Godina koja je iza nas, a u kojoj su naglo zaustavljena putovanja okrenula nas je sve nekim vrijednostima koje smo zaboravili, a jedna od njih je boravak u prirodi. Dok smo godinama "ganjali" svjetske metropole i betonske divove, zaboravili smo kakvo nas blago čeka svuda oko nas, i to čim izađemo iz automobila i napravimo nekoliko koraka gojzama u smjeru prirode

Kada su granice više-manje bile zatvorene ili su procedure za prelazak bile komplicirane, na svu sreću uspjele su se održati neke manifestacije na otvorenome uz pridržavanje svih epidemioloških mjera. Jedna od takvih bila je i avantura života, odnosno HIGHLANDER Velebit, na kojoj je dio redakcije drugu godinu zaredom uživao i pisao reportaže. Teško je reći kada će se putovanja vratiti u normalu, ali veseli nas činjenica da se naš omiljeni događaj godine Highlander ove godine još proširio i da će se 2021. održati u čak 15 zemalja!

Jedna od zemalja koja će ove godine prvi put ugostiti avanturu života jest Srbija.  Mjesto na kojem će sudionici pokušati doći do titule Gorštaka nestvarna je Stara planina. Od 12. do 16. lipnja ona će biti dom planinarima i ljubiteljima prirode koji su spremni na pet dana izaći iz svoje zone komfora i u punom smislu riječi vratiti se prirodi.  

5 dana u nestvarnoj prirodi Velebita: Avantura s ruksakom i šatorom u posljednjoj europskoj divljini Highlander Velebit Highlander Velebit Highlander Velebit +24 Highlander Velebit

Trasa duga 100 kilometara s visinskom razlikom od 3400 metara uz spektakularne krajolike, divlju prirodu, rijeke, vodopadi, kamena sela... najbolja je pozivnica da već ove godine istražite Staru planinu u Srbiji.

Stara planina s ponosom će predstavljati prekrasnu prirodu Srbije iz više razloga... Kako kažu organizatori, riječ je o mjestu čija raznolikost i prirodno bogatstvo oduševljavaju. To je najveća planina istočne Srbije koja je za mnoge još uvijek misterij. Na Staroj planini izmjenjuju se prelijepi krajolici surove, divlje i kamenite prirode, a iz HIGHLANDER-a napominju kako je to mjesto na kojem se još živi u skladu s prirodom, što je jedno od važnijih načela svake avanture koja se održava pod tim imenom. 

Kilometri slobode: Najveća „mala“ avantura koju možete doživjeti u Hrvatskoj Highlander Velebit - 14 Highlander Velebit - 10 Highlander Velebit - 19 +62 Highlander Velebit - 28

„HIGHLANDER je zdrava i zelena avantura koja u pet dana sudionicima omogućuje da se prisjete kako je živjeti u skladu s prirodom i po njenim zakonima, da doživi i osjeti planinu i razvija svoje duhovne potencijale. Iskustvo koje će sudionici doživjeti na stazi obogatit će njihove živote i naučit će puno o sebi i prirodi. Poslije takvih tura ništa više nije isto jer čovjek nakon stapanja s prirodom postaje preporođen. Meni je Stara planina zaista asocijacija na Majku Prirodu - zelena prostranstva i pašnjaci, bogatstvo vode, čarobno šuštanje vodopada, miris ljekovitog bilja i okus kruha iz staroplaninske crepulje. Ljepota prirode vrlo brzo očara posjetitelja, ali njezina divlja strana nas vrlo brzo podsjeti da je samo promjena konstantna i da moramo raditi na sebi svaki dan. HIGHLANDER će nam od 12. do 16. lipnja pokazati zašto je ovo mjesto na kojem se rađaju Gorštaci“, kazala je Jelena Đorđević iz pirotske organizacije Avanturistička mreža, koja je jedan od organizatora ovog događaja.

Sve informacije o HIGHLANDER Srbija i potrebnim pripremama i organizaciji putovanja pročitajte ovdje te ih za sve aktualne informacije pratite na njihovoj službenoj Facebook stranici. Vidimo se na nekoj od HIGHLANDER staza!
 

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju