1. Ispunite dokumentaciju

Pronađite ured "lost and found" koji se nalazi na svakoj zračnoj luci i prijavite nestanak torbe. Tada će vam osoblje na stol staviti milijun i jedan papir koji je potrebno ispuniti. Pitat će vas točno u detalje kakva je torba, koje veličine, kakve boje, što je unutra... Detalji su bitni, sjetite se svega što bi moglo identificirati vašu torbu!

Torba je vjerojatno zapela na odlaznom aerodromu i nije stigla do aviona. Dakle, ili ćete je čekati da stigne, ili će vam je osoblje zračne luke dostaviti na adresu.

2. Odšteta
Prema Varšavskoj konvenciji, svi putnici koji putuju zrakoplovom imaju pravo na odštetu. Ona bi trebala iznositi u prosjeku od 520 pa sve do 950 britanskih funti. Toliko ćete dobiti ako uspijete dokazati što je sve bilo u torbi i koliko svaka stvar vrijedi. Ako to ne uspijete, dobiti ćete oko 100 kuna po kilogramu izgubljene torbe.


3. Što ako je torba ukradena?
Iskreno, bolje da vam je torba izgubljena, nego ukradena. Ako vam je torba ukradena, ne možete tužiti avio kompaniju, već trebate privatno krenuti na tužbu protiv pojedinca.

4. Uplatite putno osiguranje

Naš savjet je da prije svakog puta uplatite osiguranje od gubitka i krađe prtljage. To ne košta puno, obično ispod 100 kuna za cijelo vrijeme trajanja putovanja.

Bonus savjeti:
1. Letite direktno. Presjedanjem su vam šanse za gubitkom prtljage veće
2. Zaključajte svoju torbu malim lokotom
3. U torbu nikada ne stavljajte vrijedne stvari, novac i slično
4. Prijavite se na let na vrijeme. Ako mislite trčati u avion torba vam neće sigurno stići na vrijeme. Jer onome tko ju stavlja u avion se nikamo ne žuri
5. Uzmite putno osiguranje i neka vam agent savjetuje opcije o osiguranju od gubitka prtljage
6. Označite svoju torbu imenom i prezimenom, adresom i brojem telefona. Ako ćete prije vidjeti poruku na Facebooku, svakako stavite i ime profila - nikad ne znate, možda netko pronađe baš vašu izgubljenu torbu i odluči vam se javiti.

Držimo fige da vam ovi savjeti ipak neće nikada zatrebati...
 

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju