Lijepo je doći na mjesto gdje vas konobari oslovljavaju po nadimku i uvijek dotoče malo više vina, jer znaju da ste po vjeri hedonist. Upravo je tako bilo i te srijede tik do Uspinjače u zagrebačkom wine baru Basement. Za delicije su se pobrinule djevojke iz Pleasure Seekersa, a vina Badel 1862. su potekla iz svih krajeva Lijepe naše. Kroz degustaciju nas je vodio veliki Mladen Zrno, duhovit i elokventan enolog i sommelier...

Počelo se s kontinenta, pa smo francuske pogačice sa sirom zalili s Daruvar Sauvignonom 2013. Ovo vino karakteriziraju profinjene arome u kojima se isprepliću sortni mirisi bazge s aromama egzotičnog voća. Mekog i punog okusa posebno je prikladan uz kozji sir, pa smo ga pili uz francuske pogačice. Ovo je inače hrvatsko vino s najviše nagrada, a osobno bih ga usporedio s najljepšom studenticom fakulteta za fizičku kulturu. Sočno, divlje, voćno, moćno!


Na otoku Hvaru, otoku s najviše sunčanih dana na Jadranu, smještena je Vinarija Svirče. Tradicija uzgoja vinove loze datira još iz antičkih vremena, a trud hvarskih vinogradara i pogodna klima donose tipično mediteranski tip vina od autohtone hrvatske sorte Plavac Mali. Ivan Dolac 2008, jedno je od najcjenjenijih vina te sorte, i prvi hrvatski plavac koji nosi oznaku ekološkog proizvoda. Ovo jako „muško“ vino tamne je rubinske boje i karakterističnog jakog okusa i mirisa. Treba ga se pustiti da malo odleži u čaši, a onda slijedi udar za udarom moćnih okusa i aroma. Na trenutak težačko, pa zatim za samog Dioklecijana – fantastično vino, lijepo poput hvarske obale... I Komiške pogače za prilog...


Jako sunce te škrto tlo benkovačko – stankovačkog vinogorja, daju osebujne karakteristike benkovačkim vinima. Slijedeći utvrđenu strategiju, uložena su velika sredstva u obnovu starih i podizanje novih vinograda. Tu posebno ističemo novi vinograd na Korlatu pokraj Benkovca, posađen na kamenitu terenu, na neobično velikoj nadmorskoj visini od 300 metara. Korlat Cabernet Sauvignon 2010, je vino je izrazito tamne, duboke, gotovo crne boje s karakterističnim ljubičastim odsjajem. Arome pucaju na sve vrste šumskog voća, a u ustima vino je puno, harmonično, koncentriranih aroma, nešto izraženije kiselosti s dosta zrelih tanina. Idealno pristaje uz meso divljači, pašticade, steakove, a mi smo ga jeli s terinom od divljači...


U ekstremno sušnoj vinogradarskoj 2011. godini vinogradari i enolozi Badela 1862 su znatno ranijom berbom od uobičajene proizveli vrhunsko suho vino Merlot 2011, a od grožđa s ekstremno visokim sladorima dobivenim prosušivanjem na trsu stvorili vrhunsko slatko vino Korlat Boutique Merlot 2011. Rađeno isključivo od grožđa sorte merlot duboke je tamnocrvene boje s ljubičastim odsjajima. Dakle, riječima laika, u nosu i na nepcu se pomiješalo puno suhog voća, od grožđica do smokvi, da bi se dobilo nešto nalik na voćni liker koji vuče na – višnju. Brdo okusa, još više mirisa, uz Muškat, vjerojatno najbolje vino za intimnu atmosferu u nas. Fantastično...


Opijeni različitim aromama i okusima idemo prema kućama svjesni da je Ribar u parku epizoda s kojom više nema smisla uspoređivati najvećeg je i najstarijeg proizvođača vina i alkoholnih pića u Hrvatskoj. Dakle, tople preporuke, a ako ima neka slobodna snaša u Benkovcu, javite nam, stižemo!

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju