1. Parmezan

Za proizvodnju poznatog tvrdog sira koristi se enzim kimozim ili teleće sirilo. Riječ je o ekstraktu iz želuca mlade teladi koja ubrzava učvršćivanje mlijeka. Nekad je ovaj sastojak bio standardni dio proizvodnje svih tvrdih sireva, no danas se očuvao samo kod nekih poput sira iz regije Parmigiano.

2. Crveni bomboni
Proizvođači koji žele izbjeći stavljanje umjetnih boja u slatkiše i hranu intenzivne crvene boje (sve od jogurta do crvenih žele bombona) koriste enzim karmin. Ovaj crveni pigment izvlači se iz kukaca, točnije iz biljnih ušiju.

3. Jogurt

Želatina osigurava želatinoznu strukturu u pripremi kolača, ali i u industrijskoj proizvodnji nekih vrsta jogurta, gumenih bombona, pa čak i vitaminskih suplemenata. Riječ je pak o aditivu koji se proizvodi od kože, kostiju i vezivnog tkiva životinja. Tražite li pravu vegetarijansku alternativu želatini, birajte prah agar koji je biljnog porijekla.



4. Bijeli šećer

Većina bijelog kristalnog šećera se rafinira uz pomoć nagorenih životinjskih kostiju. Iako u vrećici šećera gotovo nikada nećete naići na njihove tragove, osobe koje se čvrsto drže veganskih i vegetarijanskih pravila izbjegavaju bijeli šećer jer su u njegovoj proizvodnji korišteni dijelovi životinja.

5. Pivo i vino

Da bi pročistili višak kvasca iz piva ili vina, u proizvodnji ovih omiljenih alkoholnih napitaka ponekad se koristi riblji mjehur. Uz to, rijetko kada će taj sastojak biti naveden na deklaraciji, jer se mjehur koristi za filtraciju piva i vina, odnosno nije sastavni dio pića.

6.  Zdravi sokovi

Voćni sokovi, mliječni napici i drugi proizvodi s dodanim omega 3 masnim kiselinama obično se reklamiraju kao proizvodi koji čuvaju krvožilni sustav. No omega 3 masne kiselina u mnogo slučajeva su izvađene iz riba poput sardina ili puta bivaju ekstrahirane iz ribe poput sardina.

7. Čips

Čak i ako ne kupujete hrskavi čips s okusom mesnih delikatesa, imajte na umu da neki proizvođači ovih popularnih grickalica u proizvodnji koriste pileću masnoću i enzime iz svinjskog mesa. Također, iako se čips prži u biljnom ulju, nekad im se dodaje životinjska masnoća da bi postigli onaj dimljen mesni okus.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju