• Hrana i piće
  • Putovanja
  • Aktualno
  • Zanimljivosti
  • Škola kuhanja
  • Želim više
  • Preporuke
Upravljaj obavijestima

Prati nas

  • Impressum
  • Uvjeti korištenja
  • Zaštita privatnosti
  • Politika o kolačićima
close image
  • Dnevnik.hr
  • Vijesti
  • Sport
  • Showbizz
  • Lifestyle
  • Tech
  • Zdravlje
  • Biznis
  • Zabava
  • Teen
  • Tv
Hrana i piće #kako kuhati

5 najvećih grešaka koje radimo kad kuhamo varivo

Meso se treba kuhati dulje od povrća, pa nema smisla stavljati sve namirnice u isto vrijeme kada pripremamo okrepljujuće varivo.

Punkufer avatar placeholder
Nova Studio 2.10.2018 14:34 komentari
viber Created with Sketch.
Varivo s kobasicom i povrćem
Varivo s kobasicom i povrćem (Foto:Getty)

Galerija Varivo s kobasicom i povrćem 3 Varivo s junetinom 3 Varivo od slanutka 3 Varivo s povrćem i kobasicom 3

U trendu Podzemni grad Paklenice - 1 Od tajnog do javnog Titovi bunkeri usred našeg nacionalnog parka: Rijetko dobra prenamjena betonskog jugoslavenskog relikta Pohano meso Štajerski recept U marinadi je tajna: Pohana piletina koja je toliko fina da je postala ponos nacije Kviz općeg znanja - 3 Lako? Kviz općeg znanja: 15 pitanja na koja biste trebali odgovoriti točno - bez razmišljanja

 

1. Biramo krivi lonac

Kuhate li varivo za četveročlanu obitelj ili veći broj ukućana, najbolje bi bilo upotrijebiti veći lonac u koji će stati sve namirnice. Ako ga nemate, pirjajte namirnice u etapama. Pretrpavanje namirnica u premali lonac neravnomjerno će termički obraditi hranu, zbog čega ćete biti razočarani krajnjim okusom.

2. Kuhamo na pogrešnoj temperaturi

Kuhate li varivo u kojem ima mesa ili slanine, poželjno je na početku karamelizirati njihovu površinu da biste jelu podarili dubinu okusa. To ćete postići ako meso sobne temperature stavite na dobro ugrijano ulje i pustite da meso dobije tamnosmeđu boju sa svih strana.

Nakon toga važno je smanjiti temperaturu i dopustiti da se ostali sastojci nježno sljube. Variva je bolje kuhati polako i na manjoj temperaturi nego brzo i na vrlo vrućem štednjaku.

Dublji i bogatiji okus dat će dimljeni mesni proizvodi kao što su fina dimljena svinjska rebra, panceta ili kranjska kobasica. Dovoljno je staviti samo dva do tri rebra, nekoliko komadića pancete ili nekoliko kobasa da varivo za cijelu obitelj dobije potpuno novu dimenziju.

Dimljeno meso za varivo Dimljeno meso za varivo (Foto: Getty)

Ako su vam sada već počele rasti zazubice i spremate se u pripremu najfinijeg variva, ovaj tjedan od 4. do 8. listopada u Lidlu iskoristite popuste na Pikok mesne proizvode, među kojima ćete sigurno pronaći slasan idealan dodatak vašem varivu. 

3. Solimo grahorice na početku kuhanja

Postoji neko nepisano pravilo da se grah i ostale grahorice poput slanutka, boba, leće i soje ne smiju soliti sve do pred kraj kuhanja. U suprotnom će se vanjska ovojnica raspasti, a plod će ostati pretvrd. Da biste dobro skuhali grahorice, najvažnije je dobro ih namočiti dan prije termičke obrade.

4. Povrće stavljamo u pogrešnom trenutku

Meso se treba kuhati dulje od povrća, pa nema smisla stavljati sve namirnice u isto vrijeme. Korjenasto povrće poput krumpira, mrkve i celera dovoljno je staviti na polovici kuhanja, dok je delikatne plodove poput tikvica i graška najbolje ubaciti pred sam kraj kuhanja jer im je potrebno tek nekoliko minuta. Isto vrijedi i za svježe začinsko bilje.

Varivo s povrćem i kobasicom Varivo s povrćem i kobasicom (Foto: Getty)

5. Mislimo da je zaprška jedini način za zgušnjavanje jela

Iako se u našem narodu ustalilo zgušnjavanje variva uz pomoć brašna i ulja, odnosno zaprške, to nije najzdraviji način da dovršite svoje kulinarsko umijeće sa žlicom. Varivo možete zgusnuti tako što ćete u njega dodati komade krumpira koji će tijekom kuhanja ispuštati škrob te ga tako spriječiti da bude vodenast.

Gnječilom za krumpir ili štapnim mikserom možete usitniti dio povrća i tako si osigurati gušću konzistenciju variva ili u njega možete staviti lanene sjemenke.

Zavirite u našu fotogaleriju i pronađite nadahnuće za pripremu variva.

 

  • #kako kuhati
  • #varivo
  • #dimljena svinjska rebra
  • #Pikok kranjska kobasica
  • #lidl
viber Created with Sketch.
inspirativno najčitanije
Meki prutići od dizanog tijesta: Mirisno savršenstvo vrijedno čekanja
Lako
Meki prutići od dizanog tijesta: Mirisno savršenstvo idealno za grickanje uz sve!
Kako napraviti savršenu paellu: Savjeti španjolskog chefa uz koje ne možete pogriješiti
Ponos nacije
Kako napraviti savršenu paellu: Savjeti španjolskog chefa uz koje ne možete pogriješiti
Grije i želudac i dušu: Gusta pileća juha s finom tjesteninom s jajima
Bez vrhnja
Grije i želudac i dušu: Recept za gustu pileću juhu s finom tjesteninom
Recept za prave gurmane: Buffalo piletina - ali kao pizza
Raskošno
Recept za prave gurmane: Jedinstvena "buffalo" pizza s piletinom
Titovi bunkeri u kanjonu Velike Paklenice: Rijetko dobra prenamjena betonskog jugoslavenskog relikta
Od tajnog do javnog
Titovi bunkeri usred našeg nacionalnog parka: Rijetko dobra prenamjena betonskog jugoslavenskog relikta
Drvena, topla i neodoljivo šarmantna: Kuća za odmor i uživanje u ljepotama Gorskog kotara
Kod Mrkoplja
Drvena, topla i neodoljivo šarmantna: Kuća za odmor i uživanje u ljepotama Gorskog kotara
Titovi bunkeri u kanjonu Velike Paklenice: Rijetko dobra prenamjena betonskog jugoslavenskog relikta
Od tajnog do javnog
Titovi bunkeri usred našeg nacionalnog parka: Rijetko dobra prenamjena betonskog jugoslavenskog relikta
Kviz općeg znanja: 15 pitanja na koja biste trebali odgovoriti točno - bez razmišljanja
Lako?
Kviz općeg znanja: 15 pitanja na koja biste trebali odgovoriti točno - bez razmišljanja
U marinadi je tajna: Pohana piletina koja je toliko fina da je postala ponos nacije
Štajerski recept
U marinadi je tajna: Pohana piletina koja je toliko fina da je postala ponos nacije
"Napravite sve što možete da ovdje prespavate": Pogledajte kako izgleda hrvatska vila koju je Michelin stavio na popis najljepših na svijetu
Ključ savršenog odmora
"Napravite sve što možete da ovdje prespavate": Pogledajte kako izgleda hrvatska vila koju je Michelin stavio na popis najljepših na svijetu
Kod Plitvičkih jezera: Topla kuća stvorena za bijeg od svega i uživanje u ličkoj tišini
Villa Velika
Kod Plitvičkih jezera: Topla kuća stvorena za bijeg od svega i uživanje u ličkoj tišini
Trik za savršen gulaš: Sastojak koji chefovi dodaju u mesna jela za više okusa
Jednostavno, a preukusno
Trik za savršen gulaš: Sastojak koji chefovi dodaju u mesna jela za više okusa

Nastavi čitati

Ne propustite ni ovo
vijesti
Prazne pedijatrijske ordinacije: trećini domova zdravlja nedostaje pedijatar, roditelji prisiljeni na hitnu
Zvono za uzbunu
Došli s bolesnom bebom na pregled, nisu mogli vjerovati što im se dogodilo: "Šokirali smo se, kako je onda u manjim sredinama?"
Ruski susjed sprema se za rat: "Ovo neće biti kao 1940. godine"
Na prvoj liniji
Ruski susjed sprema se za rat: "Ovo neće biti kao 1940. godine"
Nestašica u ljekarnama! Nema najkorištenijeg lijeka protiv bolova i temperature u Hrvatskoj
poznato dokad
Nestašica u ljekarnama! Nema popularnog lijeka za sprečavanje srčanog i moždanog udara
show
Oženio se sin Ante Gele
"Bilo je divno i posebno!"
Sin našeg glazbenika stao pred oltar: "Moj prvorođeni, moj ponos!"
Minea u minici privukla sve poglede na subotnjoj špici
kao barbika!
Sve je stalo na trenutak kada je Minea u minici prošetala Cvjetnim trgom!
Intervju s Ivanom Barićem nakon odlaska iz MasterChefa
''Nisam očekivao''
Ivan Barić o nenadanom završetku putovanja u MasterChefu: ''Viša sila...''
zdravlje
Najbolji prirodni lijek za gušteraču: Pijte ova 4 ljekovita čaja!
Najučinkovitiji biljni saveznici
Najbolji prirodni lijek za gušteraču: Pijte ova 4 ljekovita čaja!
Kako napisati oporuku koju nitko neće moći poništiti?
Važan korak!
Kako napisati oporuku koju nitko neće moći poništiti?
Znanstvenici su upravo povezali konzumaciju alkohola s još jednom vrstom raka!
Alarmantni rezultati nove studije
Znanstvenici su upravo povezali konzumaciju alkohola s još jednom vrstom raka!
zabava
Morate vidjeti što piše na kamionu snimljenom kod Šibenika! Publika oduševljena
Urnebesno
Morate vidjeti što piše na kamionu snimljenom kod Šibenika! Publika oduševljena
Kad vidite fasadu ove kuće, odmah ćete znati gdje se nalazite
Urnebesno
Kad vidite fasadu ove kuće, odmah ćete znati gdje se nalazite
Ovaj kviz počinje lako, ali postaje nemoguć! Možete li ga riješiti?
Pokažite što znate!
Ovaj kviz počinje lako, ali postaje nemoguć! Možete li ga riješiti?
tech
Google je najavio novu opciju: Aktivirajte je čim prije, može vas spasiti velikih problema
Sigurnost u prvom planu
Google je najavio novu opciju: Aktivirajte je čim prije, može vas spasiti velikih problema
Rani znak upozorenja? Sindrom nemirnih nogu povećava rizik od ove opake bolesti mozga
Novo istraživanje otkriva
Rani znak upozorenja? Sindrom nemirnih nogu povećava rizik od ove opake bolesti mozga
Svi žele ovaj uređaj: Prodaja obara rekorde, a najbolje tek dolazi
Velika potražnja
Svi žele ovaj uređaj: Prodaja obara rekorde, a najbolje tek dolazi
sport
Andy Bara objasnio Srbima: "Vatreni imaju nešto što vama nedostaje, a to je..."
Usporedio obje reprezentacije
Andy Bara objasnio Srbima: "Vatreni imaju nešto što vama nedostaje, a to je..."
Scena s treninga otkrila za koga igra 15-godišnji sin Luke Modrića
budućnost je tu
VIDEO Scena s treninga otkrila za koga igra 15-godišnji sin Luke Modrića
Žena uhvatila muža na tribini s ljubavnicom? Svi su ostali u šoku zbog njenog poteza
Bizarno!
VIDEO Žena uhvatila muža na tribini s ljubavnicom? Svi su ostali u šoku zbog njenog poteza
tv
MasterChef: Ovo je i nas zapeklo! "Umrijet će nam Stipe!"
ZA NAJHRABRIJE
Ovo je i nas zapeklo! "Umrijet će nam Stipe!"
Kumovi: Hoće li obitelj Macan uspjet vratiti obiteljsku grobnicu? Ne propustite doznati u novim epizodama serije "Kumovi"
KUMOVI
Hoće li obitelj Macan uspjeti vratiti obiteljsku grobnicu? Ne propustite doznati u novim epizodama serije "Kumovi"
Kumovi: Napokon je razotkrila važno pitanje – biste li vi znali odgovor?
KUMOVI
Napokon je razotkrila važno pitanje – biste li vi znali odgovor?
putovanja
Titovi bunkeri u kanjonu Velike Paklenice: Rijetko dobra prenamjena betonskog jugoslavenskog relikta
Od tajnog do javnog
Titovi bunkeri usred našeg nacionalnog parka: Rijetko dobra prenamjena betonskog jugoslavenskog relikta
U marinadi je tajna: Pohana piletina koja je toliko fina da je postala ponos nacije
Štajerski recept
U marinadi je tajna: Pohana piletina koja je toliko fina da je postala ponos nacije
Kviz općeg znanja: 15 pitanja na koja biste trebali odgovoriti točno - bez razmišljanja
Lako?
Kviz općeg znanja: 15 pitanja na koja biste trebali odgovoriti točno - bez razmišljanja
novac
Koliko je zapravo ruska nafta ključna za indijsko gospodarstvo?
ENERGETSKI MIX
Koliko je zapravo ruska nafta ključna za indijsko gospodarstvo?
Tko je najveći uvoznik, a tko izvoznik električne energije u Europi?
gdje je hrvatska?
Tko je najveći uvoznik, a tko izvoznik električne energije u Europi?
Hrvatima omiljeni modni brend zatvorio 135 dućana, ali povećao prodaju i dobit. "Uvijek nudimo najbolju vrijednost za novac"
iznad očekivanja
Hrvatima omiljeni modni brend zatvorio 135 dućana, ali povećao prodaju i dobit. "Uvijek nudimo najbolju vrijednost za novac"
lifestyle
Recept za lisnato s pudingom
Ne može lakše
Recept za finu pitu s pudingom: Hrskava izvana, mekana unutra - priprema je doista laka
Značenje imena Kaja
Simbolizira vedrinu
Tradicionalno, a unikatno: Značenje imena koje su kćeri dali Helena i Dominik Livaković
Severina u smeđoj kožnatoj jakni 2025.
Komotna, topla i šik
Najpopularnija jesenska jakna stvarno zaslužuje pažnju, a nosi je i Severina
sve
Oženio se sin Ante Gele
"Bilo je divno i posebno!"
Sin našeg glazbenika stao pred oltar: "Moj prvorođeni, moj ponos!"
Titovi bunkeri u kanjonu Velike Paklenice: Rijetko dobra prenamjena betonskog jugoslavenskog relikta
Od tajnog do javnog
Titovi bunkeri usred našeg nacionalnog parka: Rijetko dobra prenamjena betonskog jugoslavenskog relikta
Recept za lisnato s pudingom
Ne može lakše
Recept za finu pitu s pudingom: Hrskava izvana, mekana unutra - priprema je doista laka
Paella - 16
Ponos nacije

Kako napraviti savršenu paellu: Savjeti španjolskog chefa uz koje ne možete pogriješiti

Veleposlanstvo Kraljevine Španjolske ugostilo je gastronomske stručnjake i znatiželjnike kako bi otkrili tajne savršene paelle… NASTAVI ČITATI

Vezani sadržaj

  • Kako ispeći kestene? Hrana i piće
    Odlični!

    Pali svaki put: 3 genijalna načina za savršeno pečene kestene

  • Paella - 16 Hrana i piće
    Ponos nacije

    Kako napraviti savršenu paellu: Savjeti španjolskog chefa uz koje ne možete pogriješiti

  • Kesteni - 4 Hrana i piće
    Zlatni savjeti

    10 pogrešaka zbog kojih pečeni ili kuhani kesteni nisu dovoljno ukusni

 
Upravljaj obavijestima
© Punkufer
  • Impressum
  • Marketing
  • Uvjeti korištenja
  • Zaštita privatnosti
  • Politika o kolačićima

404image

Piletina, varivo, tjestenina...

Prijavi se na naš newsletter
i otkrij recepte, savjete i trikove s
kojima ćeš izaći iz začaranog kruga 3
ista jela koja radiš svaki dan ;)

Please don't insert text in the box below!
close