1. Biramo krivi lonac

Kuhate li varivo za četveročlanu obitelj ili veći broj ukućana, najbolje bi bilo upotrijebiti veći lonac u koji će stati sve namirnice. Ako ga nemate, pirjajte namirnice u etapama. Pretrpavanje namirnica u premali lonac neravnomjerno će termički obraditi hranu, zbog čega ćete biti razočarani krajnjim okusom.

2. Kuhamo na pogrešnoj temperaturi

Kuhate li varivo u kojem ima mesa ili slanine, poželjno je na početku karamelizirati njihovu površinu da biste jelu podarili dubinu okusa. To ćete postići ako meso sobne temperature stavite na dobro ugrijano ulje i pustite da meso dobije tamnosmeđu boju sa svih strana.

Nakon toga važno je smanjiti temperaturu i dopustiti da se ostali sastojci nježno sljube. Variva je bolje kuhati polako i na manjoj temperaturi nego brzo i na vrlo vrućem štednjaku.

Dublji i bogatiji okus dat će dimljeni mesni proizvodi kao što su fina dimljena svinjska rebra, panceta ili kranjska kobasica. Dovoljno je staviti samo dva do tri rebra, nekoliko komadića pancete ili nekoliko kobasa da varivo za cijelu obitelj dobije potpuno novu dimenziju.

Dimljeno meso za varivo Dimljeno meso za varivo (Foto: Getty)

Ako su vam sada već počele rasti zazubice i spremate se u pripremu najfinijeg variva, ovaj tjedan od 4. do 8. listopada u Lidlu iskoristite popuste na Pikok mesne proizvode, među kojima ćete sigurno pronaći slasan idealan dodatak vašem varivu. 

3. Solimo grahorice na početku kuhanja

Postoji neko nepisano pravilo da se grah i ostale grahorice poput slanutka, boba, leće i soje ne smiju soliti sve do pred kraj kuhanja. U suprotnom će se vanjska ovojnica raspasti, a plod će ostati pretvrd. Da biste dobro skuhali grahorice, najvažnije je dobro ih namočiti dan prije termičke obrade.

4. Povrće stavljamo u pogrešnom trenutku

Meso se treba kuhati dulje od povrća, pa nema smisla stavljati sve namirnice u isto vrijeme. Korjenasto povrće poput krumpira, mrkve i celera dovoljno je staviti na polovici kuhanja, dok je delikatne plodove poput tikvica i graška najbolje ubaciti pred sam kraj kuhanja jer im je potrebno tek nekoliko minuta. Isto vrijedi i za svježe začinsko bilje.

Varivo s povrćem i kobasicom Varivo s povrćem i kobasicom (Foto: Getty)

5. Mislimo da je zaprška jedini način za zgušnjavanje jela

Iako se u našem narodu ustalilo zgušnjavanje variva uz pomoć brašna i ulja, odnosno zaprške, to nije najzdraviji način da dovršite svoje kulinarsko umijeće sa žlicom. Varivo možete zgusnuti tako što ćete u njega dodati komade krumpira koji će tijekom kuhanja ispuštati škrob te ga tako spriječiti da bude vodenast.

Gnječilom za krumpir ili štapnim mikserom možete usitniti dio povrća i tako si osigurati gušću konzistenciju variva ili u njega možete staviti lanene sjemenke.

Zavirite u našu fotogaleriju i pronađite nadahnuće za pripremu variva.

 

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju