• Hrana i piće
  • Putovanja
  • Aktualno
  • Zanimljivosti
  • Škola kuhanja
  • Želim više
  • Preporuke
Upravljaj obavijestima

Prati nas

  • Impressum
  • Uvjeti korištenja
  • Zaštita privatnosti
  • Politika o kolačićima
close image
  • Dnevnik.hr
  • Vijesti
  • Sport
  • Showbizz
  • Lifestyle
  • Tech
  • Zdravlje
  • Biznis
  • Zabava
  • Teen
  • Tv
Hrana i piće #gdje sjesti

Bistro Apetit – brutalno fino carstvo spajanja okusa

Ovih je dana predstavljen sezonski meni u jednom od najpopularnijih i najpoznatijih zagrebačkih elitnih restorana. Gotovo paralelno, krenulo se s gostovanjima poznatih svjetskih vinara, a čast da bude prvi među njima imao je njemački majstor rizlinga – Dr. Ernst Loosen. Na pet rizlinga išlo je pet jela. Ovim redom...

Domagoj Jakopović Ribafish 14.11.2014 09:41 komentari
viber Created with Sketch.
Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

U trendu Kensington - 2 Traumatično iskustvo Robert o jezivim prizorima snimljenima na američkim ulicama: "Posjetio sam grad živih zombija" Pical Resort 5* - 3 Pical Resort Traži se sretnik koji će doživotno besplatno ljetovati u najluksuznijem istarskom resortu Nezdrava hrana - 2 Ultra-prerađeno Štetniji su nego što se mislilo: 7 proizvoda koje je bolje preskočiti nego kupiti


Dr. Ernst Loosen, vitalni čičica duge kose i sjajnog smisla za humor, predstavio je svoju vinariju Dr. Loosen iz doline Mosel, koja u vlasništvu iste obitelji već preko 200 godina. Okupljeni gosti jedva su dočekali početak večere od pet slijedova, koju je specijalno osmislio Chef Bistroa Apetit u Jurjevskoj ulici, Talijan Gregorio Mannucci. Spariti pet rizlinga s hranom koja ne smije biti prenaglašena i nadjačati vino? E, to smo željeli vidjeti i isprobati!


Aperitiv iznenađenja bio Sekt od Dr. Loosena, lepršav i svjež, uz kojeg su posluženi grisini sa San Daniele pršutom te šunka crne svinje. Kako smo neki dan bili na pizzi s lardom, samo smo zahvalili nebesima što smo živi i znamo uživati u ovakvim stvarima.

No, trebalo je vidjeti što nam je sljedeće uz njemačko vino smislio talijanski chef usred Zagreba. Delikatesa koja je uslijedila bio je tartar od sabljarke na kremi od patlidžana, i s uljem od bosiljka. Uz to smo pili Dr. Loosen Red Slate 2012. Jednostavnost izvedbe na kocke narezane ribe i snaga živahnog vina služe za svaku pohvalu i vinaru i Chefu za prepoznavanje i kombinaciju. Odličan, pet! Nastavili smo s domaćim raviolima punjenim rombom na fondueu od chevre sira i brunoiseu od buče. Pili smo potpuno neobuzdan, čas sladak, čas kiseo Dr. Loosen Blue Slate 2013., dakle, vino koje živi u čaši. Ernst Loosen je tada napomenuo da je regija Mosel jedina u tadašnjem vinogradarskom svijetu bila pošteđena napada filoksere, pa je i danas ponosan na loze stare preko stotinu i dvadeset godina.


Uslijedilo je jelo dana, foie gras na pjeni od kestena s karameliziranom kruškom s timijanom. Pio se Dr. Loosen Erdener Treppchen spatlese 2012. Okus gusje jetre, mekoća, prpošnost, ma ono je bila čista svila zarobljena u malom mesnom zamotuljku, položena na posteljicu od kestena poput netom zaspale bebe u kinderbet. Trenutna ljubav i dubok naklon mladom Talijanu, odmah sam im oprostio sve ulete mojim djevojkama na godišnjim odmorima.

Između svakog slijeda, Dr. Loosen priča kako je vino nastalo, uz koju ga prigodu piju kući u Moselu, i pritom se hvali svojim podrumom. Najviše nas je zaboljela priča o arhivi koju posjeduje, kako njegov ujak ne pije ništa mlađe od 1971. godišta, i kako ne zna u kojoj bi prilici pio bocu iz 1921. godine... Kakav pozitivni luđak!


File lososa s povrćem u tempuri, creme fraiche s mentom i vlascem uz Dr. Loosen Wehlener Sonnenuhr 2012., ostao je pod dojmom gusje duše, ali me onda do kraja dotukao desert. Bavarese od zelene jabuke, bijela čokolada i limeta same po sebi i nisu neka fatalna privlačnost. Čak i izgleda kao kremšnita kojoj je netko ukrao lisnato tijesto. Ali od prvog mirisa bogatog sloja limete, do zanosnog okusa i želje da odem u kuhinju i poližem rajnglu – do spajanja s Dr. Loosen Erdener Pralat auslese 2012., izbornom berbom, totalnim bingom ove prekratke srijede. Apsolutno sve se našlo u tom spoju, slatkoća i kiselina kolača s ledenom mednošću rizlinga. Dakle, neopisivo, za svaku preporuku.

Rizlinzi su inače čuđenje u vinogradu, teški za dotjerivanje, neukrotivi i divlji. Dr Loosen jako dobro barata njima, i skidamo mu kapu za sjajnu prezentaciju. Kupio me pričom da nakon ovakve vinske večeri s prijateljima najbolje sjedne jedno dobro pivo, i da je svom glavnom vinaru za rođendan kupio mikropivovaru. Pa se u podrumu znaju zaigrati...


Chef Bistroa Apetit je imao dva vrhunca, a malo mu zamjeram što nije bilo više mesa, kobasa, nečeg karakterističnog za Nijemce. Naravno, trebalo je prilagoditi pet jela toliko raznovrsnim, a po defaultu laganim rizlinzima, ali eto, uostalom, ona pjenica od jetre. Bože... Uglavnom, Apetit is it. Naletite, sigurno nećete pogriješiti...

http://bistroapetit.com
www.drloosen.de
 
Sve slike s eventa pogledajte u našoj fotogaleriji...

  • #gdje sjesti
  • #dr. loosen
  • #bistro
  • #apetit
  • #Zagreb
  • #Vino
  • #rizling
viber Created with Sketch.
inspirativno najčitanije
Gastro odmor u gradu – 3 najbolje destinacije za gurmane
Oglas
Gastro odmor u gradu – 3 najbolje destinacije za gurmane
Italija koja to nije: Sardinija očima Lare Černicki i Staše Forenbahera
Otok od tristo čuda
Italija koja to nije: Sardinija očima Lare Černicki i Staše Forenbahera
Grad svetog Nikole u Zoološkom vrtu: Čarolija blagdana koja se ne propušta
U Zagrebu
Grad svetog Nikole u Zoološkom vrtu: Čarolija blagdana koja se ne propušta
Na 3 sata od Zagreba: Savršeni grad iz kojeg nije "tako lako" izići
Utopija
Na sat i pol od Hrvatske: Savršeni grad iz kojeg nije tako lako izići
Svaki dan nešto na brzinu: Nova kuharica Matejke Buče donosi neodoljiva jela koja se pripremaju u 45 minuta ili manje
Zdravo i fino
Svaki dan nešto na brzinu: Nova kuharica Matejke Buče donosi neodoljiva jela koja se pripremaju u 45 minuta ili manje
Robert o jezivim prizorima snimljenima na američkim ulicama: "Posjetio sam grad živih zombija"
Traumatično iskustvo
Robert o jezivim prizorima snimljenima na američkim ulicama: "Posjetio sam grad živih zombija"
Traži se sretnik koji će doživotno ljetovati u najluksuznijem istarskom resortu
Pical Resort
Traži se sretnik koji će doživotno besplatno ljetovati u najluksuznijem istarskom resortu
Štetniji su nego što se mislilo: 7 proizvoda koje je bolje preskočiti nego kupiti
Ultra-prerađeno
Štetniji su nego što se mislilo: 7 proizvoda koje je bolje preskočiti nego kupiti
Robert o jezivim prizorima snimljenima na američkim ulicama: "Posjetio sam grad živih zombija"
Traumatično iskustvo
Robert o jezivim prizorima snimljenima na američkim ulicama: "Posjetio sam grad živih zombija"
Otok Migingo je najnaseljeniji otok na svijetu
A gdje je kladionica!?
4 kafića, javna kuća i ljekarna: Je li ovo najnaseljeniji otok na svijetu?
"Najljepši europski grad u koji nitko ne ide": Ljepotan koji ima 12 rijeka, 21 otok i stotine patuljaka...
Za svačiji džep
"Najljepši europski grad u koji nitko ne ide": Ljepotan koji ima 12 rijeka, 21 otok i stotine patuljaka...
"Ajme majko, ovamo se nikad neću vratiti": Popularne destinacije koje su najviše razočarale putnike
Zamke za turiste?
"Ajme, majko, ovamo se nikad neću vratiti": Popularne destinacije koje su najviše razočarale putnike

Nastavi čitati

Ne propustite ni ovo
vijesti
Srbija: Tragičan kraj potrage za nestalom Anom
KRAJ POTRAGE
Pronađena nestala Ana: Tijela su tri dana bila u automobilu
Otkriveno tko je bio u automobilu s nestalom Anom iz Srbije
PROMETNA NESREĆA
Otkriveno tko je bio u automobilu s nestalom Anom: Prije smrti zvala je dva broja
Brutalni napad u Rimu: Migranti silovali 18-godišnjakinju pred zaručnikom
ITALIJA U ŠOKU
Horor u Rimu: Par napadnut u parku, djevojka silovana pred nemoćnim zaručnikom
show
Nenad Tatarinov privukao pažnju najnovijom fotografijom na Instagramu
''Čestitke''
Nova fotka bivšeg supruga Maje Šuput otkrila promjenu u njegovu životu
Kako danas izgleda Aleksandra Grdić?
izbjegava javnost
Kako danas izgleda Aleksandra Grdić? Osvanula je njezina najnovija fotka s jednog eventa!
Sreća u domu Mile i Ivane Kekin
''odmah sam znala!''
Sreća u domu Kekinovih! Predivnim videom naša političarka otkrila vijest
zdravlje
6 namirnica koje nikad ne biste smjeli čuvati u plastici
Upozorava stručnjakinja
6 namirnica koje nikad ne biste smjeli čuvati u plastici
Što se događa s vašim krvnim tlakom kada uzimate dodatke vitamina D?
Evo što pokazuju istraživanja
Što se događa s vašim krvnim tlakom kada uzimate dodatke vitamina D?
Zmijska mokraća ključ za liječenje bubrežnih kamenaca i gihta?
Nevjerojatno otkriće
Zmijska mokraća ključ za liječenje bubrežnih kamenaca i gihta?
zabava
Prizor u Bosni natjerao ga je da se okrene i sve snimi! Pogledajte zašto
Urnebesno
Prizor u Bosni natjerao ga je da se okrene i sve snimi! Pogledajte zašto
"Bruka i sramota": Pokazala stepenice od 1600 eura, cijela regija je traži ime majstora
Kako je to moguće?
"Bruka i sramota": Pokazala stepenice od 1600 eura, cijela regija je traži ime majstora
Kad su vidjeli što je gorila napravila, nisu znali bi li se razbježali ili prasnuli u smijeh
Kakav potez...
Kad su vidjeli što je gorila napravila, nisu znali bi li se razbježali ili prasnuli u smijeh
tech
VIDEO Vuk iznenadio znanstvenike: "Nisam mogao vjerovati vlastitim očima kad smo vidjeli snimku s kamere"
Kakvo iznenađenje
VIDEO Vuk iznenadio znanstvenike: "Nisam mogao vjerovati vlastitim očima kad smo vidjeli snimku s kamere"
Japanski znanstvenici uspjeli ostvariti nešto dosad neizvedivo: Napravljena simulacija naše čitave galaksije - do zadnje zvijezde
100 miljardi svijetlih točkica
Japanski znanstvenici uspjeli ostvariti nešto dosad neizvedivo: Napravljena simulacija naše čitave galaksije - do zadnje zvijezde
Ako razmišljate o kupovini novog telefona sljedeće godine, ovo su odlične vijesti
Nove glasine
Ako razmišljate o kupovini novog telefona sljedeće godine, ovo su odlične vijesti
sport
Dobre vijesti za Brunu Petkovića, klub mu je isplatio dugovanja
Dobio što je tražio
Dobre vijesti za Brunu Petkovića, klub mu je isplatio dugovanja
Preminula legenda svima znanog prezimena, jedan od najvećih talijanskih golmana svih vremena
počivao u miru
Preminula legenda svima znanog prezimena, jedan od najvećih talijanskih golmana svih vremena
Filip Ivić potpisao za Meškov Brest, a onda objavu posvetio Nikoli Pokrivaču
To je potreslo Hrvatsku
FOTO Hrvat potpisao za novi klub, ali prijatelja ne zaboravlja: Danas bi proslavio 40. rođendan
tv
MasterChef: Vjekoslav Krsnik nakon eliminacije: "Radije bih preskočio to pitanje!"
SAZNAJTE KOJE!
Vjekoslav Krsnik nakon eliminacije: "Radije bih preskočio to pitanje!"
MasterChef: Antonijino remek-djelo na tanjuru zaslužilo pljesak! "Ovo je po meni spektakl!"
ODUŠEVILA!
Antonijino remek-djelo na tanjuru zaslužilo pljesak! "Ovo je po meni spektakl!"
U dobru i zlu: Pozvao ju je na prijateljsku večeru – jedini je problem tko će platiti
U DOBRU I ZLU
U dobru i zlu: Pozvao ju je na prijateljsku večeru – jedini je problem tko će platiti
putovanja
Robert o jezivim prizorima snimljenima na američkim ulicama: "Posjetio sam grad živih zombija"
Traumatično iskustvo
Robert o jezivim prizorima snimljenima na američkim ulicama: "Posjetio sam grad živih zombija"
Traži se sretnik koji će doživotno ljetovati u najluksuznijem istarskom resortu
Pical Resort
Traži se sretnik koji će doživotno besplatno ljetovati u najluksuznijem istarskom resortu
Na 3 sata od Zagreba: Savršeni grad iz kojeg nije "tako lako" izići
Utopija
Na sat i pol od Hrvatske: Savršeni grad iz kojeg nije tako lako izići
novac
Poznati trgovački lanac odjeće i obuće na putu do bankrota. Sumnje vjerovnika izazvale su domino-efekt
ostalo 6 poslovnica
Poznati trgovački lanac odjeće i obuće na putu do bankrota. Sumnje vjerovnika izazvale su domino-efekt
Danska u panici zbog kineskih autobusa koji su trebali voziti Zagrebom: Moguće ih je isključiti iz daljine
kamikaze na cesti
Danska u panici zbog kineskih autobusa koji su trebali voziti Zagrebom: Moguće ih je isključiti iz daljine
Mađarska ostaje bez ruske nafte - i sada se mora pomiriti s Hrvatskom
brak iz interesa
Mađarska ostaje bez ruske nafte - i sada se mora pomiriti s Hrvatskom
lifestyle
Advent u Samoboru
Advent u Samoboru
Provjerite zašto je ovaj hrvatski grad postao hit Adventa, spremaju čaroliju
Severina u ekstravagantnoj haljini s perjem brenda Taller Marmo
U hit smeđoj boji
Severina: Haljina s perjem otkriva gola ramena, ali čekajte da vidite donji dio - pravi spektakl!
Adventski vijenci iz ponude domaćih cvjećarnica za 2025. godinu
SAVRŠENI SU
Zavirite u svijet adventskih vijenaca: Hrvatski kreativci pokazuju svoje najljepše komade
sve
Prizor u Bosni natjerao ga je da se okrene i sve snimi! Pogledajte zašto
Urnebesno
Prizor u Bosni natjerao ga je da se okrene i sve snimi! Pogledajte zašto
"Bruka i sramota": Pokazala stepenice od 1600 eura, cijela regija je traži ime majstora
Kako je to moguće?
"Bruka i sramota": Pokazala stepenice od 1600 eura, cijela regija je traži ime majstora
Nenad Tatarinov privukao pažnju najnovijom fotografijom na Instagramu
''Čestitke''
Nova fotka bivšeg supruga Maje Šuput otkrila promjenu u njegovu životu
Rizling raj(n)ski - 3
Veselimo se reprizi

Rizling Raj(n)ski: Festival posvećen velikoj sorti koji je oduševio vinske poznavatelje

Vinski klub se zahvaljuje vinoljupcima na veselju koje su unijeli u dvije dvorane hotela Capital te najavljuje još bolji Festival sljedeće jeseni... NASTAVI ČITATI

Vezani sadržaj

  • Bistro Beštija - 5 Hrana i piće
    U centru grada

    Beštija zove na ručak: Omiljeni zagrebački bistro predstavio novi jelovnik za slasniju zimu

  • Klara Hrana i piće
    Vrijedi probati

    Svijetla točka kaotičnog zagrebačkog kvarta: Pizzerija u kojoj se jedu uzbudljive napoletane

  • Rizling raj(n)ski - 3 Hrana i piće
    Veselimo se reprizi

    Rizling Raj(n)ski: Festival posvećen velikoj sorti koji je oduševio vinske poznavatelje

 
Upravljaj obavijestima
© Punkufer
  • Impressum
  • Marketing
  • Uvjeti korištenja
  • Zaštita privatnosti
  • Politika o kolačićima

404image

Piletina, varivo, tjestenina...

Prijavi se na naš newsletter
i otkrij recepte, savjete i trikove s
kojima ćeš izaći iz začaranog kruga 3
ista jela koja radiš svaki dan ;)

Please don't insert text in the box below!
close