U hotelu Esplanade Zagreb održana je 8. po redu svečana dodjela Bijelog grozda, nagrade vinarijama koje uspješno razvijaju vinski turizam i pojedincima koji svojim aktivnostima doprinose razvoju i promicanju vinske kulture.

Bijeli grozd utemeljila je udruga za kulturu stola G.E.T., koja se bavi promicanjem enogastronomije te razvojem enogastroturizma, čiji osnivači Silvija Munda i Tomislav Stiplošek više od deset godina medijski prate enogastromsku scenu regije.

Danas Bijeli grozd pokriva države regije te se koji mjesec kasnije dodjeljuje nagrada Regional Trophy prema glasovima publike iz cijele regije.

"Prodaja na vlastitom pragu postala je prioritet vinara, vinski podrumi postali su sastavni dio turističke ponude i veliki čimbenik turizma uopće. Stoga je misija ovog projekta istaknuti one koji se najviše trude, pohvaliti njihov rad i uspjeh, dati im poticaj za nastavak, a svima ostalima dati poticaj za dodatni trud i razvoj kvalitete sveukupne ponude.

To se ne odnosi samo na vinarije, nego na sve one koji svojim djelovanjem na bilo koji način utječu na razvoj i promicanje enogastroturizma i kulture stola", objašnjava Tomislav Stiplošek, predsjednik udruge.

Za najbolje vinarije u turističkom smislu, po svojem je mišljenju i iskustvu glasalo i ove godine oko 2000 enogastronomskih znalaca i putnika u otvorenoj anketi. 

"Hvala svima koji su dolaskom podržali vinare i naša nastojanja, ali i svim medijima koji pomažu da se glas o Bijelom grozdu i trudu koji vinari ulažu u razvoj turizma pronosi što dalje", ističe Silvija Munda iz udruge G.E.T. 

Priznanje Dobar Start, čiji je cilj pohvaliti vinarije koje su tek nedavno uvele turističku ponudu, dobila je vinarija Magistra iz Erduta. Za izniman doprinos u razvoju vinske kulture nagrađena je Vinska Klet Kurtalj iz Zagreba, a nagradu za izniman doprinos u promicanju vinskog turizma primio je Željko Garmaz. Posebno priznanje za životno djelo, za izniman doprinos u razvoju vinarstva i vinske kulture, ove je godine dodijeljeno Ivanu Enjingiju.  

Najbolje vinarije u turističkom smislu:

Bregovita Hrvatska

1) Vinarija Kolarić, Hrastje Plešivičko
2) Vinarija Vuglec breg, Škarićevo - Krapina
3) Vinogradarska kuća Braje, Lokošin Dol

Južna Dalmacija

1) Vinarija Rizman, Slano (vinogorje Komarna)
2) Vinarija Korta Katarina, Orebić, Pelješac
3) Vinarija Terra Madre, Komarna

Sjeverna i Srednja Dalmacija

1) Vinarija Bibich, Plastovo
2) Vinarija Stina, Bol, otok Brač
3) PZ MasVin - maslina i vino, Polača

Istra i Kvarner

1) Vinarija Roxanich, Motovun
2) Vinarija Boškinac, Novalja
3) PZ Gospoja, Vrbnik

Slavonija i Podunavlje

1) Vinarija Galić, Kutjevo
2) Vinarija Iločki podrumi, Ilok
3) Vinarija Belje, Kneževi Vinogradi

Najbolji u Hrvatskoj u vinskom turizmu:

1) Vinarija Bibich, Plastovo
2) Vinarija Kolarić, Hrastje Plešivičko
3) Vinarija Rizman, Slano (vinogorje Komarna)

Najbolji u Sloveniji u vinskom turizmu: Vinarija Istenič, Bizeljsko

Najbolji u Bosni i Hercegovini u vinskom turizmu: Vinarija Vukoje, Trebinje

Najbolji u Srbiji u vinskom turizmu: Vinarija Erdevik, Erdevik

Najbolji u Crnoj Gori u vinskom turizmu: Vinarija Kopitović, Brčeli

Najbolji u Makedoniji u vinskom turizmu: Vinarija Chateau Kamnik, Skoplje

"Opći ciljevi platforme Centar za razvoj vinskog turizma i nagrade Bijeli grozd jesu prezentacija i poboljšanje turističke usluge u enogastroturizmu. Širenjem Bijelog grozda u države regije, ciljevi projekta počinju se odnositi na podizanje svijesti o važnosti enogastroturizma u cijeloj regiji, a ne isključivo i izdvojeno u Hrvatskoj", otkrivaju u udruzi G.E.T. 

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju