Iskusni vodič iz Gorskog kotara i vlasnica agencije Lynx and Fox, Jelena Holenko Pirc došla je u susjedstvo i istražila raznolikost i ljepotu hreljinskog kraja te je posjetitelje bakarskog Margaretinog leta odvela na zanimljivu turu "3,2,1… KRENI NA HRELJIN" pod sponzorstvom Ine.

Od polaska iz Hreljina do Hreljinske Gradine ispričala je brojne zanimljivosti o prirodnoj i povijesnoj baštini ovoga kraja baš kao i sve ono što ju je njemu, kao Goranku, oduševilo.

Povela ih je putem važne prometnice Karoline, te Čočmana (drugo ime za Hreljane), Primoraca i Gorštaka, zatim pored lokvine i razvalina uz podsjetnik na slavni Vinodolski zakonik i motrenje riseva koji obitavaju u šumama na Hreljinu.

Posjetitelji su nakon ture uživali u nesvakidašnjem doživljaju ispred stoljetne Gradine čiji prvi spomen datira iz 13. st. U srednjem vijeku stari grad Hreljin bio je istaknuto stambeno, trgovačko, obrambeno i upravno središte, a nakon nastanka Karolinske ceste Hreljani osnivaju novo naselje ostavljajući na vrhu strme litice ponosnu gradinu.

U tom prelijepom povijesnom ambijentu uz zalazak sunca koncert su, nakon prve ture, održali glazbenici Hrvatskog gudačkog kvarteta svirajući Beethovena u godini kad slavimo 250. obljetnicu njegovog rođenja.

Nakon druge ture, kraj dana uz pogled sa strme litice na kojoj se nalazi Hreljinska Gradina 321 m nad morem, uljepšali su glasovi ženske klapa "Hreljin". Oba puta posjetitelji su se zasladili Bakarskom tortom, novim gastro suvenirom kojeg ovo ljeto promovira TZ Grada Bakra.

 

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju