Jedan od razloga zbog kojih turisti posjećuju ovu zemlju jest odlazak na izlet na kojem se mogu diviti kraljevima šume – gorilama. No to je prilično skupa priča i mogu si je priuštiti samo oni jako, jako dubokog džepa.

No ako nemate novca za gorile, nećete požaliti posjetite li glavni grad – Kigali. Nakon završetka krvavog rata 1994. godine, u kojem su Hutu počinili genocid nad Tutsima, Kigali se neprestano razvija i ima snažan utjecaj na ostatak Afrike. Iako relativno malen za afričke pojmove (800 tisuća stanovnika), u Kigaliju se možete bezbrižno šetati ulicama, ali i vidjeti snažnu pripadnost i brigu za grad. Kako piše portal matadornetwork, svake zadnje subote u mjesecu stanovnici se nalaze te zajedničkim snagama čiste i uređuju okoliš.

Osim u brigu za okoliš, Ruanda posljednjih godina ulaže u turizam. Tako su zaljubljenici u nogomet sigurno prošle godine primijetili jednostavnu, ali prilično upečatljivu reklamu na dresovima Arsenala, na kojima stoji poruka – Visit Rwanda.

Zasad je posjetite putem ovog članka, a svidi li vam se, pravac Kigali!

Ruanda - 6 Putovanja U zemlji tisuću osmijeha: Divljina koja se uvlači pod kožu

Memorijalni centar

Iako se Ruanda pomakla naprijed i oslobodila prošlosti, sjećanje na žrtve i dalje igra jako važnu ulogu u njihovu društvu. Svake godine, od 7. travnja pa narednih 100 dana, zemlja odaje počast žrtvama, ali i preživjelima iz genocida nad Tutsima. Ako posjećujete Ruandu u to vrijeme, primijetit ćete brojne muzeje sjećanja i mjesta na kojima se odaje počast.

Jedno od njih svakako je Kigali Genocide Memorial, gdje će vas, sigurno je, obuzeti strašan osjećaj tuge. Prije posjećivanja mjestu upamtite kako je ovo spomenik žrtvama genocida, pa selfije i silna naslikavanja – zaboravite. Ovdje su knjižnica, amfiteatar, obrazovni centar i vrtovi sjećanja.

Također, u sklopu memorijalnog centra nalaze se i tri stalne izložbe. Sve to skupa je dosta potresno, a ako želite znati više o genocidu u Ruandi, preporučujemo vam da pogledate sjajni film Hotel Rwanda, s Donom Cheadlom u glavnoj ulozi, koji se bavi upravo temom genocida.

Umjetnost i moda

Dosta je rata i teških tema, okrenimo se lijepim stvarima. Kazališta, glazba, fotografija, moda – sve to možete pronaći u Kigaliju. Ako vas zanima ruandsko slikarstvo, zaputite se u kulturni centar Niyo. Slike su ovdje na prodaju, a kupnjom automatski donirate fondaciju Niyo, koja ulaže u obrazovanje djece. Ako pak tragate za festivalima i umjetničkim događanjima, zaputite se u umjetnički centar Ishyo.

Naravno, ako putujete s boljom polovicom, znajte kako glavni grad Ruande ima itekako što ponuditi. House of Tayo, Inzuki Designs, Sonia Mugabo i ostali brendovi natjerat će vas da se iskažete i pokažete da nemate kobru u novčaniku.

Auschwitz Putovanja Je li "mračni" turizam u redu: Pretjeruju li turisti kada posjećuju Auschwitz ili Černobil?

Kava arabica

Nije mudrost znati dasjajnu kavu možete popiti u Italiji, ali bogme, i ova u Ruandi ostavlja fini okus u ustima. Kultura kave ovdje je doduše relativno svježa stvar te su tek nedavno u Ruandi počeli ulagati u izradu kvalitetne arabice. Mjesta gdje ćete uživati u vrhunskoj kavi svakako su Pure Africa Coffee Bar i Inzora, a ako hoćete naučiti sve o kavi, upišite jednostavno – kratki tečaj.

Ne podcjenjujte noćni život

Dobro, dobro, Kigali nije New York, ali ni ovdje noćni život nije za zaborav. Večer započnite u vinskom baru Flute, a nakon njega se, posebno ako je četvrtak, zaputite u Repub Lounge, gdje navedenim danom možete guštati u jazz-glazbi.

Nećete pogriješiti ni ako se zaputite u četvrt Nyamirambo, gdje ćete naći barove i restorane koji rade do kasnih sati. Ovdje postoji i party scena, pa slobodno pitajte lokalce, koji će vam rado pomoći, gdje je najbolje provesti vrijeme.

Posjet divljini

I dok smo nabrojili dio toga što vas čeka u Kigaliju, vrijeme je i za posjet okolici. S obzirom na to da se metropola nalazi u središtu zemlje, sjajna je polazišna točka za posjet ostalim zanimljivim mjestima. Jedno od njih je Nacionalni park Nyungwe Forest, koji je navodno preživio još od ledenog doba (jasno, tad nije imao status nacionalnog parka). U njemu ćete susresti čimpanze i mnoge rijetke ptice.

Na granici s Tanzanijom smjestio se Nacionalni park Akagera, idealan za safari iskustvo. Bizoni, antilope, majmuni, leopardi i hijene samo su neki od njegovih stanovnika, a vi ćete ih promatrati na sigurnoj udaljenosti iz džipa.

4 kafića, javna kuća i ljekarna: Je li ovo najnaseljeniji otok na svijetu? Migingo +0 Migingo

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju