Ako ste mislili da bi vam dobro došao koji kvadrat više, bacite pogled na stare fotografije jedinstvenog mjesta u Tibetu i najveće tibetanske budističke škole na svijetu. Zajednica Larung Gar u okrugu Sertar u tibetanskoj autonomnoj prefekturi Garze nekoć je bio dom i za više desetaka tisuća ljudi.

Ondje su živjeli redovnici i studenti koji su provodili sate u meditaciji te šetnji padinama s načičkanim crvenim kolibama, u koje su odlazili kako bi se povukli u tišinu.

Budističku akademiju Seda osnovao je Kyabje Khenchen Jigme Phuntsok 1980. godine i tada je imala tek 32 člana. Malo-pomalo je rasla do 1997. godine, kad je postala iznimno popularna.

Kako se širio broj zainteresiranih za proučavanje tibetanskog budizma, tako se povećavao i broj nastambi koje su građene od svakodnevnih materijala poput drveta i blata na padini koja se izdiže i na 4000 metara nadmorske visine. Zbog svojeg zanimljivog geografskog položaja Larung Gar se često naziva i "grad na nebu" ili "grad u oblacima".

Prije nekoliko godina broj stanovnika narastao je na 40 tisuća, što se nije svidjelo kineskim vlastima, koje su odlučile da se populacija mora smanjiti na 5000. Dio je domova porušen, spominje se broj od više od četiri tisuće, a stanovnici su morali potpisati i da se nikada više neće vratiti u Larung Gar.

Slika nije dostupna Zanimljivosti Nestvarna Azija: 5 običaja kojima budisti slave život, ali i smrt

Tisuće ljudi se iselilo i moralo je pronaći novi dom. Budući da redovnici ne razgovaraju sa strancima, a turistima je kretanje zabranjeno, do prave istine o tome što se zbiva u Larung Garu i odgovora hoće li se uništavanje nastaviti teško je doći. Zapravo, malo se zna i o tome kako danas izgleda Larung Gar i postoji li uopće.

 

 

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju