Sireve rado sljubljujemo s vinom, a na platama ih poslužujemo većinom uz sušeno voće i orašaste plodove, i nezaobilazne nareske. Uz te tradicionalnije priloge siru, odlučili smo ovoga puta isprobati nešto drugačije. Jedva smo dočekali sve te svježe proljetne namirnice, pa smo se bacili u istraživanje kako bi ih uparili s kojim sirom.

Uz Sirelu i njihovu široku paletu sireva, u videu donosimo platu koja će biti ukras na vašem uskrsnom stolu, ali i nestati u trenu. 

Pri slaganju plate uvijek se treba voditi nekim glavnim smjernicama kao što je poredak sireva od slabijih prema aromatičnijim, temperatura posluživanja, načina rezanja ili pak broj sireva na plati. No, kada se radi o prilozima, tu možete biti malo maštovitiji. Evo kako smo mi sparili proljetne namirnice i okuse sireva. 

1. Mali Gorski i bobičasto voće (jagode i borovnice) - sir od 100% ovčjeg mlijeka koji je dozrijevao minimalno 70 dana blagog je okusa, ali s prepoznatljivim mirisom ovčjeg sira te se odlično spaja sa slatkoćom, ali blagom kiselošću i svježinom bobičastog voća. 

2. Brie i šparoge - meki, masni kravlji sir s bijelom plemenitom plijesni blijede boje, slatkastog je mirisa i aromatičan no blažeg okusa nego sličan mu camambert. Također se odlično slaže s voćem i često se poslužuje kao desertni sir, ali mi smo ga ovaj put odlučili poslužiti s grilanim šparogama kod kojih se ovim načinom pripreme ističe njihova slatkoća. 

Plata koja nestaje dok kažeš sir - 3 Plata koja nestaje dok kažeš sir - 3 (Foto: Sandro Sklepić)

3. Podravec u kori i rotkvice - dozrio u kori čak šest tjedana, ovaj Podravec drugačiji je od onoga kojeg smo navikli stavljati u sendviče. Njegova punija i odležana aroma odlično se nadopunjue uz obožavane svježe i pikantne rotkvice. 

5. Bilogorska Gouda i kruške - Kao i Podravec ova Sirelina gouda dozrijevala je u kori šest tjedana i malo je jači sir od njega zato smo ga sparili sa slatkim i reskim viljamovkama. 

Plata koja nestaje dok kažeš sir - 1 Plata koja nestaje dok kažeš sir - 1 (Foto: Sandro Sklepić)

4. Trapist i grožđe - punomasni kravlji sir, karakterističnog pikantnog okusa i umjereno izražene arome spojili smo s klasikom, kada je o sparrivanju sira i voća riječ, grožđem. 

6. Pašnjak i orašasti plodovi - redakcijski favorit, miješani sir od ovčjeg i kravljeg mlijeka za koji se koristilo mlijeko ovaca i krava koje slobodno pasu na pašnjacima, a koje posebno vole brstiti ružmarin i timijan, što siru daje poseban okus spojili smo s orašastim plodovima. 

Plata koja nestaje dok kažeš sir - 4 Plata koja nestaje dok kažeš sir - 4 (Foto: Sandro Sklepić)

7. Ribanac - ekstra tvrdi sir s punom, slatkastom i izrazitom voćnom primjesom sljubili smo s cherry rajčicama. 

 

Advertisement

 

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju