• Hrana i piće
  • Putovanja
  • Aktualno
  • Zanimljivosti
  • Škola kuhanja
  • Želim više
  • Preporuke
Upravljaj obavijestima

Prati nas

  • Impressum
  • Uvjeti korištenja
  • Zaštita privatnosti
  • Politika o kolačićima
close image
  • Dnevnik.hr
  • Vijesti
  • Sport
  • Showbizz
  • Lifestyle
  • Tech
  • Zdravlje
  • Biznis
  • Zabava
  • Teen
  • Tv
Hrana i piće #kako kuhati

5 najvećih grešaka koje radimo kad kuhamo varivo

Meso se treba kuhati dulje od povrća, pa nema smisla stavljati sve namirnice u isto vrijeme kada pripremamo okrepljujuće varivo.

Punkufer avatar placeholder
Nova Studio 2.10.2018 14:34 komentari
viber Created with Sketch.
Varivo s kobasicom i povrćem
Varivo s kobasicom i povrćem (Foto:Getty)

Galerija Varivo s kobasicom i povrćem 3 Varivo s junetinom 3 Varivo od slanutka 3 Varivo s povrćem i kobasicom 3

U trendu Savršeno mesno pečenje Mmm, tako dobro! Hrskava kožica, a meso mekano kao maslac! Evo kako možete napraviti savršeno pečenje za blagdane CR450 - 4 CR450 Novi najbrži vlak na svijetu: Pogledajte kako izgleda unutrašnjost "metka" koji će juriti brzinom od 450 kilometara na sat Pečeni odojak Topi se u ustima Savršeno pečeni odojak: 5 savjeta za mekano meso i najhrskaviju koricu

 

1. Biramo krivi lonac

Kuhate li varivo za četveročlanu obitelj ili veći broj ukućana, najbolje bi bilo upotrijebiti veći lonac u koji će stati sve namirnice. Ako ga nemate, pirjajte namirnice u etapama. Pretrpavanje namirnica u premali lonac neravnomjerno će termički obraditi hranu, zbog čega ćete biti razočarani krajnjim okusom.

2. Kuhamo na pogrešnoj temperaturi

Kuhate li varivo u kojem ima mesa ili slanine, poželjno je na početku karamelizirati njihovu površinu da biste jelu podarili dubinu okusa. To ćete postići ako meso sobne temperature stavite na dobro ugrijano ulje i pustite da meso dobije tamnosmeđu boju sa svih strana.

Nakon toga važno je smanjiti temperaturu i dopustiti da se ostali sastojci nježno sljube. Variva je bolje kuhati polako i na manjoj temperaturi nego brzo i na vrlo vrućem štednjaku.

Dublji i bogatiji okus dat će dimljeni mesni proizvodi kao što su fina dimljena svinjska rebra, panceta ili kranjska kobasica. Dovoljno je staviti samo dva do tri rebra, nekoliko komadića pancete ili nekoliko kobasa da varivo za cijelu obitelj dobije potpuno novu dimenziju.

Dimljeno meso za varivo Dimljeno meso za varivo (Foto: Getty)

Ako su vam sada već počele rasti zazubice i spremate se u pripremu najfinijeg variva, ovaj tjedan od 4. do 8. listopada u Lidlu iskoristite popuste na Pikok mesne proizvode, među kojima ćete sigurno pronaći slasan idealan dodatak vašem varivu. 

3. Solimo grahorice na početku kuhanja

Postoji neko nepisano pravilo da se grah i ostale grahorice poput slanutka, boba, leće i soje ne smiju soliti sve do pred kraj kuhanja. U suprotnom će se vanjska ovojnica raspasti, a plod će ostati pretvrd. Da biste dobro skuhali grahorice, najvažnije je dobro ih namočiti dan prije termičke obrade.

4. Povrće stavljamo u pogrešnom trenutku

Meso se treba kuhati dulje od povrća, pa nema smisla stavljati sve namirnice u isto vrijeme. Korjenasto povrće poput krumpira, mrkve i celera dovoljno je staviti na polovici kuhanja, dok je delikatne plodove poput tikvica i graška najbolje ubaciti pred sam kraj kuhanja jer im je potrebno tek nekoliko minuta. Isto vrijedi i za svježe začinsko bilje.

Varivo s povrćem i kobasicom Varivo s povrćem i kobasicom (Foto: Getty)

5. Mislimo da je zaprška jedini način za zgušnjavanje jela

Iako se u našem narodu ustalilo zgušnjavanje variva uz pomoć brašna i ulja, odnosno zaprške, to nije najzdraviji način da dovršite svoje kulinarsko umijeće sa žlicom. Varivo možete zgusnuti tako što ćete u njega dodati komade krumpira koji će tijekom kuhanja ispuštati škrob te ga tako spriječiti da bude vodenast.

Gnječilom za krumpir ili štapnim mikserom možete usitniti dio povrća i tako si osigurati gušću konzistenciju variva ili u njega možete staviti lanene sjemenke.

Zavirite u našu fotogaleriju i pronađite nadahnuće za pripremu variva.

 

  • #kako kuhati
  • #varivo
  • #dimljena svinjska rebra
  • #Pikok kranjska kobasica
  • #lidl
viber Created with Sketch.
inspirativno najčitanije
Prijenosni uređaj za sušenje i glačanje Launbot tvrtke ZERO Lab
Hit s Kickstartera
Uređaj od 265 grama koji istovremeno suši i pegla odjeću - savršeno je rješenje za putovanja
Pohane masline punjene mesom recept
Jeste li probali?
Pohane masline punjene s tri vrsta mesa prefino su talijansko predjelo, a možete ga napraviti i kod kuće
Recept za mađaricu koju nećete ni stići poslužiti na stol
Kraljica kolača
Recept za mađaricu koju nećete ni stići poslužiti na stol
Ježeva kućica: zgodno mjesto iz nekog drugog vremena
Fini okusi u maksimirskoj šumi
Ježeva kućica: Zgodno mjesto iz nekog drugog vremena koje bi moglo malo podebljati porcije priloga
Gotovo uz glavnu cestu: Tajni bunker JNA za koji "nisu znali" ni oni koji su ga gradili
U odličnom stanju
Gotovo uz glavnu cestu: Ogromni tajni bunker JNA-a za koji "nisu znali" ni oni koji su ga gradili
Do 1000 eura za kilogram: Divlje "povrće" koje uspijeva i u Hrvatskoj postaje sve traženije među gurmanima
Najskuplje na svijetu...
Do 1000 eura za kilogram: Divlje "povrće" koje uspijeva i u Hrvatskoj postaje sve traženije među gurmanima
Kako ispeći meso za blagdane?
Mmm, tako dobro!
Hrskava kožica, a meso mekano kao maslac! Evo kako možete napraviti savršeno pečenje za blagdane
Novi najbrži vlak na svijetu: Pogledajte kako izgleda unutrašnjost "metka" koji će juriti brzinom od 450 kilometara na sat
CR450
Novi najbrži vlak na svijetu: Pogledajte kako izgleda unutrašnjost "metka" koji će juriti brzinom od 450 kilometara na sat
Savršeno pečeni odojak: 5 savjeta za mekano meso i najhrskaviju koricu
Topi se u ustima
Savršeno pečeni odojak: 5 savjeta za mekano meso i najhrskaviju koricu
Balkan u rukavicama: Novo hit-mjesto u Zagrebu na kojem se cijeli dan prodaju prasetina i janjetina s ražnja
Nije jeftino, ali je fino
Balkan u rukavicama: Novo hit-mjesto u Zagrebu na kojem se cijeli dan prodaju prasetina i janjetina s ražnja
Nježan, a pun okusa: Pekarski krumpir za koji će vas tražiti recept - i repete
Patatas panaderas
Nježan, a pun okusa: Pekarski krumpir za koji će vas tražiti recept - i repete
Jeste li znali: Zašto nikada ne bismo trebali popiti "jednu ljutu" prije jela?
Živjeli!
Jeste li znali: Zašto nikada ne bismo trebali popiti "jednu ljutu" prije jela?

Nastavi čitati

Ne propustite ni ovo
vijesti
Srpska ministrica potvrdila: MOL u pregovorima za kupnju NIS-a
Energetika
Ovo će odjeknuti i u Hrvatskoj: Srpska ministrica potvrdila tko pregovara o kupnji NIS-a
Peteročlana obitelj kod Našica otrovala se ugljikovim monoksidom
Kod Našica
Horor na istoku Hrvatske: Otrovana cijela obitelj, među njima i dvoje djece. Kad je serviser ušao u kuću...
Užas na cesti na Badnjak: U frontalnom sudaru poginulo šest ljudi
tragedija u poljskoj
Užas na cesti na Badnjak: U frontalnom sudaru poginulo šest ljudi
show
Nikoli Grmoji uoči Badnjaka preminula punica
''čekaj nas gore...''
Nikola Grmoja uoči blagdana objavio pretužnu vijest: ''Sprovod na Badnjak, na prvu nespojivo...''
Oglasila se Maja Šuput zbog incidenta na božićnom domjenku ZET-a
incident šokirao hrvatsku
Oglasila se Maja Šuput nakon skandala na božićnom domjenku ZET-a, imala je slično iskustvo
Andrea Šušnjara proslavila prvu godišnjicu solo karijere koncertom u Splitu
emocije na vrhuncu
Naša pjevačica prekinula koncert zbog suza koje nije mogla zaustaviti: "Na to ne mogu ostati imuna"
zdravlje
Prejeli ste se blagdanskog ručka? Nutricionistica otkriva kako si možete pomoći
Mnogi se danas prepoznaju u ovome
Prejeli ste se blagdanskog ručka? Nutricionistica otkriva kako si možete pomoći
Sirup od lovora protiv kašlja: Jednostavan, ali moćan lijek
Rado će ga piti i djeca
Sirup od lovora protiv kašlja: Jednostavan, ali moćan lijek
7 namirnica bogatih proteinima koje žene starije od 50 godina trebaju jesti svaki tjedan
Za očuvanje mišićne i koštane snage
7 namirnica bogatih proteinima koje žene starije od 50 godina trebaju jesti svaki tjedan
zabava
Spremila mu kolač, a on joj iskreno odgovorio i osvojio cijeli Balkan
Urnebesno
Spremila mu kolač, a on joj iskreno odgovorio i osvojio cijeli Balkan
Vozači doživjeli šok kad su se vratili na parkiralište, baš svaki auto je oštećen
Jao…
Vozači doživjeli šok kad su se vratili na parkiralište, baš svaki auto je oštećen
Kviz koji je sve osim lagan - samo za prave znalce
Pokažite što znate!
Kviz koji je sve osim lagan - samo za prave znalce
tech
Pet više nije dovoljno? Znanstvenici tvrde da ljudi imaju čak i više od 30 osjetila
Zanimljivo
Pet više nije dovoljno? Znanstvenici tvrde da ljudi imaju čak i više od 30 osjetila
U 2025. godini Sunčev sustav je postao bogatiji za preko 120 novih mjeseca
Pozamašna brojka
U 2025. godini Sunčev sustav je postao bogatiji za preko 120 novih mjeseca
Otkriven novi udaljeni planet koji prkosi svim očekivanjima astronoma
Ne bi trebao postojati, no...
Otkriven novi udaljeni planet koji prkosi svim očekivanjima astronoma
sport
Preminuo John Robertson, jedan od najvećih igrača u povijesti Nottingham Foresta
Autor čuda za sva vremena
Na Božić preminuo čovjek kojeg su prozvali "Picasso nogometne igre": "Neuredan, nespreman, ali..."
Božićna čestitka koja će "srušiti internet": Poznati musliman nije sa svojom obitelji, ali...
Svaka čast!
Božićna čestitka koja će "srušiti internet": Poznati musliman nije sa svojom obitelji, ali...
Pogledajte na kakav način je Novak Đoković katolicima čestitao Božić
Sjajno raspoložen
Pogledajte na kakav način je Novak Đoković katolicima čestitao Božić
tv
MasterChef: Renata Burić u intervjuu za novatv.hr nakon eliminacije iz MasterChef kuhinje
ZANIMLJIVO!
Renata iskreno podijelila svoja razmišljanja nakon odlaska: "Otto ne treba biti u finalu!"
MasterChef: Krunoslav Jarić u intervjuu za novatv.hr nakon eliminacije iz MasterChef kuhinje
SAZNAJTE VIŠE!
Krunoslav otkrio tko bi sljedeći mogao napustiti MasterChef! "Ja sebe gledam u njezinom rangu"
MasterChef: Antonija Rittuper druga je polufinalistica MasterChefa! "Baš sam ponosna!"
BORBA!
Antonija Rittuper druga je polufinalistica MasterChefa! "Baš sam ponosna!"
putovanja
Novi najbrži vlak na svijetu: Pogledajte kako izgleda unutrašnjost "metka" koji će juriti brzinom od 450 kilometara na sat
CR450
Novi najbrži vlak na svijetu: Pogledajte kako izgleda unutrašnjost "metka" koji će juriti brzinom od 450 kilometara na sat
Kako ispeći meso za blagdane?
Mmm, tako dobro!
Hrskava kožica, a meso mekano kao maslac! Evo kako možete napraviti savršeno pečenje za blagdane
Jeste li znali: Zašto nikada ne bismo trebali popiti "jednu ljutu" prije jela?
Živjeli!
Jeste li znali: Zašto nikada ne bismo trebali popiti "jednu ljutu" prije jela?
novac
Poznati trgovački lanac odjeće i obuće na putu do bankrota. Sumnje vjerovnika izazvale su domino-efekt
ostalo 6 poslovnica
Poznati trgovački lanac odjeće i obuće na putu do bankrota. Sumnje vjerovnika izazvale su domino-efekt
Kina preuzima vodeću ulogu u proizvodnji i izvozu automobila – loše vijesti za Europu, ali i za samu Kinu
nema pobjednika
Kina preuzima vodeću ulogu u proizvodnji i izvozu automobila – loše vijesti za Europu, ali i za samu Kinu
Slovenac hakirao ruter i putem YouTubea dobio gotovo milijun eura
uspjeh iz susjedstva
Slovenac hakirao ruter i putem YouTubea dobio gotovo milijun eura
lifestyle
Sretan Božić: Čestitke
Sretan Božić!
Sretan Božić! Preuzmite ove čestitke i pošaljite ih dragim ljudima za Božić
Catheine Middleton u smeđem na božićnoj misi
BEZ KONKURENCIJE
Princeza Catherine na božićnoj misi potvrdila najveći modni trend ove zime
Melanie Griffith u tenisicama štiklama brenda Sneex
I lagani kaput je top
Tenisice štikle koje će uvijek podijeliti mišljenja, a Melanie Griffith nosi ih baš nekako dobro
sve
Nikoli Grmoji uoči Badnjaka preminula punica
''čekaj nas gore...''
Nikola Grmoja uoči blagdana objavio pretužnu vijest: ''Sprovod na Badnjak, na prvu nespojivo...''
Sretan Božić: Čestitke
Sretan Božić!
Sretan Božić! Preuzmite ove čestitke i pošaljite ih dragim ljudima za Božić
Catheine Middleton u smeđem na božićnoj misi
BEZ KONKURENCIJE
Princeza Catherine na božićnoj misi potvrdila najveći modni trend ove zime
Francuska salata - 2
Ispravite ih

Kako napraviti savršenu francusku salatu? 5 čestih pogrešaka zbog kojih neće biti ukusna

Iako je kreativnost dopuštena, kao i eksperimentiranje s namirnicama, okusima i teksturama, ipak postoje neka pravila koje ne treba kršiti kako biste dobili savršenu salatu... NASTAVI ČITATI

Vezani sadržaj

  • Pečeni odojak Hrana i piće
    Topi se u ustima

    Savršeno pečeni odojak: 5 savjeta za mekano meso i najhrskaviju koricu

  • Francuska salata Hrana i piće
    Na kojoj ste strani?

    Stavljate li je u francusku salatu? Sastojak koji uvijek podijeli Hrvate oko blagdana

  • Francuska salata - 2 Hrana i piće
    Ispravite ih

    Kako napraviti savršenu francusku salatu? 5 čestih pogrešaka zbog kojih neće biti ukusna

 
Upravljaj obavijestima
© Punkufer
  • Impressum
  • Marketing
  • Uvjeti korištenja
  • Zaštita privatnosti
  • Politika o kolačićima

404image

Piletina, varivo, tjestenina...

Prijavi se na naš newsletter
i otkrij recepte, savjete i trikove s
kojima ćeš izaći iz začaranog kruga 3
ista jela koja radiš svaki dan ;)

Please don't insert text in the box below!
close