Tijekom posljednjih desetak godina, Ruanda je postala vodeće odredište za planinarenje te potragu za gorilama, a tisuće avanturističkih putnika hrle u njene šume ogrnute bambusom koje se nalaze u podnožju vulkana Virunga. Upravo to je temelj razvoja turizma u ovoj maloj afričkoj državi gdje je turizam postao ključni doprinos lokalnom gospodarstvu. Glavni grad države je Kigali, a u njemu živi oko 900 tisuća stanovnika.

Zbogom plastici već od 2008. godine

Posjetitelji koji prvi put putuju u Ruandu zasigurno će ostati iznenađeni brojnim stvarima, posebice ako dolaze s predrasudama ili ako dolaze iz ostalih afričkih metropola. U usporedbi s drugim glavnim gradovima u istočnoj Africi, Kigali je zelena oaza reda i čistoće. Na ulicama nema smeća, nema dotrajalih zgrada i kaosa na cestama, i to nije stvar samo u glavnom gradu jer trend čistoće i urednosti je prešao s gradskog stanovništva i na selo. Ruanda ima jasna pravila i za razliku od mnogih drugih zemalja u Africi, ona se ovdje poštuju i cijene. Zemlja je bez plastičnih vrećica od 2008. godine. Vladina zabrana plastičnih vrećica bila je dio "Inicijative za čistu Ruandu", strategije koja ima za cilj održavanje Ruande u dobrom higijenskom stanju. Ono na čemu EU radi godinama, Ruanda je već implementirala prije 12 godina. Bravo!

Društveno odgovoran narod

Svake treće subote u mjesecu mještani se okupljaju na “umagandi”, što na lokalnom jeziku kinyarwande znači “doprinos”. To je dan rada za opće dobro, obavezan za sve Ruandance u dobi od 18-65 godina. Dan provode čisteći ulice, održavajući red u kvartovima te raspravljajući o važnim pitanjima zajednice. Nađete li se u Ruandi za vrijeme "umagandija", pravu avanturu ćete doživjeti pridružiteli im se. Nemojte se brinuti da će jezik biti problem jer unatoč dugoj povijesti  belgijske kolonije i činjenici da su dugi niz godina kinjaruanda i francuski bili službeni jezici Ruande, engleski se danas široko govori u cijeloj zemlji.

Zemlja tisuću planina

Ruanda je dom beskrajnih planina i apsolutno zadivljujućem krajoliku. Zeleno je i bujno sa svih strana, a popnete li se u visine, uhvatiti ćete pogled prema doslovno tisućama brda koja se prostiru diljem zemlje. Među tim brdima, svoj dom su pronašli i najpoznatiji šumski stanovnici Ruande – planinske gorile. Planinske gorile najveća su turistička atrakcija u Ruandi, a to ćete vidjeti već po dolasku u zračnu luku Kigali gdje vas dočekuju kipovi poznatih gorila. Njihov dom - Nacionalni park Vulkani - neizmjerno se ponosi svojim stanovnicima. Toliko, da čak imaju i ceremoniju imenovanja gorila koja se zove Kwita Izina, a svi građani i stranci koji se u lipnju pronađu u okolici mogu prisustvovati ovom jedinstvenom događaju.

Samostalna putovanja još uvijek su teško izvediva

Mnogi strastveni neovisni putnici uvijek pronađu mjesta za boravak, načine kretanja po zemlji i restorane za objedovanje, ali na žalost, u Ruandi je ovo poprilično izazovno. Kigali neće biti problem jer ćete kraj hotela vjerojatno imati nadohvat ruke dostupnu hranu, transport i moderni sadržaj, no poželite li izaći iz metropole, budite spremni na probleme. Većina putnika dolazi u Ruandu unaprijed upakiranim planom putovanja koji uključuje vozača, smještaj i sve obroke. Obično borave u domovima s punim pansionom, a vozači/vodiči za njih organiziraju sve aktivnosti.

Skuplja od ostalih afričkih država

U Ruandi sve košta više nego bilo gdje drugdje u istočnoj Africi. Ali to nije nesreća. Zemlja je na misiji da se etablira kao skupocjeno turističko odredište umjesto destinacije masovnog turizma. Budući da većina putnika dolazi u Ruandu vidjeti planinske gorile, nema sumnje da oni koji posjećuju Ruandu dolaze s novčanikom punim gotovine. Cijena dozvole za obilazak gorila iznosi paprenih 1.500 dolara po osobi, gotovo 10 tisuća kuna. Deset posto iznosa svake prodane dozvole ide za razvoj ruralnih zajednica oko Nacionalnog parka Vulkani. Novac pomaže zajednicama u održavanju škola, razvoju javnih usluga i zapošljavanju mještana.

Budimo iskreni. Ruanda nije destinacija prilagođena za samostalne posjetitelje. Njene bujne šume i brda rezervirana su za one koji traže nezaboravno luksuzno iskustvo. I to dolazi s visokom cijenom, posebice kad znate da se nalazite u afričkoj destinaciji koja razvija i živi eko-turizam.
 

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju