Palmini otoci su naziv za grupu umjetnih otoka čija je izgradnja planirana na periferiji Dubaija u Perzijskom zaljevu. Iako je originalno zamišljena izgradnja tri otoka – Palm Deira, Palm Jebel Ali te Palm Jumeirah u potpunosti je završen tek potonji.

Evo što morate znati o Palm Jumeirah:

1. Izgrađena za “samo” 6 godina
Otok ima oblik stilizirane palmine krošnje – nacionalnog drveta Ujedinjenih Arapskih Emirata. Prostire se na 5,72 kilometara četvornih u Perzijskom zaljevu, a izgrađen je za samo šest godina – u periodu od 2001. do 2007.

2. Lukobran u obliku polumjeseca
Otok je okružen lukobranom u obliku polumjeseca koji je sveukupno dug 11 kilometara, a koji štiti Palm Jumeirah od jakih morskih struja, ali i vrućeg vjetra šamal. Iako joj je glavni cilj spriječiti eroziju tla, neke satelitske analize pokazale su kako umjetni otok tone svake godine po 5 milimetara.

3. Sateliti i napredni GPS-ovi

Da bi stvorili izgled savršene palme, konstruktori su se koristili satelitima te gradili uz pomoć visokorazvijenih sustava za globalno pozicioniranje. Za izgradnju umjetnog otoka utrošeno je otprilike 95 milijuna kubičnih metara pijeska i 7 milijuna tona kamena.

4. Čak 800 nogometnih igrališta

Palm Jumeirah se smatra jednim od najvećih arhitektonskih i graditeljskih postignuća u modernoj povijesti. Otok je toliko prostran da bi na nju stalo 800 nogometnih igrališta. Neki tvrde da je vidljiva iz svemira.

5. Poveznica s otokom

S jedan na drugi kraj otoka možete doći Dubai Monorailom. Ova pruga s jednim kolosjekom duga je oko 4,8 kilometara, ima tri stanice, a povratna karta stoji oko 43 kune. Vlak polazi iz četvrti Al Sufouh, a završava u vodenom parku Aquaventure.

6. Betonska džungla
Na “krošnji” otoka izgrađena je nekolicina luksuznih hotela kao što su Atlantis The Palm, Waldorf 1500 ili pak rezort Palm 360. Na Palm Jumeirah niknulo je i 1500 velebnih rezidencija za najbogatije ljude svijeta te više od 6000 stanova. Prvih 4000 izgrađenih stanova prodano je u roku od 72 sata otkako su se našli na tržištu. Tu je i šoping centar Nakheel, brojni restorani i galerije. Ne čudi stoga što izgleda poput betonske džungle.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju