U potrazi za osvježenjem hlad možete potražiti pod krošnjama drveća, kraj rijeke ili izvora. Okolica Zagreba nudi pregršt ideja za šetnju, planinarenje, vožnju biciklom ili kupanje, kao i pripremu roštilja. Provjeriti možete i što se nudi u obližnjim seoskim domaćinstvima te iskušati tradicionalnu kuhinju ovog kraja.  

Otok ljubavi

Od Duge Rese do Mrežničkog briga nalazi se nekoliko idiličnih kupališta. Na jednoj od najljepših rijeka vapnenačkog krša, bogatoj sedrenim branama, osvježenje u vruće ljetne dane pronađu mnogi kupači. U Belavićima, do kojih stižete starom cestom kroz Dugu Resu, nalazi se otočić usred Mrežnice romantičnog naziva Otok ljubavi. Na tom komadiću raja na zemlji možete pronaći solidnu ugostiteljsku ponudu, a možete unajmiti i roštilj.

Vuglec breg

Svega 40 kilometara od Zagreba, a nekih 5 od autoceste Zagreb – Macelj, smjestilo se jedno idilično izletište, onakvo u kojem zaista možete odmoriti dušu i umiriti um – turističko selo Vuglec breg, nastalo na temeljima starog zagorskog zaseoka "Vugleci".

Osim uživanja u prirodi, ovdje možete štošta raditi. Za smještaj je uređeno nekoliko autohtonih zagorskih kuća, a stara gospodarska zgrada pretvorena je u restoran, vinski podrum i dvoranu za seminare. Naravno, tu je i vinograd, uz koji se nalazi i sjenica za roštilj, krušna peć i ljetna terasa. Na drugoj je strani imanja štala za konje, jezerce, igrališta s umjetnom na travom i rasvjetom na kojima možete zaigrati tenis, mali nogomet, badminton ili odbojku te dječje igralište i staze za šetnju.

Vrh Cepeliš

Želite li malo aktivnosti u prirodi, a opet ništa prenaporno, krenite prema Petrinji iz Zagreba i za nekih sat vremena, slijedeći glavnu cestu, staru ili autoput, stići ćete do Petrinje, a odande prema selu Hrastovica u podnožju gore. Parkirajte auto kod crkve, stavite ruksake na leđa i krenite u jednosatno planinarenje. Vrijeme zapravo varira ovisno o stazi koju odaberete.

Jedna od ljepših staza koja i dalje oduševljava one koji ovim putem redovno kroče jest ona uz staru srušenu utvrdu. No to je i najstrmija i najteža staza, a na vrhu ste za 45 minuta. Namijenjena je onima u boljoj fizičkoj kondiciji. Ako želite malo dužu turu, neka 2 sata, krenite iz centra Petrinje.

> Vikend u Ogulinu: Grad u kojem će svi pronaći nešto za sebe

 

Kamačnik i Vražji prolaz 

Staza do izvora Kamačnika nije zahtjevna, lagano brdovita, duga je 3 kilometra, koja možete prešetati za nekih sat i pol laganog hoda. Veći dio ide uz sam potok, a na dijelovima su drveni mostići i galerije na kojima se možete zaustaviti, predahnuti i uživati u pogledu.

Pripazite, ipak, jer su poprilično skliski. Put možete produžiti do Vražjeg prolaza. Nekih pola sata vožnje ima od Vrbovskog do Skrada, a do Vražjeg prolaza više je staza. Možete odabrati onaj koji vodi od željezničke stanice, a kroz šumu se spušta prema dnu kanjona.

> Osvježenje u Zagrebu: Mjesec dana guštanja na travi uz domaće zalogaje

Izletište Vranjevina

Oko 4 kilometra od Daruvara, odnosno sat vremena šetnje, nalazi se izletište Vranjevina na padinama Papuka, omiljena među planinarima, šetačima i zaljubljenicima u prirodu. Do nje vodi asfaltirana cesta, ali i staza kroz šumu. S vidikovca puca pogled na slikovita polja, vinograde, naselja i šume, a produžite li stazom, doći ćete na Petrov vrh, koji je jedan od najistaknutijih na zapadnoj strani Papuka.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju