Istina, turisti često pretjeruju pa na društvenim mrežama objavljaju svašta što ne bi trebali. Jedni se hvale fotografijama na kojima nasmiješeni i zagrljeni poziraju, ali problem je mjesto na kojem poziraju, koje često zna biti - Auschwitz. Drugi spremno okidaju selfije u Pripyatu, gradu koji je teško stradao prilikom černobilske katastrofe.

Fotografije „mračnog“ turizma sve se češće i češće pojavljuju na društvenim mrežama, makar postoje mnogi ljudi za koje su one uvredljive. Je li tome kriv selfie i dostupnost slikanja i snimanja u svakom trenutku u svačijim rukama? Rekli bismo odlučno „NE“, jer su se mjesta patnje, tuge i stradanja obilazila i davno prije pojave selfie štapa.

Auschwitz Auschwitz (Foto: Thinkstock/Guliver)

Još je o tome pisao i veliki Mark Twain, pa su tako turisti još davne 1863. nahrlili u američki Gettysburg, kako bi mogli što bolje „proživjeti“ jednu od najkrvavijih bitki Američkog građanskog rata. Uostalom, navale već desetljećima postoje i za posjet Taj Mahalu, a riječ je zapravo o – grobnici.

Rimski Koloseum, škola u Ruandi, spomenik žrtvama 11. rujna, samo su neka od rado posjećenih destinacija. Uostalom, što tek reći za kuću Anne Frank u Amsterdamu, koja je odavno pretvorena u muzej.

Kuća Anne Frank Kuća Anne Frank (Foto: Thinkstock/Guliver)

Stoga, pravo pitanje nije ovdje zašto posjećivati određeno mjesto, već kakve namjere imate prilikom posjete. Sasvim je normalno otići u kuću najpoznatije djevojčice koja je postala žrtva rata i čuti priču o njoj, ali nikako nije ok na tom mjestu raditi selfie, smijati se i zabavljati.

Sva ta spomenuta mjesta odavno su postala dio turističke ponude i nitko vam neće zamjeriti ukoliko ih posjetite, ali ako se ponašate neprimjereno, radije preskočite odlazak u Auschwitz ili Černobil.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju