće li mu biti spasa?
U DOBRU I ZLU
U dobru i zlu: Dala mu je antibiotike, ali hoće li mu biti spasa?
Pogledajte što donosi finale sezone serije "Daleki grad"!
DALEKI GRAD
Pogledajte što donosi finale sezone serije "Daleki grad"!
MasterChef: MasterChef prvom epizodom nove sezone nadmašio konkurenciju! Večeras ne propustite nove specijalitete!
SAZNAJTE!
MasterChef prvom epizodom nadmašio konkurenciju! Večeras ne propustite doznati tko će se kući vratiti s pregačom!
putovanja
Tjedni jelovnik fina i brza jela 15. 9. do 21. 9. 2025.
Tjedni jelovnik
Zasitna su, fina i rade se bez puno muke: Sedam predobrih jela za svaki dan ovog tjedna
Najveće dječje igralište u Hrvatskoj
Ogromna zabava!
Odlična ideja za izlet: Otvoreno najveće dječje igralište u Hrvatskoj
Kulinarski grijeh ili ipak ne? Treba li prati gljive prije kuhanja?
Odaberite stranu
Kulinarski grijeh ili ipak ne? Treba li prati gljive prije kuhanja?
novac
Zagreb izbacio Kineze s natječaja - autobusi su im bili nekoliko milijuna jeftiniji, ali nisu imali HD monitore
Zagreb izbacio Kineze s natječaja - autobusi su im bili nekoliko milijuna jeftiniji, ali nisu imali HD monitore
Ovo je 10 najboljih država za umirovljenike, na sedmom mjestu i nama susjedna zemlja
Drugi život
Ovo je 10 najboljih država za umirovljenike, na sedmom mjestu i nama susjedna zemlja
Kako je slavni reper spasio posrnulo gospodarstvo jednog karipskog otoka
Odustao od Amerike
Kako je slavni reper spasio posrnulo gospodarstvo jednog karipskog otoka
lifestyle
Zagreb špica: Majica sa simpatičnim natpisom u street style izdanju
BAŠ SIMPATIČNO
"Draga mama"... Majica s porukom nasmijala je žene u centru Zagreba
Ulična moda Zagreb bluza s volanima
Tako ženstvena
Traperice plavokose dame iz centra Zagreba vizualno produžuju noge, ali bluza je ta koja je privukla sve poglede
Ljupka Gojić Mikić u haljini Dries Van Notena
Opet je zablistala
Haljina Ljupke Gojić Mikić je definicija elegancije s dozom odvažnosti
sve
U prvoj epizodi MasterChefa pregaču dobila majka Ivice Zubca,
kakva čast!
Majka našeg svjetski poznatog sportaša privukla je pažnju u prvoj epizodi MasterChefa!
Jagoda Kumrić i Konstantin Haag odlaze iz ''Kumova''
''Arrivederci...''
Zvijezde Kumova rastužile fanove: ''Vrijeme je za okrenuti novu stranicu...''
Zagreb špica: Majica sa simpatičnim natpisom u street style izdanju
BAŠ SIMPATIČNO
"Draga mama"... Majica s porukom nasmijala je žene u centru Zagreba
Spud Bud Zagreb - 6
Viralni hajp

Zagreb je poludio za ovim jelom: Otvoren restoran koji poslužuje samo punjeni krumpir

U Hrvatsku je punjeni krumpir donio kuhar Hrvoje Drahotusky i nakon uspjeha na štandovima i festivalima, prepoznao da je trenutak i za stalni restoran. NASTAVI ČITATI

Vezani sadržaj

  • Bistro Beštija - 5 Hrana i piće
    U centru grada

    Beštija zove na ručak: Omiljeni zagrebački bistro predstavio novi jelovnik za slasniju zimu

  • Vinoteka Vintesa - 5 Hrana i piće
    Vintesa

    Novo mjesto na Trešnjevci: Mala vinska ambasada u kojoj možete pronaći uzbudljive etikete po prijateljskim cijenama

  • Spud Bud Zagreb - 6 Hrana i piće
    Viralni hajp

    Zagreb je poludio za ovim jelom: Otvoren restoran koji poslužuje samo punjeni krumpir

 
Upravljaj obavijestima
© Punkufer
  • Impressum
  • Marketing
  • Uvjeti korištenja
  • Zaštita privatnosti
  • Politika o kolačićima

404image

Pun ti je kufer
uvijek istih priča i tema?

Prijavi se na naš
newsletter
i vidjet ćeš
da ćemo kliknuti ;)

Please don't insert text in the box below!
close