Ove se godine 150. obljetnica organiziranoga planinarstva u Hrvatskoj obilježava nizom akcija i prigodnih događanja, a jedno od njih najavljeno je za subotu, 13. travnja 2024. Riječ je o usponu na Klek, planinu od iznimnog značenja za hrvatsko planinarstvo.

Klek svojim izgledom podsjeća na uspavanog diva, tako ogromnog da vam se čini podjednako blizu iz Vrbovskog ili s povijesne ceste Jozefine, i tako mističnog da su u ogulinskom kraju o njemu oduvijek kružile legende. Nisu se na Kleku okupljale samo vještice, već je – posebno u 19. stoljeću, kada je prirodoljupstvo bilo vrlo moderno među inetlektualcima, on privlačio i mnoge znanstvenike, istraživče, popisivače i uživatelje u ljepotama prirode i čistom planinskom zraku.

Kolijevka hrvatskog planinarstva

Na ideju o osnivanju prvog planinarskog društva u nas došli su baš nakon uspona na Klek dr. Johannes Frischauf, austrijski profesor, Bude Budisavljević i Vladimir Mažuranić, sin bana I. Mažuranića i otac Ivane Brlić-Mažuranić. Godine 1874., na njihovu inicijativu, u Zagrebu je osnovano Hrvatsko planinarsko društvo, kasnije preimenovano u Hrvatski planinarski savez.

Zbog toga se Klek naziva kolijevkom hrvatskog planinarstva, a današnji grb Hrvatskoga planinarskog saveza krasi upravo stilizirana glava Kleka ispod koje se jasno vidi i 1874. godina. Klekova vršna stijena, okomita i visoka dvjesto metara, bila je prva škola hrvatskih alpinista i u njoj je izveden velik broj prvenstvenih penjačkih uspona, pa je Klek i kolijevka hrvatskog alpinizma.

Travanjski uspon na Klek organizira Hrvatski planinarski savez, a uspon započinje u subotu 13. travnja između 8 i 10 sati u Bjelskom kod Ogulina, odakle se za 50 minuta uspona stiže do planinarskog doma Klek.

Prigodni program kod planinarskog doma započinje u 11 sati, a nakon nekoliko kratkih govora koji se i očekuju za ovako važnu obljetnicu HGSS će održati atraktivnu pokaznu vježbu. Kod planinarskog doma svi zainteresirani sudionici dobit će razglednicu Kleka i prigodni pečat.

Iskoristit ćemo priliku da vas podsjetimo da se planinarski pečat s Kleka nalazi na katu Zavičajnog muzeja u Ogulinu, gdje je smještena Alpinistička zbirka, koju će članovi HPS-a ove svečane subote moći razgledati posve besplatno čitav dan, od 8 do 19 sati.

Program uspona na Klek 13. travnja:

  • 8 – 10 h:  Prijava sudionika, polazak iz Bjelskog na Klek
  • 10 – 11 h: Okupljanje kod planinarskog doma na Kleku
  • 11 h: Prigodne riječi predsjednika Hrvatskog planinarskog saveza, domaćina i pokrovitelja proslave kod planinarskog doma Klek
  • 11:30 h:  Pokazna vježba HGSS-a
  • 12 – 14 h: Uspon planinara na vrh Kleka
  • 13 – 16 h: Povratak s Kleka prema Bjelskom, besplatan planinarski ručak u Bjelskom
  • 14 - 16 h: Koncert grupe Speen na Bjelskom

Bajkoviti Ogulin: Hrvatski grad koji vrijedi vidjeti u sva četiri godišnja doba Ogulin Stari grad Ogulin Frankopanski kaštel, Ogulin +4 Ivanina kuća bajke, Ogulin

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju