Sok od pečenja pruža umami okus zbog kojeg je mnogima teško prestati umakati komadić po komadić kruha i zaustaviti taj ritual dok ne ostanu bez posljednje kriške. Uspijete li odoljeti i ostane li soka od pečenja slanine, piletine, janjetine, svinjetine ili neke druge omiljene poslastice sačuvajte ga za vrla nova jela.

1. Ako ste pekli meso u tavi sačuvajte sve komadiće pune okusa tako da prelijte ostatke karamelizirane masnoće vinom, vrhnjem za kuhanje, juhom ili temeljcem. Kuhačom polako stružite dno tave dok ga ne očistite pa prema potrebi procijedite i prebacite u drugu posudu. Miješajte ga na laganoj vatri sve dok se umak ne zgusne. Začinite umak i poslužite ga uz pečeno ili pirjano povrće, tjesteninu, kuhani ječam ili rižu. 

2. Ostane li graha ili slanutka, a ne jede vam se varivo cijeli tjedan procijedite ga i izmiksajte uz dodatak soka od pečenja. Dodajte i kremu od češnjaka koju ćete dobiti tako da cijelu glavicu ispečete u pećnici, kao i pečenu papriku, i prema želji bučino ulje.

Palenta Palenta (Foto: Stockfood)

3. Sok od pečenja je jedan od ključnih sastojaka mirisnog pirea kojeg je nemoguće prestati jesti nakon prve žlice. Klasični krumpir možete zamijeniti batatom, mrkvom ili celerom.

4. Žlica soka od pečenja početak je fine juhe čak i ako niste bili u kupovini pa hladnjak zjapi prazan. Rastopite je u vodi i ubacite omiljene začine. Prema ukusu, nadogradite je povrćem poput brokule ili kombinacijom mlijeka i kurkume.



5. Salate od riže, tjestenine, ječma ili leće s povrćem ili sirom ukusnije su ako ih netom pije posluživanja začinite blago zagrijanim sokom od pečenja. Dodajte i pokoju kap limuna te svježe mljeveni papar i sol.

6. Imate li u hladnjaku masti od pečenja i palente u hladnjaku, za čas možete napraviti brzi ručak ili večeru. Kako bi palenta bila kremastija ulijte i malo mlijeka, a za bolju aromu dodajte muškatnog oraščića, chillija, kurkume ili majčine dušice. Imate li više vremena palentu zapecite u pećnici te uz dodatak rajčice, šunke i sira napravite zdraviju pizzu.

7. Vrućim sokom od pečenja možete preliti tost, lepinju ili peciva koja ste prethodno zapekli u pećnici s jajima i kajmakom ili sirom.  

> Recept za lepinju punjenu kajmakom i jajima

8. Propirjajte luk i dodajte rižu pa je prelijte vodom i žlicom soka od pečenja. Tijekom kuhanja na laganoj vatri rižu što manje miješajte. Dobit ćete ukusan prilog ili nadjev za punjene tikvice kojima za kompletan užitak dodajte sira i zapecite u pećnici.



9. Ulje koje ostane od pečenja slanine u tavi odličan su začin kokicama. Ispecite kukuruz masti s aromom slanine ili poprskajte kokice nakon pečenja.

10. Sok od pečenja ulijte u tavu i zagrijte. Tortilje posipajte mljevenom paprikom i pecite dok se ne napušu i postanu hrskave. Posolite ih, popaprite i prema želji dodajte češnjaka.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju