Svi znaju priču Felixa Saltena o malom lanetu Bambiju koje je ostalo u mračnoj šumi samo bez oca i majke, kao i ono o lanetu Pirgo autorice Anđelke Martić. Obje su priče o ostavljenim životinjama, koje su stekle slavu. Ovih dana svjedočili smo priči o napuštenom lanetu koja je istinita, ali još nije napisana i nadamo se da će imati sretan kraj.

U selu Žamarija na Žumberku Pero Miljanović pronašao je u šumi tek rođeno lane dok je s članovima udruge "Zelene stope" tražio odbačene olupine automobila.

Pravila kažu da se u takvim slučajevima životinja ostavi u šumi, ali kako se ni nakon trećeg dana mama nije pojavila, a ni tata nije bio na vidiku Pero je odlučio na dudu nahraniti izgladnjelo lane skutreno u olupini starog fićeka.

Normalno ponašanje šumske tinejdžerice

Sutradan je lane došlo na Perina vrata po novu porciju mlijeka i tako je počelo jedno divno prijateljstvo. Lana je rasla zajedno s mačkom Markom i prascem Jurom, a jučer je proslavila svoj prvi rođendan.

Za poklon je dobila tri paketa mlijeka od gospođe Mie Kroflin, najmlađi članovi udruge Zelene stope donijeli su joj plišanu igračku, a od Petra je dobila crvenu ogrlicu - znak da o lanetu netko brine.

Umjesto torte za rođendan je Lana dobila i paketić "Sport" keksa koje obožava, a Pero joj ih brani jer škode njenoj vitkoj liniji. Nakon rođendanskog slavlja Lana je kao i svakog dana otišla u obližnji šumarak gdje se vjerojatno druži s vršnjacima.

Pero kaže da je zaljubljena i da sigurno ima dečka jer dolazi sve rjeđe. Uglavnom po cijele dane i noći luta žumberačkim proplancima, a do "Žumberačkog raja“ dolazi samo kad ogladni. Do prvog rođendana to je bilo svakih 7 sati, a sada sve rjeđe. Stručnjaci kažu da je to sasvim normalno ponašanje jedne šumske tinejdžerice.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju