Ako ste mislili da bi vam dobro došao koji kvadrat više, bacite pogled na fotografije jedinstvenog mjesta u Tibetu i najveće budističke škole na svijetu. Smješten u istoimenoj dolini, u gradu Sertar, Larung Gar dom je tisućama ljudi. Ondje žive redovnici i studenti provodeći sate u meditaciji, šetnji padinama s načičkanim crvenim kolibama u koje se odlaze povući u tišinu.

Budistička akademija osnovana je početkom osamdesetih godina prošlog stoljeća i tada je imala tek 32 člana. Malo-pomalo je rasla do 1997. godine, kad je postala iznimno popularna. Budući da se Laung Gar nalazi na gotovo 4000 metara nadmorske visine, često se naziva i „grad na nebu“ ili „grad u oblacima“.

Prije dvije godine broj stanovnika narastao je na 40 tisuća, što se nije svidjelo kineskim vlastima, koje su odlučile da se populacija mora smanjiti na 5 tisuća. Dio je domova porušen, a stanovnici su morali potpisati i da se nikada više neće vratiti u Larung Gar.

Laung Gar - 1 Laung Gar - 1 (Foto: Getty Images)

Gotovo 4 tisuće ljudi se iselilo i moralo je pronaći novi dom. Budući da redovnici ne razgovaraju sa strancima, a turistima je kretanje ograničeno, do prave istine o tome što se zbiva u Laung Garu i odgovora hoće li se uništavanje nastaviti teško je doći. 

Nyos Putovanja Tempirane bombe: Jezera koja svaki čas mogu ispustiti oblak smrti

 

 

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju