Dugih devet stoljeća od prvog spomena knezova krčkih Frankopana bili su inspiracija za program koji su Turistička zajednica Grada Bakra i Grad Bakar osmislili kako bi dočarali srednji vijek otvorivši po prvi puta, nakon djelomične obnove, vrata impozantnog Frankopanskog kaštela u Bakru.


U labirintu njegovih prostorija oživio je život srednjeg vijeka za čije se uprizorenje pobrinula Udruga za oživljenu povijest "Ordo Sancti Viti" dočaravši srednjovjekovnu oružarnicu, spavaonicu, pisarnicu, gastronomiju i obrte. Uz slasne slatke i slane zalogaje bakarskih udruga posjetitelji su slušali zanimljive, poučne i duhovite priče o Frankopanima koje im je ispričala profesionalna pripovjedačica Srebrenka Peregrin, ali i uživali i starinskim plesovima plesova u izvedbi plesne skupine Kontea iz Konjščine. Njihovi su srednjovjekovni kostimi dizajnirani prema zamislima samih plesačica bili su pravi predmet divljenja, a voditeljica Renata Kreber Mikšaj nije krila oduševljenje bakarskim Kaštelom: "Poseban je doživljaj plesati u ovakvom autentičnom prostoru. Prvi smo put u ovom zdanju i s obzirom na mnoga slična koja sam vidjela u zemlji i inozemstvu, smatram da bakarski Kaštel po svojoj ljepoti i potencijalu spada u sam vrh te se veselim njegovoj kompletnoj obnovi."

Bakar - 3 Bakar - 3 (Foto: PR)


Jedan od najupečatljivijih doživljaja bio je program u atriju Kaštela, u kojem su opušteno i spontano naizmjence pjevale klape "Škrljevo" i "Reful" a zajedno s njima i publika grickajući baškote i nazdravljajući Bakarskom vodicom turističkoj budućnosti Bakra. Dobro raspoloženje vladalo je i izvan Kaštela u Frankopan cafeu, koji se smjestio u podnožje gordog frankopanskog zdanja mameći goste osvježenjem, ali i slatkim zalogajima Frankopanske torte u kojima su uživali slušajući koncert šibenskog tenora Marka Škugora.

Bakar - 5 Bakar - 5 (Foto: PR)


Najveći interes posjetitelja izazvali su razgledi grada Bakra, uz one tradicionalne i dobro posjećene, prvi put mogli su sudjelovati u interpretacijskoj turi "Šetnja s divicom Margeretom", koju je ekskluzivno za ovu priliku osmislila Iva Silla, prvi licencirani interpretacijski vodič i trener u Hrvatskoj. Šetnja je na bakarskom Perilu, mjestu na rivi na kojem se bogati izvori slatke vode ulijevaju u more i na kojem su bakarske žene u prošlosti prale odjeću, u dva termina privukla izuzetno velik broj posjetitelja. Jedna se od posjetiteljica čak i spustila na Perilo kako bi nevještoj sluškinji Margareti pokazala način na koji su to nekad činile bakarske žene.

Bakar - 1 Bakar - 1 (Foto: PR)

Vodičkinje Iva Silla kao divica Margareta i Marjeta Trkman Kravar proučile su bakarsku povijest koju su sukladno interpretacijskim metodama pretočile u pitku, dinamičnu, interaktivnu šetnju Bakrom u kojoj su ih vjerno pratili posjetitelji pristigli iz cijelog Kvarnera, ali i iz Zagreba i Slovenije. "Uspjeh ove ture potvrđuje da je turistička publika željna ovakvih sadržaja te da naš grad uistinu ima niz priča koje vrijedi ispričati kako bi se jednom, konačno, ona industrijska po kojoj je poznat, gurnula u drugi plan. Vesele nas sjajne reakcije poput jednog našeg Bakranina, liječnika koji živi u Zagrebu i zaljubljenika u povijest koji se oduševio načinom na koji su dvije zagrebačke vodičice prezentirale i proučile povijest Frankopana i Bakra ili pak slovenske gošće koja je rekla da nije nužno ići u odredišta kao što je Cinque Terre kad je Bakar tako blizu!" rekla je direktorica Turističke zajednice Grada Bakra, Sonja Jelušić Marić najavljujući mnogo novih turističkih prozivoda temeljenih na interpretaciji prirodne i povijesne baštine kao glavnom adutu turističkog razvoja grada Bakra.
 

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju