Ako ste neke od ovih kombinacija i probali, nema razloga da to ne učinite ponovno. Ovo su slane, slatke, gorke, pečene, ali i svježe namirnice koje se odlično slažu s kraljem suhomesnatih proizvoda.

1. Kapari u svježem siru i vrhnju omotani tankom kriškom pršuta

Pravu mediteransku eksploziju okusa mogu izazvati pupoljci kapara – biljke koja raste i na našoj obali, a kao začin koristila se još u doba antike. Zanimljiv su spoj pupoljci kapara umiješani u sir i vrhnje, te omotani u pršut. Treba pripaziti s količinom koju dodajete jer su kapari specifičnog, jakog okusa koji poprime nakon što ubrani pupoljci neko vrijeme odstoje u staklenci morske vode. Za ovu kombinaciju preporuča se slavonski pršut blagog i sočnog okusa koji se stvara načinom proizvodnje. Tajna "Dobro" pršuta je u tome što ne nastaje na buri i ne dimi se.

2. Škampi u pršutu sa salatom od manga

Za pripremu ove vrhunske gastronomske delicije neće vam trebati puno vremena, a okus u vašim ustima nećete tako brzo zaboraviti. Iz prokuhanih repića škampa izdvojite meso, omotajte ga u tanko narezane ploške pršuta i pecite ih na vrućem ulju dok sa svih strana ne porumeni. Blagi okus i mekano meso škampa savršeno će se spojiti s hrskavo prepečenim pršutom. Kao dodatak ovom brzo pripremljenom jelu savršeno odgovara i osvježavajuća namirnica poput manga koju mnogi nazivaju „kraljem svih voćnih plodova“. A razlog zbog kojeg je mango zaslužio ovu laskavu titulu je jednostavan – njegove prednosti po zdravlje teško su nabrojive.

3. Pečene breskve i mekani slavonski pršut

Ako uskoro planirate roštilj u prirodi pripremite breskve i pršut. Čak ni najbolji majstor od roštilja (svi u društvu imamo bar jednog) neće odoljeti u svoje već dobro uhodane recepte za roštilj ubaciti i ovaj prijedlog. Breskve zapečene na roštilju pa zatim umotane u tanko narezane ploške pršuta oduševit će cijelo društvo koje će, nakon što ovo proba, od svog majstora od roštilja samo tražiti još. Hrskavost i slatkoća pečenih breskvi savršeno se slažu s nježnom i mekanom teksturom slavonskog pršuta.

4. Svježe kruške s pršutom

Zrnatu teksturu i slatki okus svježe narezane kruške upotpunit će blagi okus pršuta omotan oko svake kriške. Za ovu zanimljivu kombinaciju okusa ne treba previše pripreme, a pomoću ove vizualno atraktivne gastronomske kombinacije izvući ćete se i ako vam se prijatelji nenajavljeno pojave u stanu. I pritom ispasti pravi kreativac.

5. Brie i pršut

Kralj među sirevima, u kojem je uživao i Napoleon, jedna je od namirnica koju morate probati uz pršut. Mekani polumasni sir od kravljeg mlijeka ima blagi kremasti okus koji se na svilenkastoj površini tanko narezane ploške pršuta jednostavno topi u vašim ustima, a vi ga samo želite još. Dobar tek!

Pršut "Dobro" proizveden je od samo dva sastojka – svinjskog buta, koji dolazi od isključivo svježeg mesa slavonske svinje i jadranske soli koja se dodaje u minimalnoj količini. Kako bi se postigao jedinstven okus potrebno je mnogo vremena. Period zrenja traje najmanje 400 dana. Proces prozivodnje ovog trajnog proizvoda ne uključuje postupak dimljenja, ne sadrže umjetna bojila, pojačivače okusa te štetne dodatke i alergene.

Prilog je napravljen u produkciji NOVA TV Content Team-a u suradnji sa "Žito grupom" i u skladu s najvišim profesionalnim standardima.
 

 

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju