"Što ćeš jesti?" i "Gdje ćeš spavati?" pitanja su koja mi prijatelji često postavljaju prije putovanja, ali kad su čuli da idem u Ruandu, pridodali su tome i "Kako ćeš doći do tamo?" i "Jesi li se cijepio protiv malarije?". Svi koji se odluče posjetiti prekrasnu Afriku, bilo Ruandu ili neku od istočnih zemalja, najprije se trebaju aplicirati za vizu.

Ruanda - 49 Ruanda - 49 (Foto: Fabio Šimićev)

Postoji nekoliko opcija, a preporučio bih East Africa Tourist vizu jer se s njom može posjetiti Uganda i susjedna Kenija. Nakon odobrenja vize za turistički posjet slijedi cijepljenje protiv žute groznice. Obavezno sa sobom ponesite žuti karton prilikom ulaska u navedene zemlje jer vas u suprotnom neće pustiti u zemlju.

> Zabranjen ulaz u raj: Zemlja koja od svakog turista traži da položi ekološku zakletvu

Iz Zagreba do glavnog grada Ruande Kigalija možete letjeti direktno kupite li karte Turkish Airlinesa, a let traje osam sati.

Afrika - 3 Afrika - 3 (Foto: Fabio Šimićev)

Dobro je voditi brigu o tome da sve što jedete bude termički obrađeno, a voda neka bude flaširana kako ne biste pokupili neku bakteriju. Cijene hrane variraju ovisno o mjestu, baš kao i smještaj. Možete birati između luksuznog hotelskog smještaja u nacionalnim parkovima ili sobama za tek nekoliko dolara.

Ruanda - 12 Ruanda - 12 (Foto: Fabio Šimićev)

Cjepivo za malariju ne postoji, ali možete kupiti tablete za preventivu kod liječnika. Ja sam pak kupio Autan protiv komaraca, nosio duge hlače i rukave te koliko sam mogao, izbjegavao komarce. Prije povratka bih preporučio testiranje na malariju; u svakoj ljekarni za nekoliko dolara možete kupiti test.

> Ne u mojoj zemlji! Stvari koje trebate izbjegavati ukoliko ne želite naljutiti domaćine

Ruanda je mala, otprilike kao polovica Lijepe Naše, pa je road trip odlična ideja jer je možete cijelu obići unajmljenim motorom ili automobilom. Popularni su i miniautobusi koji voze kroz cijelu zemlju, a dobro su povezane i međugradske linije koje voze često, a za nekoliko se kuna može prevaliti i do 300 kilometara. Prema želji, može se unajmiti osobni vodič za cijelu zemlju.

Ruanda - 10 Ruanda - 10 (Foto: Fabio Šimićev)

Nacionalni parkovi Akagera, Volcanoes i Nyungwe glavne su turističke atrakcije. Ondje se mogu vidjeti gorile, žirafe, zebre, antilope, majmuni i slonovi, a sam obilazak nešto je skuplji nego u drugim, primjerice europskim zemljama. No kad znate da sav novac koji ste izdvojili ide za spas životinjskih vrsta koje ste odlučili posjetiti, drugačije se gleda na cijenu. Ipak je Afrika ta koja mora očuvati životinje koje možemo vidjeti samo u divljini.

Ruanda - 47 Ruanda - 47 (Foto: Fabio Šimićev)

Ruandu nazivaju i zemljom tisuću brežuljaka, a ja bih rekao i toliko osmijeha. Djeca ondje ne znaju što je smartphone, jedu dva do tri puta tjedno, a nogometne lopte rade od listova banana. No njihov osmijeh i veselje toliko su iskreni da diraju u srce. Kad ih upoznate, teško je ignorirati činjenicu koliko se njihov svijet razlikuje od našeg.

Kad vidiš da ljudi ondje nemaju ništa do kuće od blata i nekoliko kvadrata zemlje, shvatiš da se bezrazložno zamaramo oko mnogih stvari.Teško je spriječiti Ruandu da se uvuče pod kožu i zaustaviti želju za povratkom u zemlju sreće i prijateljstava. Do tada, pogledajte fotogaleriju i doživite Afriku.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju