Ako sve kompanije prihvate ovaj prijedlog, standardna veličina prtljage, koja će se smjeti besplatno nositi u kabinu, smanjit će se na 55x35x19 centimetara. Prema ovim mjerama visina prtljage ostaje ista, ali se mijenja širina i dubina i to za desetak centimetara. Danas te veličine variraju i neke od kompanija dopuštaju putnicima da uz ručnu prtljagu u kabinu unesu i dodatnu torbu.

Glasnogovornik IATA naglasio je da se radi samo o prijedlogu te da će i dalje avio kompanije same moći regulirati veličinu prtljage koju putnici unose u kabinu, ali ne sumnjamo da će se većina prilagoditi ovim mjerama i tako povećati svoje prihode.


Glasnogovornik je naglasio da je ova odluka donešena kako bi se svim putnicima omogućilo da mogu staviti svoju prtljagu u pretince iznad sjedala kako se ne bi ponavljale situacije da nemate mjesta zbog prenatrpanosti pretinaca prevelikim torbama. Isto tako, naglasili su kako bi ova promjena trebala utjecati na brzinu ukrcavanja putnika, i tako bila od koristi za sve strane.


Ostaje za vidjeti kako će se ovome prilagoditi kompanije i koliko će to utjecati na rast cijena karata koje, ako smo realni, nisu baš jeftine u pojedinim kompanijama.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju