Obzirom na svoju veličinu Hrvatska je speleološki izrazito bogata. Preko polovice područja izgrađeno je od vapnenačkih stijena koje otapanjem u vodi stvaraju spektakl oblika i boja.

Iako postoji na tisuće speleoloških objekata tek je mali broj špilja i jama prilagođen turistima. Temperature u špiljama su niske, nerijetko padnu i na 5 - 10 stupnja Celzijevih pa se prije obilaska važno primjereno obući. Savjetuje se ponijeti dovoljno toplu, slojevitu odjeću. Također, preporučuje se sportska ili planinarska obuća. 

Cerovačke špilje

Cerovačke špilje, smještene na južnom dijelu Parka prirode Velebit, među najpoznatijima su Hrvatskoj. Čine ih Donja, Srednja i Gornja špilja s preko 7 km istraženih kanala. Turistima je na raspolaganju prvih 700 m Donje i Gornje špilje, kako doznajemo na njihovim internetskim stranicama. Špilje obiluju arheološkim ostacima, a također su i značajno nalazište špiljskog medvjeda, što se može vidjeti po tragovima u stijenama koje su ostavili za sobom – a pune su i prekrasnih prirodnih ukrasa. 

Cerovačke špilje posjećuju se od travnja do studenog uz prethodnu najavu ukoliko se radi o grupnom posjetu, ali i u zimskom periodu ukoliko se radi o grupi većoj od 15 osoba. Rado vrijeme provjerite ovdje. 

Baraćeve špilje Baraćeve špilje (Foto: Getty Images)

Baraćeve špilje

Baraćeve špilje smjestile su se oko šest kilometara istočno od Rakovice, nešto više od pola kilometra zapadno od centra sela Nova Kršlja. Prema usmenoj predaji dobila su ime prema junaku koji je savladao turskog gorostasa. Cijelo područje uključuje rijetke i ugrožene tipove staništa, kao i strogo zaštićene vrste. U prekrasnom podzemnom svijetu Baraćevih špilja posjetitelji mogu vidjeti sige, fosilne ostatke i endemsku špiljsku faunu te arheološke nalaze.

Između ulaza u špilje je izvor Baraćevac, koji s još dva manja tvori potok Kršlja. Dolazite li iz smjera Zagreba u centru Rakovice skrenite lijevo te zatim slijedite putokaze (peko Grabovca) prema Baraćevim špiljama. Ukoliko dolazite iz smjera Plitvičkih jezera onda u Grabovcu skrenite desno prema Irinovcu te prije dolaska u Drežnik Grad skrenite lijevo prema Lipovači. Radno vrijeme možete doznati ovdje. 

Veternica

S više od sedam kilometara razgranatih kanala, Veternica je po veličini šesta špilja u Hrvatskoj, a posjetiteljima je na raspolaganju prvih 380 metara. Uz vodstvo stručnog vodiča tko poželi može otkriti njezine tajne: vrtložne lonce, čeljust špiljskog medvjeda, fosilno blato, Kameni slap, Zdenac želja u Koncertnoj dvorani, fosile pradavnih školjaka i ježinaca... Veternicom vladaju noćni letači – šišmiši. Zabilježeno je čak 18 vrsta, a njih 12 stalno zimuje u špilji. Zato u zimskom razdoblju zatvorena za posjete kako nitko ne bi ometao šišmiše dok spavaju.

Subotom, nedjeljom i blagdanom (osim Uskrsa) od sredine travnja do kraja listopada – od 10.00 do 16.00 sati vodiči dočekuju posjetioce uz napomenu da zadnja grupa kreće u 15:10 sati. Cijena ulaznica za odrasle je 40 kn, a djeca, umirovljenici i studenti imaju popust. 

> Nadomak Zagreba: 5 genijalnih ideja za izlet u prirodu

Špilja Vrelo

Špilja Vrelo u Fužinama otkrivena je potpuno slučajno prije oko 70 godina prilikom izgradnje akumulacijskog jezera Bajer, a vjeruje se da je starija od 3,5 milijuna godina. Dugačka je tek 300 metara, ali izuzetno je bogata ukrasima. U blizini je i potok koji je u izrazito kišnim razdobljima poplavljuje.

U špilji je teren ravan – nema niti jedne stepenice, što je čini jedinom u Europi koju mogu posjetiti invalidi u kolicima. Radno vrijeme do 1.9. je od 10 do 18 sati, a zadnji ulazak u 17:30. Razgled s vodičem traje oko 20 minuta. Temperatura u špilji je 8 stupnjeva, a cijena za odrasle 20 kuna.

Lokvarka Lokvarka (Foto: Getty Images)

Lokvarka

Vozite li se autoputom prema Rijeci vrijedi skrenuti s puta i razgledati prekrasnu Lokvarku. Nalazi se oko 2 km istočno od centra naselja Lokve. Prije nešto više od 100 godina sasvim slučajno ju je otkrio Jakov Bolf Talijanetov, a ime joj je nadjenuo geolog Josip Poljak koji ju je prvi istražio.

Prvobitno se zvala Lipa prema brdu Debela lipa, ali obzirom da se nalazi na brdu Kameniti vrh naziv joj je kasnije izmijenjen. Lokvarka ima 6 etaža ukupne dubine 275 metara, od kojih su prve 4 otvorene za posjetitelje. Najdublji je turistički uređen speleološki objekt u Hrvatskoj, u kojem se turisti mogu spustiti oko 75 m. Temperatura unutar spilje kreće se u od 7 stupnjeva. Cijena ulaznice je 60 kn, za grupe veće od 35 ljudi cijena je 40 kn. Od srijede do nedjelje ulaz je na svaki puni sat, a ponedjeljkom i utorkom u 10, 12, 14 i 16 sati.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju