Konferencijom za medije, održanom u atriju Gimnazije Tituša Brezovačkog, najavljena je ovogodišnja manifestacija Dvorišta koja će se održati od 12. do 23. srpnja. Manifestacija je otvorena svaki dan od 18 do 24, a dnevni programi objavljivat će se nekoliko dana unaprijed na društvenim mrežama manifestacije.

Otkrivena četiri nova dvorišta

"10 dvorišta za 10 godina", jedna je od osnovnih poruka koja je obilježila ovo predstavljanje, a otkrivena su četiri nova dvorišta koja će posjetitelji moći obići tijekom 12 dana.

Jedno od njih malo je i intimno dvorište novootvorene Kuće karikature Oto Reisinger u Radićevoj 44 a; zatim je tu osebujno i šarmantno dvorište Palače Oršić – Učeničkog doma Marije Jambrišak u Opatičkoj 14; slijedi, također novo, živopisno i zanimljivo dvorište Gimnazije Tituša Brezovačkog s ulazom s Jezuitskog trga, a programu Dvorišta pridružuje se i spektakularno dvorište Palače Magdalenić-Drašković-Jelačić u Demetrovoj 7-9.

Uz nova dvorišta, tu su još dva dvorišta Hrvatskog instituta za povijest (Opatička 10 i ulaz s Radićeve ulice), atrij Gimnazije Tituša Brezovačkog (u kojem će biti postavljena izložba u povodu 10 godina Dvorišta) te dobro poznate lokacije Arheološkog vrta, Zvjezdarnice i atrija Muzeja grada Zagreba.

Savršena za ljetna druženja

Već 10 godina Zagreb i Dvorišta vole se javno, a dobro je poznat i često citiran komentar jedne posjetiteljice, zapisan sad već davne 2014. godine u knjigu dojmova, o tome kako se osjeća kao turist u vlastitom gradu. Dvorišta su snažno označila identitet Zagreba i nezaobilazni su dio njegove kulturno-turističke ponude, a to je potvrdila i zamjenica gradonačelnika Danijela Dolenec koja je izjavila:

"Ova manifestacija koja je postala prepoznatljiv simbol našeg grada, svake nas godine okuplja i povezuje kako bismo zajedno proslavili ljepotu naših dvorišta i stvarali trajne uspomene. Gradska dvorišta, oaze mira i ljepote u sredini urbanog okruženja, su mjesta gdje se susrećemo, družimo i odmaramo. Pozivam sve sugrađane i turiste da posjete zanimljive lokacije na kojima ih čekaju bogati programi i sjajna glazba te da u ovih 12 dana na 10 lokacija dožive jedan drugačiji Zagreb."

Turistička zajednica grada Zagreba (TZGZ) otpočetka je prepoznala i podržava ovaj jedinstveni projekt, a direktorica Martina Bienenfeld je izjavila: "Dvorišta, koja TZGZ podržava od prvog izdanja, svake godine iznova oduševljavaju posjetitelje, obogaćujući našu turističku ponudu i promičući kulturnu baštinu Zagreba. Radujem se što ćemo zajedno proslaviti ovaj veliki jubilej i nastaviti širiti tople emocije i sjajnu atmosferu kroz ovo najzagrebačkije događanje. Zahvaljujem svim sudionicima i posjetiteljima što su proteklih deset godina bili dio ove jedinstvene priče, doprinijevši svojim sudjelovanjem da Dvorišta postanu istinski simbol urbane kulture i druženja u Zagrebu."

"U Dvorištima nas, kao i uvijek, očekuju prekrasni ambijenti, a prilika je to i za upoznavanje povijesti Gornjeg grada. Posjetitelji će ponovno dobiti priliku zaviriti iza gornjogradskih fasada, a u itinerar manifestacije vraćaju se neki omiljeni lokaliteti", istaknula je suorganizatorica Slavica Olujić Klapčić iz Katapult promocije, dok je Vedran Galić iz G.A.D. PRODUKCIJE poručio: "Za 10 godina Dvorišta željeli smo, simbolično, otvoriti 10 lokaliteta i uspjeli smo u tome. Kao i uvijek, pripremamo odličnu ljetnu zabavu, a tome će sigurno pridonijeti i brojni glazbeni programi uživo – njih ukupno čak 80. Kroz 10 godina bilježimo više od 600 glazbenih nastupa, pa je stoga sasvim jasno koliko su Dvorišta povezana uz glazbu i koliko ih je ona na pozitivan način označila."

Kada svemu pridodamo izložbu u povodu 10 godina, koja će biti postavljena u atriju Gimnazije Tituša Brezovačkog, riječ je o doista bogatom programu koji nas od 12. do 23. srpnja očekuje u Dvorištima.

Dvorišta ponovno postaju središte zabave, druženja, otkrivanja i glazbenih nastupa uživo. Ne propustite, stoga, pridružiti se brojnoj publici koja će otvoriti vrata gornjogradskih palača i zaviriti u njihova skrivena dvorišta, jer tamo vas očekuju brojna iznenađenja! Dvorišta su pritom – za sve od "7 do 77", a zapravo od 0 do 100 – kao i do sada besplatna!

 

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju