Bili smo na radionici "Vinske čitaonice" u Zagrebu s temom hrvatskih vina po pristupačnim cijenama. Ono što smo kušali te večeri ipak ne bismo svrstali u budget varijantu, jer poslužena vina i doživljaj koji su imali svi sudionici nisu nikako vezani za njihovu "nisku" cijenu, već za izvrsnu vrijednost. Ovo su vina koja bismo pili bez obzira na cijenu, a nadajmo se da će ona još dugo ostati ovako pristupačna.

Ovo je lista najzanimljivijih vina Hrvatske po izvrsnim cijenama prema izboru Vinske čitaonice, s kojom se apsolutno slažemo.

1. Kosovec Škrlet Selekcija 2011

Apsolutni vladar Škrleta, biodinamička vinarija iz Moslavine Škrlet je postavila na sasvim novi nivo. Iako ova selekcija nije recentna berba, štoviše vjerojatno je osim kod samog Kosovca u podrumu nećete moći naći, njegov Chkrlet 2016. potvrdio je potencijal koji živi u i ovoj 2011.

Sjajno vino, koje je po mnogim sudionicima (uključujući i mene) bilo najbolje vino radionice.
Kosovec koristi samo prirodne kvasce, dio materijala macerira, ali u dovoljno malenoj i opreznoj količini da vino nikada neće biti u kategoriji narančastih. Ali je u kategoriji vina s izvrsnim potencijalom, kompleksno bijelo vino koje se razvija i otvara s vremenom u boci i čaši. Recentna berba iz 2016. kombinacija je Chardonnaya i Škrleta, nevjerojatno uspješna, osvježavajuća, mineralno kompleksna i sočna.

2. Prović MC2013

Obiteljska vinarija Prović već nas je Chardonnayem uvjerila kako tlo u njihovim vinogradima, bogato školjkama i morskim fosilima u dolini rijeke Neretve ima snažan potencijal za stvaranje nekih od najboljih hrvatskih primjeraka ove internacionalne sorte.

MC2013 je kupaža Merolta i Cabernet Sauvignona, toliko živahna i puna energije, snažna ekspresija tipično tamnijeg bobičastog voća, karakterističnog za ove sorte. Sklad koji postižu na nepcu uz lakoću svakog gutljaja svrstava ovu kupažu u jedno od najzanimljivijih hrvatskih crnih vina po pristupačnoj cijeni od 70-ak kuna. U podrumu je dostupna i berba 2015. za koju kažu kako bi mogla biti još uspješnija.

Prović MC2013 Prović MC2013 (Foto: Martina Miličevič)

3. Piquentum Blanc 2016.

Ako ga niste probali ranije i ne znate o čemu se radi, nećete nikada pogoditi da je u boci – istarska Malvazija. Zašto? Dimitri Brečević, vlasnik i vinar, svoje malvazije fermentira na nešto višim temperaturama gdje se gubi snažna voćnost i cvjetnost koju biste uobičajeno očekivali u čaši. Produženom maceracijom izvlače se bogate arome iz kožice bobica Malvazije, i pred vama je u čaši vino intenzivnije zlatno žute boje, zagasitijeg okusa prošarano zemljanim tonovima. I dalje osvježavajuće, mlado, ali još bogatije nego što biste možda očekivali.

Piquentum Blanc 2016. Piquentum Blanc 2016. (Foto: Martina Miličevič)

4. Legovina Cabernet Franc 2011.

Vino koje može ponosno stajati uz sve sinonime ove sorte iz francuske doline Loire. Cabernet Franc poznat je kao sorta koja čini malen dio bordoške kupaže. No bez obzira na svoj malen udio, njegove specifične aromatske predispozicije čine ključan dio ove kupaže. Svakako sorta, koju trebate istraživati posebno!

Tipične izražene svježe višnje, puno tamnog voća, sijeno, prepoznatljiva „rustikalnost“. Genijalna kombinacija dolazi iz Kaštelira gdje obitelj Legović radi jedan od najboljih Cabernet Franca.

Dekantirajte ga i dajte mu vremena u čaši, čekaju vas koncentrirani mirisi i okusi, svojevrsna balzamičnost spomenuta na radionici možda je najbolja asocijacija na mirise i okuse ovog vina.
Imajte na umu važnost godišta, na tržištu je trenutno 2011. berba. Vino koje zasigurno čeka još 10+ godina u boci. Fantastično!

Legovina Cabernet Franc 2011. Legovina Cabernet Franc 2011. (Foto: Martina Miličevič)

5. Ritoša Cabernet Sauvignon 2015.

Prozvan majstorom sklada, Ritoša radi jedan od najboljih value for money Cabernet Sauvignona. Cabernet koji napravljen da se uživa sada što ne znači da neće trajati još godinama. Ako tražite pravog hrvatskog predstavnika ove sorte, ovo je najbolja sugestija.

> Plata kao ukras na vašem uskrsnom stolu koja će nestati dok kažeš sir

Odležavano u drvenim bačvama, zagasitiji tamniji tonovi ribizle, borovnica i kožnatost. Mekoća tanina i umjerenost u alkoholima. Napravljeno za uživanje, bez mnogo diskusije.

Ritoša Cabernet Sauvignon 2015 Ritoša Cabernet Sauvignon 2015 (Foto: Martina Miličevič)

6. Enjingi Venje 2008.

Sigurno ni jedan lista zanimljivih hrvatskih vina, ne može bez Venja, bijele kupaže zbog koje je Decanter napisao „Hvala Bogu na hrvatskim bijelim vinima“. Kupaža pet sorti, zahtjevnih i aromatičnih za balansiranje: Graševina, Sauvignon Blanc, Traminac, Pinot bijeli i Rajnski Rizling. Kasna berba, zrelo i bogato grožđe, odležavano u velikim slavonskim bačvama samo su niz naznaka da u boci imate zaista posebno bijelo vino. Veliko, moćno i vrlo aromatično. Pričali smo na Vinskoj čitaonici uz što bismo ga najviše voljeli jesti – sa svojim životnim kiselinama bilo koja masnija hrana, gotovo sva perad pa možda i uz teletinu.

Uz vrlo zrelo jesenje voće, kompot od dunja i sočne jabuke pokušajte zamisliti cvjetne tonove, ozbiljnost u smislu mokrog šumskog lišća, naznaka kože. Visoki alkoholi (14,7%) koje – ne osjetite. Toliko osebujno vino. To je Venje, s prepoznatljivim potpisom Ivana Enjingija.

> 5 savjeta za posluživanje sira i vina za totalne amatere

Cijene svih navedenih vina ne prelaze 100 kuna, a najveći dio ovdje predloženih pronaći ćete po cijeni od 60 do 70 kuna. Kada pogledate trud, godine i način na koje je svako od njih napravljeno, moramo se složiti kako je cijena više nego pristupačna. No glavni razlog zbog kojeg se nalaze na listi, njihova je raznolikost i prepoznatljiv potpis – ovo su izvrsna i zanimljiva vina za koja ne trebate previše "isprazniti novčanik".
 

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju