Komplet lepinja je najbolji razlog da idućeg vikenda sačuvate koju žlicu soka od pečenja, tajnog sastojka ovog slasnog jela. Postoji nekoliko teorija kako jedobila ime. Neki smatraju da je to zato što ima kompletno sve što treba za potpuno jelo, a drugi kažu da je to lepinja za sve. Navodno su tijekom četrdesetih godina prošlog stoljeća učitelji slali klince u pekarnice neka kupe ručak za sve. Naizgled jednostavno jelo priprema se tako što se lepinji odreže gornji dio pa se zatim napuni zrelim kajmakom i jajetom, a potom zapeče i prelije sokom od pečenja.

Poklopljena lepinja Poklopljena lepinja (Foto: NB)

Domaćice kažu da je tajna u užičkom kajmaku, a one koje imaju dovoljno vremena lepinje ne kupuju nego same zamijese i ispeku. Ako ste u žurbi, najbolje je uzeti lepinju staru jedan dan, a tako ćete učiniti i dobro djelo za višak starog kruha. Volite li umakati (tunkati ili toćati) kruh u sve one slatke sokove koji nastaju od pečenja janjetine ili svinjetine tada postoje veliki izgledi da vam se svidi i ovaj specijalitet koji mnoge veže za školske dane zlatiborskog kraja. Karakteristika tog brdovitog dijela Srbije je oskudica ravnih dijelova pa nikome ne gine penjanje ili spuštanje. Možda se zbog toga ova kalorijska bomba ondje jede bez grizodušja. Jedno od kultnih mjesta gdje se može kušati komplet lepinja je pekarnica Šuljaga u Užici.

Izgled nije prednost, ali okus je druga priča... Izgled nije prednost, ali okus je druga priča... (Foto: NB)

Sastojci za komplet lepinju:

1 lepinja stara jedan dan
2 žlice soka od pečenja
1 jaje
2 žlice zrelog kajmaka

Priprema:

1. Lepinji odrežite gornji dio tako da dobijete "poklopac" te ako je potrebno izvadite malo mekog kruha iz sredine.

2. Premažite unutrašnjost kajmakom, dodajte jaje i lagano izmiješajte vilicom.

3. Stavite otklopljenu lepinju u pećnicu zagrijanu na 220°C oko 10 minuta ili toliko da jaje ne bude sirovo. Poklopac također možete zapeći, ali ne morate.

4. Lepinju prelijte sokom od pečenja i poklopite dijelom kojeg ste odrezali, poklopcem koji služi za umakanje kajmaka s jajima.

5. Ostavite nekoliko minuta pa poslužite s kiselim mlijekom ili jogurtom.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju