Posavski kraj poznat je po uzgoju kukuruza od davnina i uvijek je imao veliku važnost za njegove ljude. Zrno kukuruza koristilo se za prehranu ljudi, peradi i stoke, klipovi su služili za potpalu, a opna za izradu cekera, madraca i sličnih predmeta.

Kako bi se spojila tradicija, običaji i turizam, od prošle godine u blizini Ivanić-Grada uz obalu rijeke Save krajem ljeta nastaje jedinstvena atrakcija – kukuruzni labirint. Riječ je o atrakciji koja je prošle godine privukla velik broj posjetitelja, a ove godine očekuje se još veći interes.

Ovogodišnji je labirint tri puta veći od prošlogodišnjeg. Motiv je inspiriran uzorkom posavske narodne nošnje Hrvatica, a projektirala ga je Kristina Komšo, krajobrazna arhitektica i potpredsjednica udruge Prijatelji baštine.

Prosječno vrijeme obilaska labirinta je 45 min. Unutar labirinta se nalaze interpretacijske ploče sa zanimljivostima o posavskom kraju koje se otkrivaju tijekom rješavanja slučaja pljačke u labirintu.

Potraga kroz kukuruzni labirint ima dvije kategorije – za djecu i za mlade te za odrasle, a posjetitelji će saznati brojne zanimljivosti npr. kako je zbog Marije Jurić Zagorke stvoren motiv Hrvatice, zašto su se meli tavani u Dubrovčaku te kako je vlastelin Dubrovčaka završio u volovskoj koži.

Projekt je inicirala Turistička zajednica Ivanić-Grada u partnerstvu s Gradom Ivanić-Gradom, Poljoprivrednim institutom Osijek, Muzejom Ivanić-Grada, Prijateljima baštine, KUD-om "Posavac" Dubrovčak Lijevi – Topolje i DVD-om Dubrovčak Lijevi. Projektu je dodijeljena nagrada Ruža Zagrebačke županije u 2023. godini u kategoriji "Održivi turizam", u organizaciji Turističke zajednice Zagrebačke županije.

Što jesti na Špancirfestu? Dobro isplanirajte izlet jer su u ponudi brojne delicije Špancirfest - 1 Špancirfest - 5 Špancirfest - 4 +7 Špancirfest - 10

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju