Sljubljivanje vina i sira ne mora biti nerješiv problem. Donosimo korisne savjete koji će pomoći i najvećim amaterima na ovom području.

1. Spajajte sireva i vina sličnog intenziteta

Vina s više od 14,5 posto alkohola sljubljuju se s aromatičnijim i intenzivnijim sirevima. Vina s manje od 12 posto alkohola bolje odgovaraju uz delikatnije okuse. U prijevodu: pekorelo ili kravlji sirevi s orašastom notom bolje će ići u pinot noir i beaujolais, dok će gauda prirodnije odgovarati uz cabernet sauvignon, merlot ili cabernet franc.

Ovčji sirevi kao što je Mali gorski ili pak miješani sirevi od ovčjeg i kravljeg mlijeka, s većim udjelom ovčjeg, poput Pašnjaka, odlično će pristajati uz crna vina (plavac, cabernet sauvignon). No, Mali gorski ipak je nježnijeg okusa koji odgovara onima koji nemaju naviku jesti jače ovčje sireve, stoga izvrsno ide uz živahna i osvježavajuća crna vina umjerene punoće kao što je frankovka.

2. Zreli sirevi vole crveno vino

Kako sir zrije, tako gubi vodu, intenzivira mu se okus i pojačava postotak masnoće. Upravo tada postaje idealan sastojak za sljubljivanje s odvažnim crvenim vinima jer masnoća neutralizira visok postotak tanina u opojnoj tekućini.

Nećete pogriješiti ako izaberete sir koji je zrio barem godinu dana, a pogotovo vrste poput ribanca.

Sir i vino Sir i vino (Foto: Thinkstock)

3. Pljesnivi sirevi idu uz desertna vina

Slađa desertna vina idealna su namirnica za sljubljivanje s pljesnivim sirevima. Slatkoća u vinu čini neutralizira miris u siru i čini ga kremastijem. S druge strane, aroma sira ublažava slatkoću vina. Dvije klasične kombinacije koje morate probati: porto i stilton, te sauternes i roquefort. Ako pak niste ljubitelj pljesnivih sireva, uz lagana desertna vina iz kasne, izborne berbe koja nisu jako aromatična poput sauvignona ili rajskog rizlinga, možete poslužiti polutvrdi sir edamer.

4. Pjenušci idu uz meke sirove

Pjenušava vina imaju visoku kiselost, zbog čega predstavljaju idealnog čistača nepca nakon konzumacije kremastih i ljepljivih sireva poput briea, camemberta, muenstera ili onih topljivih poput tilzita.

5. Sirevi i vina iz iste regije se slažu

U većini slučajeva nećete pogriješiti ako poslužite vina i sireve iz iste regije. Primjerice ovčji sir Mali gorski proizveden u Baskiji izvrsno ide s vinom iz ove regije koja se nalazi na granici Francuske i Španjolske. Tako će isto Bilogorska gauda u kolutu najviše ići uz autohtonu sortu istoga kraja – škrlet, dok će uz Podravec u kori blago kiselkastog okusa, odlično pasati podravski rajnski rizling.

Advertisement

 

 

Advertisement

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju