Svaka država na svojoj trpezi ima hranu po kojoj je specifična. Neke ne bi probali ni u snu, poput stoljetnih jaja ili ovih 8 bizarnosti koje samo lokalci vole jesti, a neke je prava šteta što ne možemo pronaći i kod nas. Predstavljamo vam 7 ruskih jela i grickalica za koje zapravo nismo sigurni trebaju li se naći na svjetskim policama, ali neke su toliko neobične da bi sigurno bile hit. Poput ovog prvog.

 

A post shared by Urban Exploration (@urb_ex) on

1. Sprite s okusom svježih krastavaca

Zašto bi itko izabrabao Sprite s okusom svježih krastavaca za nacionalno piće, teško je reći. Ni sami Rusi nisu sigurni kako se ovo dogodilo, pogotovo jer krastavce vole samo u ukiseljenom obliku.

 

A post shared by lays.russia (@lays.russia) on

2. Čips s okusom kiselih krastavaca

Je da vole kisele krastavce, ali baš toliko da bi ih stavili u čips?

3. Juha Okroshka

Naziv dolazi od riječi kroshit, što znači sjeckati, a odnosi se na način na koji je nastala. Ruske domaćice u juhu su znale sasjeckati sve što bi našle u kuhinji: svježe povrće, kobasice, kuhani krumpir pa čak i kuhana jaja i sve se to ubaci u kefir ili ruski napitak kvas. Uvijek se poslužuje hladna.



4. Krekeri od raženog kruha

Raženi kruh omiljeni je među Rusima, a ako odstoji nekoliko dana i postane "nejestiv", nasjeckaju ga na komadiće, posole i stave u pećnicu da se osuši, poput tosta. Tada se pretvara u omiljenu grickalicu, koju vole grickati uz ispijanje piva.

 

A post shared by monodietlife (@monodietlife) on

5. Slatko kondenzirano mlijeko

Najdraža slastica djece u Rusiji za vrijeme Sovjetskog saveza. U mlijeko bi umakali kruh i tako jeli.



6. Marinirane haringe sa svježim lukom

Najpoznatija ruska grickalica koja najbolje prija uz votku. Tako barem kažu Rusi. Niti jedno vjenčanje nije moglo proći bez ovog.



7. Kobasice u tijestu

Proširile su se i van Rusije, ali po njima, ne dovoljno.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju